Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 19. februára 2016

Mohlo by sa povedať, že je to segedínsky guľáš. No mám v ňom zahustené mlieko a nie smotanu. Neviem či to niekto používa. Ja Zobraziť celý popisMohlo by sa povedať, že je to segedínsky guľáš. No mám v ňom zahustené mlieko a nie smotanu. Neviem či to niekto používa. Ja to mám rád od malého chlapca, vtedy sa používalo salko nesladené. S tým nesladeným mliekom ma ten guľáš jedinečnú chuť. Ja vtedy nepotrebujem knedle dám do hlbokého taniera a jem s chlebom. Salko som nezohnal tak som použil zahustené mlieko z Lidla. Je to jedlo, ktoré veľa ľudí pozná a varí. Aspoň možno niekomu naženiem chuť naň.

20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

1400 g
800 g
400 ml
2 ks stredne veľká
4 strúčiky
1 ks čerstvá
1 1/2 PL
1 ČL
1 1/2 l
2 1/2 PL
1 PL malý
1 ČL
1 PL
1 dcl




Postup

  1. 1

    Tu je časť surovín, ktoré som si pripravil. Mäso som krájal na väčšie kúsky. Kapustu som použil v plechovke vo vínnom náleve. Papriku Magyar výrazné voňavú. Ona pravé dava tu dobrú chuť, tak treba vybrať kvalitnú papriku. Kajenská paprika ta tomu trochu dodá pikantné. Čili tiež jedna mne stačí nech mi z ust nešľahajú plamene to bude akurát. Paradajkový pretlak dobré hustý, najlepší by bol domáci. Keď nie je tak aspoň nejaký dobrý. Ja som použil od Podravky.

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čili som krájal na drobno. Cibuľu na väčšie kúsky a rascu som použil drvenú. Cesnak so rozpučil a posekal na drobno. Soľ som nepoužil, lebo som mal vývar z bravčových kosti, ktorý som uvaril deň vopred. Ten bol dosť slaný.

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca v ktorom to budem robiť som dal 1.5 Pl bravčovej masti roztopiť. Do horúcej masti som dal rascu pár krát premiešal a pridal cibuľu. Tu som nechal zatiahnuť do sklovitá. Potom som pridal cesnak, chvíľu miešal aby neprihorel, keď pekne zavoňal.

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tak som pridal pripravené mäso. Nechal som podusiť, aby sa voda odparila a potom som trochu podlial vývarom. Podlieval som to zakaždým, len trochu .

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa mäso robilo pripravil som si kapustu tu som krájal na drobno. Nech mi to pri jedení neplieska po nose. A lepšie sa mieša, keď je kapusta pokrájaná.

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak po 50 minútach mäso začalo mäknúť tak som k nemu pridal kapustu. Teraz som zalial vývarom zarovno mäsa a kapusty. Nechal rozvariť. Povaril som asi desať minút. Táto kapusta nepotrebuje dlho variť.

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ som na jednej lyžici masti urobil zásmažku. Potom odstavil zo sporáka a pridal do nej papriky, pekné premiešal. Keď pekné prevoňala tak som do nej pridal paradajkový pretlak. Premiešal a zalial smotanou.

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Celé som to vlial do hrnca a nechal rozvariť. Napokon som tam vlial zahustené mlieko. Nechal to celé povariť asi desať minút, nech to pekne spolu prejde. Ochutnáme pripadne dosladíme cukrom, alebo okyslíme citrónom. Ak je to moc husté tak dolejeme ešte trochu smotany. Odstavíme zo sporáka necháme asi desať minút postať.

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A môžeme servírovať. Knedľu a guľáš a dobrú chuť. Toto jedlo ma veľa ľudí ma veľmi v obľube.

    Bravčovo-kapustový guláš podľa mňa (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

monty469
Vyzera to lakavo, s takym chrumkavym chlebikom by som si dala:-) 5*
klukodvody
Pěkná porcička a s tím salkem to mohlo být super, zvlášť když bylo zelí hodně kyselé. Takovému guláši zahuštěnému mlékem a smetanou se říkalo Szegedinský guláš speciál oproti normálnímu a navíc se dělal jako ho děláš Ty obyčejný byl z bůčku. Moc pěkný guláš jsi uvařil.
jack
Fantastické jedielko.5*
kecemis
Tvoje recepty su zarukou dobrej chute a tento ni je vynimka
haji
@Patroveckypitrs (20.2.2016 04:32)
Dobrý nápad s tím zahuštěným mlékem. Dřív jsem ho hodně používala, hlavně do kávy. Pak jsem se s bíloukávou "vypořádala", hlavně z důvodu, že plechovka rychle mizela /i bez kávy/. Jen pro přesnost - zahuštěné mléko neslo jméno Tatra, na přebalu byly modré hořce, později kráva a za ní modré kopce, slazené mléko bylo od téže firmy a mám pocit, že název Salko pro zahuštěné slazené mléko se začal používat později, jestli se nepletu. Tvůj recept zkusím. Jen ta mletá paprika, to je moje bolest, bo o pravé slovenské či maďarské si mohu nechat jenom zdát. Ani Kotány to nezachrání. Kapustu mám domácí, aspoň to!!
leaela
@Haji (20.2.2016 11:21) Ahoj.pises,ze ti chyba dobra mleta cervena paprika.pred casom si zdruzenie pestovatelov korenovej papriky zaregistrovalo ochrannu znacku "Žitavská paprika",je pestovana a spracovana na Slovensku.samozrejme,"domacej" z overenych zdrojov sa nevyrovna,ale myslim,ze kvalita je celkom uspokojiva(urcite je ovela,ovela lepsia ako napr.Kotany a podobne "supermarketove" znacky).distributor je Maspoma,tusim posobia aj v CZ.alebo skus daky eshop.pekny den Ti prajem :-)




haji
@Leaela (20.2.2016 11:39)
MOC DĚKUJI! O Žitavské paprice vím, pátrala jsem na netu a nula nula nic. Teď, jak jsi mi napsal, jsem to opět hodila do vyhledávače a mohla mě ranit mrtvice. Bo zastoupení firmy Maspom bylo v Hodoníně zrušeno... na to bych dosáhla hladce. Naškrabala jsem e-shop a musím to nějak navléct přes kamarádku z Malacek. Si vypomáháme s e-shopy, hlavně knihy, tak teď "dáme" papriku. Ještě k paprice - kousek od nás je fabrika na zpracování kordu, tam dělaly děvčata ze Slovenska a vozily ji po kilech, jenže to nějak zkončilo, zdroj vyschl. Na kvalitu nemohu zapomnět! Ještě jednou vřelý dík! A přeji též krásný den!! U nás je jaro.
leaela
@Haji (20.2.2016 12:23) Ak chces,posli mi tvoju postovu adresu na: pascal.slovakia@gmail.com ,poslem ti papriku (samozrejme domacu,od mojho overeneho dodavatela.manzelka pochadza z okolia Novych Zamkov...viac snad pisat netreba... :-) ).

klukodvody
Tak i já se přidám. Nejdříve Isabella929 já v žádném případě nekritizoval guláš, jen prostě taková stařecká pošetilost že jsem uvedl to, jak se dříve uváděla jídla a každý věděl, co si vlastně dává. To dneska nevím když si objednám jídlo a doufám, že dostanu to co si myslím, že to je.
K té paprice jen to že vzhledem k tomu jak se jezdí k moři a daleké ciziny tak u nás je to jinak. Naše zahraniční cesty jsou Slovensko a Maďarsko termály. Věk a klouby diktují. No a oblíbená místa návštěv trhy a nákupy koření a hla vně paprika. Tak a ještě občas se nám tu objeví aj prodejci koření a někdy se dá koupit kvalitka.
haji
@Leaela (20.2.2016 12:41)
už se stalo, věřím, že spojení bude fungovat.
leaela
@Haji (20.2.2016 14:48) nefuguje,nic mi neprislo :-(.este raz skusim email: pascal.slovakia@gmail.com .skus to este raz :-)

pilcik
Paprika nepaprika, hlavne nech je to dobré a veľa. Mne by chutilo vyzerá ohromné 5*.
mesiar50
Zaujímavé a chutne vyzerajúce jedlo.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
chorvatka
Vdaka za recept, uz som si môj stary recept na Szegedin opravila. Pre mna je novotou to zahustené mlieko. V starom recepte sa po vyduseni stavy mäso zaprasilo mukou a zasmazka bola hotova ! Ale skusim aj vas recept pretoze vasim postupom sa asi vyhnem prepalenej chuti papriky A navyse som si zo Slovenska priviezla i rascu drvenu; ta co sa predava u nas vo Francii je trochu prisladka Este raz vdaka, clovek sa uci cely zivot.
No a este jedna zvedava otazka : ktoré bravcové je chutnejsie ? Bôcik ci pliecko ?
denyany
Mňa si veru navnadil, dlho sme segedín nemali a ak zvyšok rodiny schváli, tak cez týždeň urobím. A ak, tak so zahusteným mliekom, jedno sa mi tu povaľuje už dlhšiu dobu.:-)
patroveckypitrs
Ďakujem Vám všetkým za milé slova. S tým zahusteným mliekom je to fakt chutné. Nedal som názov szegedín zámerne, nech sa vyhnem zbytočným komentárom, že to sa do neho nedáva. Pre @chorvatka ja dávam mastnejšie pliecko. Pre mňa je to tak chutnejšie ako s bôčikom.
sracz
Bez dlhého "písomného pojednávania" @patroveckypitrs kamarát, si Ti dovoľujem oznámiťť, že pri najbližšej návšteve našej domoviny, Ťa navštívim, s veľkou lyžicou, na drzé ponúknutie sa ochutnať aj takéhoto viac ako ***** "diela"! Prístupné a na zapitie donesiem v "hatyžáku"!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia