Čarovné medovníčky

uschi - fotkauschi, 8. decembra 2009
Čarovné medovníčky
Foto: uschi

Čarovné medovníčky, ktoré sú mäkké hneď po upečení. Je to veľmi starý recept, ale vynikajúci, pekávam ich každoročne. A nielen na Vianoce.

10
porcií
30 minút
príprava
7 minút
na 175 °C

Suroviny

1 kg
200 g
300 g
4
100 g
2 KL
1 1/2 KL
1 KL
1




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky primiešame práškový cukor, sódu bikarbónu, škoricu, mleté korenie, med, vajcia, maslo a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme 4 dni odležať v chladničke.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm, vykrojíme formičkami rôzne tvary. Preložíme na jemne vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 6-7 minút pri 175 stupňoch.

  3. 3

    Vychladnuté dáme do dózy a skladujeme na chladnom mieste. Vynikajúce medovníčky, ktoré vydržia aj niekoľko mesiacov mäkké.

Diskusia k receptu

sandratamer
nie je 6-7 minút málo? A po upečení ich už nepotieraš žĺtkom? Vyzerajú krásne...
olinka12
Recept ma zaujal už si ho pridávam medzi svoje recepty, ktorých mám nesmiene veľa a určite ho vyskúšam. A či je 6-7 minút málo veď to záleží od rúry na pečenie myslím, že každá gazdinka si ju pozná. A tieto na obrázku vyzerajú naozaj dobre.
klotka
..Hurá, odskúšala som tento recept a je to pravda, sú výborné...
Neviem ako dlho vydržia mäkké, ale obávam sa, že do sviatkov budem musieť urobiť nové, lebo sa dovtedy minú
bebu
Váš recept ma zaujal, ale neviem koľko masla mám dať?
uschi
pre bebu - 100 g masla
pre sandratamer - potieram ich celým vajíčkom pred pečením. Po upečení už nie, nie je treba. Mne tých 6-7 minút stačí, záleží na rúre, mne pečie trocha viac.
uschi
No, ideálny je týždeň, ale môže byť aj 4 dni.
odetka
Ďakujem,už som urobila cesto,vyskúšam ich.
sandratamer
Mno, cesto som nechala v chladničke 4 dni, len som dala viac perníkového korenia, zdalo sa mi, že 1 KL je málo. Sú absolútne nádherné, mäkké a zároveň chrumkavé, a chutia vynikajúco. Recept si odkladám a odporúčam ďalej :-)
bea21
Môžem potvrdiť, sú vynikajúce a asi nevydržia do vianoc.
odetka
..klobúk dolu, taký recept som hľadala už strašne dlho..skvelé..budem ich piecť každý rok..
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Medovníčky sú krásne lesklé, keď sa potierajú vajíčkom hneď po upečení za horúca.
kucharronald
Bolo to super aj s hladkou múkou! :))) Dnes som ich upiekol! Sú super :)) Reept posúvam ďalej :)
jezibabka1
@uschy tie medovníčky sú BOŽSKÉ!!! Jednu dávku mi už pojedli, takže idem robiť ďalšie, ale z dvoch dávok:))) Vďaka za supiš receptík:) Krásne Vianoce prajem:)
sandratamer
Ja som ich robila už druhý rok, minulý sa osvedčili. Ale pravdepodobne tiež budem robiť ešte raz, malý stále vypytuje medovnicek si prosim :-) Vďaka aj za našu rodinu :-)))
lucylee
v piatok som robila cesto, ale veľmi ťažko sa mi dávalo dokopy, ako keby sa drolilo, nakoniec som urobila bochník, zabalila do fólie a teraz odpočíva v chlade, ale sa mi zdá nejaký tvrdý, medovníčky pečiem prvý raz, tak neviem, či to takto má byť, držala som sa presne receptu, poradíte?
lucylee
@jezibabka1 no ja som si aj myslela, že to tak má byť, včera som ich piekla o 22.45 :-) a naozaj vyzerajú krásne! Ešte som neochutnala, ale určite sú výborné! Takže @uschi ďakujem a všetkým krásne vianky :)
lucylee
inak ja som tiež použila klasickú hladkú múku ako @rony a piekla som ich 7 minút, úplne stačilo...
alzbetka2
Aj ja som ich skúsila,prvý raz a naposledy. Dodržala som všetko, ako je napísané,tiež sa ťažko miesilo, ako lucylee,nakoniec som ich upiekla, na pohľad sú ok, ale po vychladnutí stvrdli. Detj ich jedli, aj manžel, ale ťažko sa s nimi robilo,neviem, kde sa stala chyba,ale tieto medovníčky sú už druhý recept, ktorý som skúsila s tým, že ostanú mäkké. Ešte že som spravila len polovičnú dávku.....mrzí ma, robila som ich s veľkým elánom...
lucylee
@alzbetka2 je pravda, že sa s nimi ťažšie robilo, ale nakoniec sa vydarili, krásne napúchli, tesne po vybratí z rúryboli mäkké, potom stvrdli, ale dala som ich do otvorenej krabice a tam som dala nakrájané jabĺčko a krásne zmäkli, chuťovo sú veľmi dobré
alzbetka2
@lucylle , ja tak isto, na pohľad boli ok, teplé mäkké, potom stvrdli. ja som ich dala do mikroténového sáčku aj s jablkom, ale nie sú mäkké, neviem, kde sa stala chyba. Ja osobne medovníčky nemám rada, takže som ich ani nechutnala, ale keď chceš medovník stlačiť, nedá sa.
lucylee
@alzbetka2 no ja ich tiež nemám až také mäkké, že keď ich stlačím, tak sa mi do nich zaborí prst :), ale keď ich ješ, tak sú mäkké resp. ako ktoré, niektoré sú mäkšie, niektoré tvrdšie....
kuchticka
Ako tak citam recept na "najlepsie" - bozske pernicky z min. roku tak zistujem, ze ja tieto pernicky uz robim niekolko rokov. Su skutocne dobre a tiez nechavam cesto v chladnicke 4 - 6 dni pred pecenim. Ukladam do plecovych skatul, ktore mam iba na vianocne cukrovinky. Vydrzia skutocne dldho (pokial ich skor nezjete) dobre.
ayse
Ahojky:) Skúsim spraviť,vyzerajú super, len dúfam že sa mi podaria, lebo dnes som jedny robila a roztiekli sa mi:((( vie mi niekto povedať prečo?
andrejta
Ahojte, cesto mi odpočíva už od nedele, len som sa chcela opýtať, či ho mám pred vaľkaním nechať zohriať pri izbovej teplote - zdá sa mi nejaké tuhé :)
Ďakujem za odpoveď
moncaadanca
su ozaj carovne a to sme ich robili bez truby a muky a pouzili sme panvicu a cornflakesy :) vrelo odporucam :) chrumkavost zarucena a staci len 5 minut opekania na panvici... lahke na pripravu, cesto chuti aj surove ! dakujee za recept
miskalka1
Tak cestíčko som práve vypracovala a dala odychovať do chladničky. Ale musím povedať že sa veľmi tažko spracovávalo, vyše hodiny som ho dávala dokopy. Verím však že to bude stáť zato, dám vedieť :)
magdala
dnes som robila a s cestom sa veľmi ťažko pracovalo, stále akoby sa drolilo a nie a nie ho zlepiť. podobne ako miskalka1 som ho miesila tiež asi hodinu. príde mi , že je veľmi tuhé, ale uvidíme. dúfam, že konečný výsledok bude dobrýýý :)
kocicka99
cesto som síce dávala dohromady asi hodinu a ruka ma z toho bolela riadne, ale stálo to za to!!! Medovníčky sú fantastické, v rodine žnú úspechy, hneď po upečení síce neboli až také mäkké, ale nechala som ich na tanieroch položené na linke a do dvoch dní boli fantasticky mäkké :) odporúčam, dala som obyčajnú hladkú múku a aj tak bol výsledok skvelý!!!
magdala
tak ani odležanie nepomohlo, bolo ešte tuhšie a celé cesto sa nedalo ani vaľkať všetko sa drolilo :(
kupecova
su fantastickeeeee...ine uz ani nepeciem,len tieto,lebo som vyskusala viac receptov a tieto sa mi najviac osvedcili,dakujeeem...
babuscha
no neviem čo si mám vybrať, cesto sa drolilo ťažko som ho pospájala, rozdelila na 4 guľky dala do folie a zatiaľ stoja 1 deň, ale zatiaľ sú ako kameň
clody
Mila Uschi, práve som dopiekla Tvoje čarovné medovníky. Sú úžasne, stále sa chodím na ne pozerať. Ďakujem.
pekajka
Minulý týždeň som robila podľa vášho receptu. Zajtra idem ďalšie, lebo som ani nestihla ozdobiť, tak rýchlo sa zjedli. Toto je môj nový top recept, odteraz pečiem podľa toho! :)
cajca
@Uschi (10.12.2009 20:17)

zaujímavé, my roky pečieme medovníčky, ale nikdy nedávame do cesta žiadny tuk, či maslo. Sú vynikajúce a vydržia dlho




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia