Biskupský chlebík s kandizovaným ovocím fotorecept
šéfkuchár hotela Solisko**** na Štrbskom Plese, 15. decembra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
V mixéri vyšľaháme maslo s preosiatym cukrom dopenista. Po jednom prilievame vajcia.
-
2
Už len ručne primiešame hrozienka, múku a rum. Môžeme použiť aj kandizované ovocie alebo orechy podľa vlastného uváženia.
-
3
Cesto vložíme do foriem na srnčí chrbát vystlaných papierom na pečenie a pečieme pri 160 °C. Chlebíky vyberieme z rúry a aj s formou ich prekryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Chlebíky vyberieme z foriem a zabalíme do čistého papiera. Takto vydržia v chladničke niekoľko dní.
-
4
Biskupský chlebík je tradičným sviatočným pečivom. Je veľmi obľúbený, pretože dlho vydrží a pri jeho príprave sa nekladú medze fantázii. Týka sa to najmä prísad. Možno totiž pridávať oriešky, čokoládu alebo nasekané sušené ovocie. Možností je však ešte viac.
Diskusia k receptu