Foto: palokuchki
Tento rok sme mali celkom dobru urodu ceresni. Podarilo sa mi zavarit niekolko poharov a stihla som upiect aj nas oblubeny kolac.
porcií
príprava
na 220-180 °C
Postup
-
1
Maslo s cukrom vymiesame do peny. Za staleho slahania pridame vajicko a zltok.
-
2
Pridame mandle, muku, rum a pomaly zmiesame do kopy.
-
3
Nakoniec zamiesame vykostkovane ceresne.
-
4
Okruhlu formu na pecenie velkosti 23cm priemeru si vymastime maslom. Listkove cesto si vyvalkame a ulozime do formy tak, aby trosku vycnievalo po bokoch.
-
5
Mandlovu plnku s ceresnami navrstvime do pripravenej formy. Vycnievajuce boky cesta potrieme s rozslahanym zltkom do ktoreho sme pridali trosku vody.
-
6
Z listkoveho cesta si vykrojime koleso takeho isteho priemeru ako je vrch formy. Cesto ulozime na vrch a pozatlacame boky. Vrch potrieme zbytkom rozslahaneho zltka a v strede kolaca urobime otvor.
-
7
Kolac pecieme vo vyhriatej rure 220C 15minut, potom teplotu znizime na 180C a pecieme dalsich 40 minut. Ak je potrebne kolac pocas pecenia prikryjeme alobalom.
Diskusia k receptu