Brownies s kešu krémom a čokoládou fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 18. mája 2012
25 - 30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 hrnček
3/4 hrnčeka
1/3 hrnčeka
1 a 1/2 KL
 štipka
1/2 PL
3 PL
1/2 hrnčeka
3 PL
Kešu krém:
1 a 1/2 hrnčeka
5 PL
3 PL
2 - 3 PL
3 - 4 PL
 štipka
2 hrste
Čokoládová poleva:
200 ml
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kešu krém, ktorý svojou chuťou pripomína tvaroh. Kešu oriešky namočíme v studenej vode aspoň na 4 hodiny. Potom ich precedíme, preložíme do mixéra a s 3 PL vody rozmixujeme. Postupne pridávame zvyšné suroviny (okrem brusníc) a rozmixujeme na hladký krém. Podľa chuti môžeme pridať viac citrónovej šťavy alebo javorového sirupu.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si suroviny na cesto.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske zmiešame múku, kakao, cukor, vanilku, kypriaci prášok a štipku soli.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V druhej mištičke zmiešame javorový sirup a guarovú gumu/múku.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne prilievame mlieko a olej.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Suroviny z oboch misiek rukou premiešame.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vznikne nám tuhšie cesto.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mokrými rukami ho roztlačíme do malej formy (21x21cm) vyloženej papierom na pečenie.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do kešu krému primiešame sušené brusnice a krém rozotrieme na cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C cca 25 - 30 minút. Necháme vychladnúť.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na polevu si pripravíme horkú čokoládu a "smotanu".

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rastlinnú smotanu zohrejeme - nevaríme. Odstavíme a pridáme kúsky čokolády. Metličkou miešame, kým sa čokoláda neroztopí.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Polevu rozotrieme na upečený vychladnutý koláč. Keď je takmer tuhá, posypeme ju hrubozrnnou soľou (vynechajte ak nemáte radi kombináciu sladkého a slaného).

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Koláč necháme úplne stuhnúť v chladničke.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Inšpiráciu som našla tu http://bittersweetblog.wordpress.com/2012/05/03/let-them-eat-vegan/.

    Brownies s kešu krémom a čokoládou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

lubjak
@Zirafinka kolacik je male umelecke dielko,prosim ta, ako robis kesu krem?Vsetky prisady /okrem brusinic/rozmixujes?
lubjak
dakujem ,uz som si pozrela tvoj odkaz,odkial si brala inspiraciu
hubata
Prekrásny zákusok si stvorila @Zirafinka ! Akú funkciu má tam tá hrubozrnná soľ?
Aj keď suroviny sú mi cudzie, oceňujem kvalitné foto, ľahko zrozumiteľný popis a tvoje šikovné ruky.
gabec
prosím Ťa, akú úlohu zohráva guarová guma, dá sa to uúiecť aj bez nej a dá sa javovový sirup nahradiť zlatým sirupom?
pivonka
Už podľa fotky som vedela, že recept si pridala ty. Napohľad skvelý zákusok, škoda, že neochutnám.
danielas
Opäť jedna veľká pochvala odo mňa. Sláňam sa pred Tvojim majstrovstvom
danda3
Úžasný koláčik! Tvoje recepty ma veľmi inšpirujú, si neskutočne šikovná žienka!
cica2
och, to je prekrásne a poriadne lákavé:-))
evanaaa
Aj mňa zaujíma guarová guma, väčšinou sa pridáva do cesta ak sa pečie diabetikom. Musí tam byť? A kde si zohnala sójový jogurt a smotanu, dokonca tam vidím aj tekutú vanilku bourbon, po takej túžim. Prezraď, @zirafninka , prosím, a nielen ja.
medovnicek
úžasne vyzerá a určite aj chutí, veľmi sa mi páči aj tá čokoláda, takú som ešte nevidela
cathyc
guarová guma sa pridáva tam kde treba aby niečo držalo po hromade. Väčšinou do ciest pre celiatikov, lebo tie múky, ktoré oni používajú neobsahujú lepok.
zirafninka1
Dakujem za vsetky komentare. @lubjak ano presne tak. len rozmixujem. je to vyborna nahrada tvarohu. @hubata sol je tu kvoli chuti. Tento recept by sa zaobisiel aj bez guarovej gumy. Toto cesto by urcite drzalo pokope aj tak. ale kedze som ju pouzila, pisem ju aj v recepte. @evanaaa sojove a ine rastlinne vyrobky nakupujem kade - tade.. kaufland, terno, rakusko, zdravky, DM. Ta vanilka nie je tekuta. je to mleta vanilka. mne sa domaci vanilkovy extrakt minul, tak pouzivam toto. recepty na domaci extrakt na vareche su.. Este raz dakujem vsetkym za komentare. Potesili ste ma.
miralove
Nadherny zakusek a verim, ze je i mnamozni chuti! ... ale kdyz si tak procitam ten recept, tak mi to tak nejak pripada jako bych chtela pect nejake amarouny, sorry! ... smich!
Vsechno se tady necim nahrazuje? ... neskutecne!

Pro ty, kteri nevedi co je to guarova guma: pouziva se namisto kukuricneho, nebo bramboroveho skrobu na zahustovani potravin a ma 5x-7x silnejsi ucinek ... takze kdo nema doma, pouzije proste normalni skrob.

zirafninka1
@miralove Nazvat rastlinne mlieko rastlinnou nahradou mlieka nie je uplne najstastnejsie rozhodnutie. Prestala som pouzivat terminy ako rastlinna smotana, rastlinne mlieko atd., aby som sa vyhla komentarom typu: "rastlinne mlieko neexistuje". Nikdy nebudu spokojni vsetci. Pre mna to nie su nahrady. Su to suroviny ako napr. struhanka, olej atd. Pises: "Vsechno se tady necim nahrazuje?" Kde? muka, cukor, kakao, kypriaci prasok atd. Hm? Pouzivat rastlinne suroviny namiesto zivocisnych je len moje rozhodnutie. My tu v nasich koncinach mame to stastie, ze jeme to co chceme. A ja chcem toto. Z pochvalu v uvode dakujem.
ankha
zajtra vyskusam :) vyzera to bozsky
eviana
Vyzerajú nádherne... a bez pochýb tak aj chutia. Tlieskam a ukladám, veľmi inšpirujúci recept :) Ďakujem :)
stanci11
nádherný recept, toto je asi top môjho listu vyskúšať :) chcem sa spýtať, aký veľký plech je to?
kucharka
Mne vysiel na maly plech. Trosku viac roboty ako s normalnymi brownies ale stalo to zato. Nikto neuhadol z coho bol ten "biely" krem... :-)