Bôb podľa svokry

nitranka - fotkanitranka, 23. septembra 2011
Bôb podľa svokry
Foto: nitranka

Tento recept mám od svokry. Kým som sa nevydala, bôb som ani nepoznala, hoci je to úžasná zelenina. Kdesi v komentároch som tento recept Zobraziť celý popisTento recept mám od svokry. Kým som sa nevydala, bôb som ani nepoznala, hoci je to úžasná zelenina. Kdesi v komentároch som tento recept už spomenula, ale dnes som ho robila, aj nafotila, nuž ho pridávam aj sem.

40 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Pripravíme si rovnaké množstvo bôbu a hrášku, pokiaľ pužívame mrazený, nezabudnime ho prepláchnuť na sitku pod teplou vodou. Nakrájame si cibuľu na drobno a do sklovita dusíme na bravčovej masti (a nešetríme ňou). Dá sa robiť aj na oleji, ale do bôbu mimoriadne chuťovo sedí práve masť.

    Bôb podľa svokry - obrázok 1
  2. 2

    Dávame pozor, aby nám cibuľka nezhenedla. Potom pridáme bôb, panivcu zakryjeme a chvíľu dusíme, cca 10-15 min, medzičasom premiešame. Pridáme hrášok a znovu dusíme asi 10 min.

    Bôb podľa svokry - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si nakrájame zemiaky na malé kocky, opäť približne také množstvo, ako bolo bôbu a hrášku. Pridáme k zmesi na panvici a dusíme do mäkka. Ja v tejto fáze zvyknem ešte pridať masť, aby sa to nelepilo na panvicu.

    Bôb podľa svokry - obrázok 3
  4. 4

    Ochucujeme až keď máme všetko mäkké: osolíme, povegetujeme a okoreníme korením 4 farieb. Pre mňa je to v tomto bode hotové. Ja si svoju porciu odoberiem a na zvyšok vylejem ešte rozšľahané vajíčka-pre manžela :-). Podávame s chlebíkom a veľkým tanierom surovej zeleniny (rajčiny, cibuľa, paprika, uhorka).

    Bôb podľa svokry - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
Zaujalo ma že hrášok dusíš ako prvý a nie bôb. Musíš ho mať mladučký. Ukladám si tento recept, páči sa mi - bôb mám veľmi rada. Vďaka!
alexdidi
@hubat á,ja čítam, že bôb sa dusí prvý....ale o inom som chcela, bôb som ešte nerobila a chcem vyskúšať, ale píšeš o mrazenom? Keď kúpim, tak asi skôr sušený, potom postupujem ako s inou strukovinou? Teda namočiť a nevariť, len dusiť ako v Tvojom recepte?
frona
ja tiež vidím bôb ako prvý. Sušený bôb sa už len varí. Asi by bol dosť tvrdý. Moja babka ho varievala v zime...len tak ako večernú oichúťku. Uvarený sa len tak vytláčal do úst a šupka zostala medzi prstami. V Červeníku je to jeden z chodov pri štedrovečernej večeri
Ja robím dusený, ale hrášok zvlášť, zemiaky zvlášť. Alebo len s chlebíkom to zbožňujem
nitranka
Alexdidi, poviem ti pravdu, my si pestujeme bôb doma, tak nemám skúsenosť so sušeným. Bôb je pomerne nenáročný na pestovanie a mávame ho toľko, že ho dávam do mrazničky, ale nesušila som ho...takže neviem, aký je, ale skôr by som ho asi povarila, ako fazuľu...
foska
Dobry recept, dnes sme to mali na veceru. Diky moc!
jelenik
tiez budem skusat, lebo bob je u nas /vegetariani/ oblubeny. Pripravujem ho najcastejsie ako paprikas.Takto pripraveny ho moji chlapi najradsej "zhovnocuju" /dufam, ze takto upraveny vyraz nikoho nepoburi/. No a tiez len tak uvareny a posoleny je vybornou pochutkou.
mariaklara
Na jar si určite zoženiem semienka a zasadím, myslím, že keď mám rada fazuľku, toto mi tiež bude chutiť. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia