Cestíčko na hranie

egreska - fotkaegreska, 9. augusta 2010
Cestíčko na hranie
Foto: egreska

Suroviny

1 šalka
2 PL
1/2 šalky +-
1/2 šalky
1 PL




Postup

  1. 1

    Všetky prísady len zmiešame,vodu pridavajte opatrne ,niekedy treba menej ,inokedy trošku viac.Dobre vymieste aby sa cestíčko nelepilo.Plastelínu nekupujeme už roky,pretože rychlo vyschla a mrvila sa.Ked sa chcu deti hrat ,cestíčko je hotove za moment,ked sa dohraju,odložíme do sačka a do chladničky.Vydrží par dní,treba zase len premiesit,poprašit troškou muky ak sa lepí a možu sa hrat dalej.

    Cestíčko na hranie - obrázok 1
  2. 2

    Skuste pripravit detom alebo vnučatkam ,ak ich mate na prazdninach a hodiny nebudete o nich vediet :-))

    Cestíčko na hranie - obrázok 2
  3. 3

    Tak príjemnú zábavu :-))

    Cestíčko na hranie - obrázok 3

Diskusia k receptu

evusik
veľmi milé a deti takéto tvorivé hry majú najradšej, ja som deťom dávala kúsok cesta keď som piekla koláče, alebo perníky aby si spravili svojho panáčika a dodnes nato spomíname :-)
alexdidi
Do dnes spomínam na moje prázdniny u babičky, ktorá mi tiež dávala vždy kúsok cesta a ja som robila s ňou svoje koláčiky, pirohy...a tak so mnou zase pracoval môj vnuk, keď bol menší...je to moc krásne...
martina34
@egre ška, obdivujem ťa ako vieš detičky zamestnať, ja tiež spomínam, keď boli menší, pomáhali mi v kuchyni, zvykla som im kúsok cesta odtrhnúť a urobili si svoj koláčik, ktorý som im aj upiekla :-)
egreska
to hadam zažil každý a je to pekné..len ked niečo pečiem ,tak im nemožem dat tolko cesta ,kolko by chceli lebo by mi nezostalo nič na pečenie :-)) a takto im urobím riadnu gundžu a možu sa hrat kolko chcu..
zdezda
Milá egreška, vďaka za recept na toto cestíčko, doteraz som robila mojim zverencom, žiačikom, slané cesto, ale to je pomerne agresívne, je tam veľa soli. Toto nám bude viac vyhovovať. Plastelínu už síce vylepšili, nesmrdí, no je veľmi drahá. Ešte raz veľká vďaka !
zdezda
Booooože, tak ma nadchol ten recept, že som opomenula napísať aké milé, dobré a šikovné dietky sú na vydarených fotkách :-)))
altyn
To si musím odpísať a schovať medzi dôležité dokumenty a až budem mať potomstvo ako by som našiel opatrovateľku.... :-))))))
evanaaa
To, čo sa ztoho cesta urobí, je aj trvalé, alebo sa to musí aj piecť, aby to vydržalo? Niektorí ľudoví majstri robia krásne figúrky z cesta, ale toto, najmä keď sa dá aj zafarbiť je pre deti na ich tvorivosť úplne dostačujúce, najmä keď sa tým zabavia. A tieto detičky, ako viedieť aj z obrázku sa bavia zaujato.
honestka
@Egreska : ja robim cesto pre vnucika troska inac a uvarim. potom cesto vydrzi v sacku, alebo v plastic krabici v chladnicke mesiace. Druhe mam take, co sa daju vytvarovat vecicky a ked vyschnu, ma potom svoje dielka za cas vylozene na vystave. Ak mas zaujem, ozvi sa.
Mas pravdu, ze deti sa dokazu s tym hrat hodiny...
jerica
Aké krásne , ako kreatívne zaujaťdeti k tvorivej činnosti .
zela
Moja dcéra bola u starej mamy keď som pracovala. Keď som prišla z práce,robila všetko to,čo starká - piekla,varila,vyšívala,šila pre bábiky pod dozorom babky ,tak sa naučila variť,piecť,šiť -je v tom šikovnejšia ako ja.
babidka
je to velmi mile a vdaka za pripomenutie . nam mamicka tiez robila cesto na hranie , akurat vtedy nebolo potravinarske farbivo bezne v obchode .Takze sme mali iba jednofarebne . Odkladala nam ho do pivnice a vydrzalo asi tyzden .potom uz scernelo a posmrdkavalo :-) Recept odkladam , urcite vyuzijem pri vnucatach . Su velmi kreativne a tak sa radi hrame na vselico . Vnuka naviac bavi varenie aj "varenie" a tak vzdy dranka kusok cesta . Teraz si narobime jedla kolko chceme :-) @honestka , urcite daj tie svoje recepty na "hracie cesto " na Varechu !!! Urcite je nas viac takych , ktori budu mat zaujem .
sovka62
Toto si ja určite rovno vytlačím a odložím, aby som to nestratila. Deti i vnúčatá už z plastelíny vyrástli, ale dúfam, že sa dožijem pravnúčat a keď mi ich požičajú, toto bude bomba. A tie krásne detičky by som si požičala tiež, naše najmladšie vnúčatá budú mať v septembri 13 rokov a malé detičky mi už chýbajú.
cinkla
Super Egreska, ani my detom nekupujeme plastelinu, ale varime podonu modelovaciu hmotu ako je Tvoje cesticko. Akurat rozdiel je v tom, ze do nasho receptu pridavame 2 caj. lyzicky KALIALAUN (z lekarne ) a potom ta hmnota vydrzi aj 1 rok, ak sa drzi v chlade a vo vzduchotesnej krabici. Ak by si chcela recept - poslem. A mozno ho umiestnim na Vareche, len teraz uz nemam cas.
tetuska
vyzerá to dobre, to aby som si uložila recept na budúce časy pre vnúčatá. zatiaľ žiadne nemám...
martamm
Vyborny napad, chcem sa spytat, kolko tam davas soli, v recepte je 1/2 salky?....
evia
no ja mám na prázdninách vnúčika a tak som cestíčko vyskúšala. Soli som dala z opatrnosti iba 1 veľkú lyžicu, ale neviem, možno treba viac, neviem totiž, ako sa má tá soľ v ceste správať. Inak je to krásne formovateľná hmota, paráda. nelepí sa, nesmrdí, nedrobí sa, no jednoducho perfektný nápad, klobúk dolu Egreška
egreska
juuuj,dakujem za komentíky,nejako som sa sem zabudla pozriet :-)) @martamm je tam písane pol šalky takej klasicke 2,5 decovej ale tiež davam od oka a je to v pohode..@evia som rada že sa vam to pačilo ..dakujem za pochvalu..@ostatn í, kto mate podobne receptíky alebo aj na niečo iné ,budem rada ked ich sem šupnete ,inšpiracií pre deti nie je nikdy dost :-))
etulik
no odpadnem, tak toto vyskúšam....super!!!!
hubarka35
ešte že som nakukla na Tvoje receptiky,mala sa už nudi doma,školku ma zavretu,až 10.1.ide-tak jej urobim toto cestičko-a celý den ju to bude držat-aj tak každu plastelinu pomieša......vdaka za tip
nasataska
Ja by som sa rada opytala Cinkli na ten KALIALAUN (z lekarne ). My totiz pouzivame na varenie domacej plasteliny vinny kamen podla www.plastelina.homewinery.sk. Tato plasteliny tiez vydrzi skoro rok a je stale fantasticka. Ma kalialaun nieco spolocne s vinnym kamenom?
sedmak
Ďakujem za receptik,nevedela som sa k nemu dopracovať,budem cez víkend tvoriť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia