Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 20. marca 2013
Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept)
Foto: iva63

ďalší z mojich obľúbených receptov-:). Použila som múku celozrnnú a pšenično-ražnú... Bochníčky sú jednouché na prípravu...nerobím žiadny kvások...s cestom sa veľmi dobre pracuje!

8
porcií
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

125 g
200 g
250 g
21 g
1 ČL
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    použila som tieto dva druhy múky

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zo všetkých surovín vypracujeme cesto, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto takto nakysne

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    preložíme ho na pomúčenú dosku, ja som múčila pšenično-ražnou múkou

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rozdelíme na 8 bochníkov

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    každý bochník vypracujeme a vytvarujeme

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    uložíme na suchý, čistý plech

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prikryjeme ľanovou utierkou a necháme znovu kysnúť asi 20 minút

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 20-25 minút...doba pečenia záleží od typu rúry

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    hotové upečené bochníčky uložíme na mriežku a necháme dôkladne vychladnúť

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    -:) bochníčky sa ničím nenatierajú ani pred kysnutím, ani pred pečením ani po pečení! sú výborné mäkučké

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto vyzerá prelomený vychladnutý bochníček

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    toto je rez nožom

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    prajem dobrú chuť!!

    Celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

afataga
krasne ako vzdy, ty sa mi ratas, ze sa netrapis s kvaskom a vzdy sa ti to vydari :-)
angast
nechápem čo to stváraš. Ešte sa mi nikdy takto nepodarilo upiecť
nejaké pečivo
iva63
@afataga ďakujem...snažím sa! raz dávno som to skúsila bez kvásku-:) a tak sa mi to zapáčilo, že to robím dodnes-:)))
@margaretka28 @violeta ďakujem vám...bochníky sú naozaj veľmi vláčne, nadýchané a mäkučké-:)
@angast no musíš skúšať ďalej-:))) tento recept mám odskúšaný, tak do toho!-:)
pacik
Nooo, tak moja mama sa nikdy kváskom nezdržiavala (ako ja), všetko pridávala od oka a kysnuté mala ako obláčik. Asi sa na to dám aj ja :-)
iva63
@izabella929 ďakujem...sú naozaj veľmi chutné -:) je to fajn recept, veľakrát odskúšaný, dobre sa s cestom pracuje-:)
tiginko
vyzerajú super, ja nemám trpezlivosť s klasickým kysnutým cestom, práve preto sa mi tvoj recept nesmierne páči. Čo najskôr vyskúšam...
ebaka
recept ma zaujal,asi zajtra pečiem:),teda určite O:))))))
vanilka111
Ani ja nerobím kvások už roky,iba rozmrvím droždie a cestíčko vždy krásne nakysne, po vypracovaní ho pomúčim a misu prikryjem igelitom. Za 20 minút je vykysnuté. :-)
sovka62
Stačilo vidieť obrázok a vedela som kto ich upiekol. Krásne, ako všetky tvoje. Ukladám, vyskúšam, dám vedieť.
marikafil
sú ozaj krásne. takú pšenično ražnú múku som ešte v obchode nevidela, nevieš v akom pomere tam je tá ražná? že by som si namiešala sama...láka ma to vyskúšať.
iva63
@marikafil výrobca múky píše na obale nasledovné zloženie: pšeničná múka hladká t-650 (90%)...ražná múka chlebová (10%)
iva63
@tiginko recept je nenáročný, s cestom sa ľahko pracuje
@mesiar50 ďakujem, pečiem a tvorím s radosťou-:)
@ebaka vyskúšaj, určite budeš spokojná...ozvi sa
@sovka toto je super, nelepivé...budem rada, keď vyskúšaš a podelíš sa s nami výsledkom-:) ďakujem
iva63
@rressia obilné slady aj sirupy kúpiš v predajniach zdravej výživy,alebo na nete , vyhľadaj si "sunfood"-:)
@evas13 ďakujem, aj chutí výborne!
jerica
Krásna práca , k tomu netreba komentár, určite si nenechám len tak v kk.Pečivo & chlebík je moja parketa. Pekný dník. :-)
iva63
ďakujem Jarka, čítala som, že máš nového pomocníka v kuchyni..tak toto je ako stvorené otestovať ho! vyskúšaj aj na horúcom vzduchu! a daj vedieť ako chutili-:) pekný aj keď upršaný deň prajem -:)
elena
Myslím, že na múčenie dosky postačí aj obyčajná múka, je lacnejšia.
iva63
múku kupujem v zdroji, pšenično-ražná 1 kg stojí 50centov
marikafil
Ivka, vďaka za odpoveď, skúsim si múku namiešať. Pečiem si chlieb doma už dlhé roky, takže ražnú celozrnnú mám vždy doma. Dám potom vedieť, ako sa vydarili...
iva63
@marikafil ak máš ražnú celozrnnú, tak ju zmiešaj iba s t-650, s tou kombináciou mám dobré skúsenosti!
havino
ci pána, baba jedna, zas? no parádne, preparádne sú
iva63
Ivetka, Tani ďakujem za vaše komentáre-:) a tieto sú nielen parádne, ale aj fajnovééé
alexa73
Tie vyzerajú perfektne ! Neviem , čo ja robím zle pri pečení chleba , ale nikdy to pečivo nemám také nadýchané ako ty .Občas by som som moje žemle mohla použiť ako zbraň , také sú ťažké a tvrdé...
iva63
@pseudocognac pšeničný sirup je prírodné sladidlo z klíčkov pšenice, má konzistenciu hustého sirupu... (izoglukóza sa vyrába z geneticky neupravovanej kukurice)
iva63
@alexa73 daj pozor nato, aby všetky suroviny mali rovnakú "izbovú" teplotu...pohraj sa s miesením cesta, o čo dlhšie to budeš robiť, o to spokojnejšia budeš s výsledkom!...drobné pečivo nepotieraj slanou vodou! tou sa potiera len preto, aby si mala kôrku chrumkavú, to robím zväčša pri chlebíkoch... najdôležitejšia je teplota pečiacej rúry...to si musiš sama ustriehnuť...ja keď pečiem viac pečiva vložím dva alebo tri plechy naraz do rúry a zapnem horúci vzduch...a vtedy vôbec nepredhrievam rúru..tak môžno to v tvojom prípade bude ten čas pečenia čo si musíš kontrolovať!-:) želám ti veľa úspechov
adina1
presne na takýchto žemličkách mám najradšej moje pomazánkové maslo po domácky .... rcp bol dnes zverejnený na vareche... maslo už mám... žemličky zajtra upečiem, už sa tešíííííím
iva63
@aldina budem rada, ked vyskúšaš a napíšeš komentár, ako si bola spokojná s rcp
iva63
@marianne ďakujem za opýtanie-:)..nie žiadny tuk som nepoužila...iba tie suroviny, ako som rozpísala v rcp-:) tiež sa ozvi, ako si bola spokojná-:)
iva63
@marianne pozri čas, kedy sme obidve písali komentár-:))) telepatia...ja som odpovedala tebe ...ty si sa pýtala mňa !...prajem Ti krásny deň!
iva63
@pusta ďakujem veľmi pekne a budem rada, ak napíšeš komentár, ako sa Ti podarili bochníčky podľa rcp...aj Tebe prajem krásny deň!
marianne
tak velka vdaka @ivka za ne,su super,robila som spaldovo-razne a urcite nie posledny krat...k polievke boli vyborne:

iva63
@marianne krásne sa Ti vydarili!... špaldovo-ražná kombinácia je na "jednotku s hviezdičkou"-:) super! ďakujem, že ťa rcp zaujal a že si ho aj vyskúšala!
kucharka
Bochnicky su velmi chutne... ja som si dala hned este taky trochu teply, potrela maslom a k tomu bielu kavu.... pohadka..! :-))
Dakujem za recept.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia