Brusnicová omáčka k mäsám

sjuz - fotkasjuz, 25. mája 2010

Dá sa robiť aj z mrazených brusníc. Je to super príloha k mäsám, ale pekne zabalená aj ako darček :)

Suroviny

500  g
2  ks
150  g
1  palička




Postup

  1. 1

    Do hrnca či pekáča - ale takého, čo môže ísť do rúry - dáme brusnice, olúpané a pokrájané jablká, cukor, škoricu.

  2. 2

    Dáme do rúry na 190 st. C. Keď brusnice popraskajú, pridáme trocha vody, a teplotu znížime na 150 st. C a necháme variť do zhustnutia.

  3. 3

    Dá sa plniť do pohárov a sterilizovať len toľko, aby chytil vrchnák pohára.

Diskusia k receptu

hanina
Zaujímavé - vďaka skúsim, keď budú brusnice. Som zvedavá na tú chuť s jablkami. Je to jedno aké jablká/ sladšie alebo kyslejšie/? Treba to prikryť?
sjuz
práve že sa neprikrýva, potrebuje sa vydusiť voda azhustnúť. Ale treba to sledovať - občas očkom mrknúť do rúry:). Jablká je jedno aké - pretože tam skôr ide o ten pektín, ktorý zahusťuje.
frezia68
Sjuz,treba to občas premiešať,alebo len tak nechať vyvariť?Kamarátka mi dala podobný recept na slivkový lekvár bez miešania,ale nie je nad taký varený v prírode v kotlíku aj cez noc,taký som už nejedla,ani nepamätám.
alexdidi
vyskúšam...brusnice ako prílohu k mäsu mám veľmi rada..asi ako dlho je to v rúre?
sjuz
aj záleží od toho, či sú mrazené, alebo čerstvé - mrazené majú viac vody, tak dlhšie, kým sa nevyparí. Ja občas do toho šťuchnem vareškou :) aj aby som videla, ako je to už husté. Ale podľa receptu by sa nemalo - no nič sa nestane:)
sjuz
frezia - taký sme robievali, keď som bola decko - a bol najlepší....roky som už taký nejedla.....
hkbarbie
@sjuz , akej farby su tvoje brusnice? Neviem ci sa jedna o to iste, ale my na Den vdakyvzdania kupujeme cervene bobule "cranberries" a ak je to to iste co mas ty, tak ja ich varim len v hrnci s cukrom a pomarancovym dzusom a je to hotove velmi rychlo, asi tak za hodinku. Supka z brusnic je pektin sama o sebe a mam z toho krasnu zelatinu. Ale ako hovorim, neviem ci sa jedna o to iste :-) Podavame to v pecenemu moriakovi a zemiakovej kasi so zeleninkou a tiez sladkymi zemiakmi.
sjuz
hkbarbie - my zbierame brusnice v Zázrivej, a sú krásne červené:)
to je super recept, čo píšeš, vyskúšam aj ten :)
keď to urobím, pridám foto :)
hkbarbie
@sjuz vyskusaj :-) ja davam 340 g (12 ounce) brusnic, 1 hrncek (250 ml) cerstvej pomarancovej stavy alebo vody a 1 hrncek cukru. Privediem do varu a na miernom plameni obcas premiesam az pokial nevznikne hustejsia kasa. Necham vychladnut a servirujem k moriakovi. Myslim, ze ked das vodu, tak bude sladsia, s pomarancovou stavou je to kyslejsie, ale o to lepsie :-)
sracz
Áno Sjuz_ik, máš pravdu! Omáčka z brusníc je vynikajúca k všetkým druhom mäsa, nielen k divine. Tento Tvoj recept nepoznám, ale určite ho vyskúšam. Pripájam sa k Hkbarbie a jej poznámke ku cranberrys (už som sa dávnejšie pýtal, či to nie je naša žieravica močiarna) a dovoľujem si poznamenať, že k šťave z čerstvého pomaranča (ja dávam aj jeden komplet pokrájaný citrón) pridám aj jeho dobre umytú kôru, pokrájanú na 12x5 mm pásiky. Nám to chutí veľmi.
sjuz
Tá kôra je super nápad, dodá pikantnosť, určite vyskúšam tento rok, sracz - vďaka:)
Ozaj - včera som čítala článok o brusniciach, a nazvali ich aj kľukva - je to to iste??? neviem. Ale keď sme bývali v Moskve, tak tam mali z kľukvy veľmi veľa roznych výrobkov - džúsy, šťavy, surovú....ale to bolo dávno, tak už si ani nepamätám, či to boli brusnice... :)
alexdidi
pááni, tak to som nevedela, že kľukva sú brusnice...čo všetko sa tu na Vareche nedozviem..vďaka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia