Čeklíske knofle

rea1 - bez fotkyrea1, 21. augusta 2012

Akosi sa tu dnes rozmohla vára našich starých mám. Tak aj ja pridám recept na výborné knedle - knofle.

Suroviny

1 kg
0,5 kg
5 ks
12 dg
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Surové zemiaky postrúhame na jemno. Rožky (lepšie sú včerajšie) nakrájame na menšie kocky a pridáme k zemiakom.

  2. 2

    Do zmesi pridáme krupicu, vajce, soľ a tuk. Dobre premiešame. Cesto má byť hustejšie, ak treba, pridáme trochu krupice.

  3. 3

    Navlhčenými rukami robíme guľky veľkosti tenisáku a dávame ich do vriacej osolenej vody. Varíme 15 - 20 minút.

  4. 4

    Knedle sú dobré ako samostatné jedlo s kyslou kapustou, k rôznym omáčkam a prívarkom alebo aj ako príloha k mäsu. Pokrájané na kocky sa dávali do polievok ako závarka a ak do cesta dáme soli iba štipku a pridáme cukor, jedli sa aj na sladko, poliate riedkym lekvárom.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Slovenská kuchyňa, Lacné jedlá

Diskusia k receptu

myalab
Zaujímavý recept, lahodí mojej chuti. Škoda že bez foto :(
radulienka
O týchto knedlíkoch som ešte nepočula, ale určite ich vyskúšam, veľmo sa mi pozdávajú, vďaka za recept...
bozulka
Tak toto určite urobím...Niečo podobné som už jedla,ale zabudla som na to hoci mi " knofle" chutili.
martamm
paráda, troškas mi to pripomína recept na rožkové hrnčekové knedle, ale sem ide ten zemiak... Ukladám recept
martamm
paráda, troškas mi to pripomína recept na rožkové hrnčekové knedle, ale sem ide ten zemiak... Ukladám recept
jerica
@rea1 , mamine recepty sú vždy overené,tak čo iné ako si recept uložiť a príležitostne aj vyskúšať:-)
rea1
@tatranocka , ja som ich nikdy neratala. byva ich tak 10 - 15, podla toho, ake velke ich spravis. ked sa mi nechce babrat sa s nimi, urobim ich take, ze staci 1 - 1,5 na porciu, ale to blbo vyzera na tanieri. ked som vcielka pilna, su naozaj ako mensie tenisove lopticky, a to ich mam potom plny pekac. ja totizto knedle, aby sa mi nezlepili, obvykle po vybrani z vody ukladam na maslom alebo olejom potrety pekac, prepichnem ich aby mala kadial vyfucat para a tam ich necham chvilu si oddychnut.
@myalab , ja uz nefotim. bavilo ma to, kym som fotila na "filmy a papier". teraz uz nie. :-( ale mozno kvoli vareche casom opat zacnem, aj nad tym som uz rozmyslala, len sa mi to este musi v hlave rozlezat. :-))
zuzana48
Cuketu som pouzivala na privarky, placky, vyprazanu... Tento recept mi prisiel vhod, lebo nemam fantaziu, ako by sa dala este pouzit. Urcite vyskusam. Vdaka za recept
zuzana48
Prepacte, nejako sa mi to posunulo, komentar patri k inemu receptu.
tatranocka
@Rea1 ,veľká vďaka.Prepočítam si to,aby som to nejedla týždeň.Ako decko som pozorovala mamu,čistila zemiaky a počítala 3 ks na osobu.Vtedy ma to pobavilo a dnes robím to isté.
rea1
@tatranocka , ja by som odporucala v tomto pripade radsej suroviny vydelit - povedzme, skus to z 30 dg zemiakov, necelých 20 dg krupice, 4 - 5 dg masla a 2 rozkov. vajce by som rozslahala a pouzila polovicu. ak by ti vyslo viac, ako mas v umysle skonzumovat, knedle, a to akekolvek, aj tieto, sa daju vyborne mrazit. dufam, ze ti budu chutit. :-))

Zaujímavé video z archívu TV Varecha