Najprv si pripravíme kešu krém, ktorý svojou chuťou pripomína tvaroh. Kešu oriešky namočíme v studenej vode aspoň na 4 hodiny. Potom ich precedíme, preložíme do mixéra a s 3 PL vody rozmixujeme. Postupne pridávame zvyšné suroviny (okrem brusníc) a rozmixujeme na hladký krém. Podľa chuti môžeme pridať viac citrónovej šťavy alebo javorového sirupu.
Pripravíme si suroviny na cesto.
V miske zmiešame múku, kakao, cukor, vanilku, kypriaci prášok a štipku soli.
V druhej mištičke zmiešame javorový sirup a guarovú gumu/múku.
Postupne prilievame mlieko a olej.
Suroviny z oboch misiek rukou premiešame.
Vznikne nám tuhšie cesto.
Mokrými rukami ho roztlačíme do malej formy (21x21cm) vyloženej papierom na pečenie.
Do kešu krému primiešame sušené brusnice a krém rozotrieme na cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C cca 25 - 30 minút. Necháme vychladnúť.
Na polevu si pripravíme horkú čokoládu a "smotanu".
Rastlinnú smotanu zohrejeme - nevaríme. Odstavíme a pridáme kúsky čokolády. Metličkou miešame, kým sa čokoláda neroztopí.
Polevu rozotrieme na upečený vychladnutý koláč. Keď je takmer tuhá, posypeme ju hrubozrnnou soľou (vynechajte ak nemáte radi kombináciu sladkého a slaného).
Koláč necháme úplne stuhnúť v chladničke.
Inšpiráciu som našla tu http://bittersweetblog.wordpress.com/2012/05/03/let-them-eat-vegan/.