Božie milosti - fánky

mackovicka - bez fotkymackovicka, 5. februára 2013

Je to typický fašiangový recept, ale môže sa robiť hocikedy v priebehu roka.

50-60ks
porcií
15-30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 500 g
4 ks
250 ml
štipka
2 pol. lyžice
 (alebo masť) na vysmážanie
 na posypanie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Z uvedených ingrediencí vypracujeme polotuhé cesto, vypracovávame asi štvrť až pol hodiny /keď sa robia bublinky , tak cesto je hotové/ a nechá sa cca l hodinu odpočinúť.

  2. 2

    Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 - 3 mm a radielkom pokrájame na štvorčeky/obdl. 5 krát 4 cm a ešte asi 2-3 krát radielkom prerežeme/ nie do konca/ a prekrížime rôzne, alebo pokrájame len na trojuholníčky.

  3. 3

    Vysmážame v horúcom oleji alebo masti, vyberieme na obrúsok a posypeme práškovým cukrom s vanilkou.

Diskusia k receptu

schweiz
Ja mám odskúšaný "babičkovský" recept. Fánky sú u nás čeregy a moja babka aj mama to robievali takto: 5OO g hladká múka, 1 vajce, 1 lyžička sóda bikarbóna, štipka soli, 2 lyžice práškový cukor, 35O ml pochúťková kyslá smotana, rum. lSú veľmi jemné a mäkké.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia