Bravčová panenka s medovou glazúrou fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 5. septembra 2010
Bravčová panenka s medovou glazúrou (fotorecept)
Foto: frezia68

Mali sme takú malú oslavu,aj cholesterol dopadol dobre,tak som vybrala rezervnú zásobu z mrazničky,aj biele vínko......

40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

400  g
100  g
1/2  dcl
1  lyžička
na zemiakové gulôčky:
4  ks
3-4  lyžice
2  ks
2  lyžice




Postup

  1. 1

    Bravčovú panenku umyjeme,vysušíme,odblaníme a pokrájame na hrubšie kúsky.

    Bravčová panenka s medovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrubou stranou noža trocha naklepeme,osolíme,okoreníme.Maslo rozohrejeme na panvici a keď prestane peniť,položíme naň mäso.Pri pečení mäsom hýbeme,drevenou lyčicou pritláčame a po 2-3 min. otočíme a dopečieme.Mäso je jemné a hotové ako minútka.Vyberieme na horúci tanier.

    Bravčová panenka s medovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Otvoríme tajnú rezervu kvalitného vínka a ochutnáme,či sa nepokazilo.Ak je výsledok priaznivý,podlejeme ním výpek,trocha povaríme a pridáme med,ktorý nám výpek aj trocha zahustí.Mäso vložíme späť na panvicu a otočíme ho vo výpeku.

    Bravčová panenka s medovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zasa ochutnáme vínko( na môj veru,bolo dobré,hoci ja som skôr na červené,či koňak,ak už musí byť......) a z uvarených,postrúhaných zemiakov urobíme gulôčky tak,že pridáme 1-2 vajíčka,soľ,maslo.Kto chce,pridá sezam a ľanové semená a hrubú múku podľa potreby.Tvarujeme guľky,obalíme v krupici a vyprážame v olivovom oleji.

    Bravčová panenka s medovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tanier ozdobíme ružičkou zo zemiaku,ktoré ma naučila robiť@Tatranka a zemiakovým hrebienkom,ktoré som odkukala od @2O10 a pridáme ich k zemiakovým gulôčkam.Ešte raz pred obedom ochutnáme vínko a ako aperitív podáme chladené 10-12°C .Podávame šalát zeleninový podľa chuti a čo špajza dá. Dobrú chuť.

    Bravčová panenka s medovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak ten šalát je trocha nakrivo,iste nie preto,že som degustovala vínko......

Diskusia k receptu

julica
Vraj pri vyprazani v olivovom oleji sa uvolnuje viac skodlivych latok ako pri vyprazani v inom, na vyprazanie urcenom tuku. Nevie niekto o tom nieco?
jody
Velmi fajny receptik. :-)
janger
@julica , olivovy olej ""extra vergine"" alebo""extra vierge"" je vhodnejsi napriklad do salatov, na poliatie uz pripravenych teplych jedlach. Pri vysokych teplotach sa prepaluje. ""Klasicky"", (teda bez napisu ""extra vergine"") olivovy olej sa moze pouzivat aj na prazenie, friturovanie a pod. Je rafinovany a tym je vhodnejsi aj na zahrievanie pri vyssich teplotach. Ziadny olej sa vsak nesmie tak prehrievat, ze sa z neho dymi, vtedy vznikaju tie skodlive latky. Ale niektori hovoria, ze sa kludne moze aj ten panensky, teda ""extra vergine"" zahrievat do takych 210 stupnov. Ja pouzivam na varenie, prazenie vacsinou ten klasicky.
janger
@frezia , krasny tanier, same lahodky na nom! Aj tie ruzicky sa ti krasne podarili!
janazjarku
Paráda tak toto určite vyskúšam a krásne si to nafotila :-) Ukladám do KK.
jerica
Až teraz prezerám , natrafím na rychlovku , to potrebujem keď manžel sa nevie dočkať večere (na stole) , ukladám kk , odpísala som ti na "pečená kačica , nemá chybu tá z Tesca.
frezia68
@jerica :pečiem bez plnky,aby som stihla obed....nebolo času.Ale rozvoniava krásne.Troch trvá "odkostrenie"-kostra ide do polievky a kačka vyzerá ako normálne,len je plná plnky a je aj pre šiestich jedákov.My sme len dve,bude bez plnky.....
amelie
@frezia68 , tvoje jedlo je krasne a stavim sa, ze aj velmi chutne. pridavam do svojej kk a dakujem :-)
janazjarku
Včera som odskúšala tento tvoj recept a bolo to neskutočne dobré !! Mala som po ruke síce len červené vínko, ale určite som tým nič neskazila :-) Chlap sa vyškieral a keby si bola nablízku dostala by si jeho obľúbenú pochvalu pred naštartovaným sporákom !!
frezia68
V akej forme je tá pochvala,len slovná? :-))))) Potešila si,že chutilo,nech sa Ti darí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia