Bezlepkový piškótový koláč bez cukru fotorecept

zuzuzu - bez fotkyzuzuzu, 10. januára 2014
Bezlepkový piškótový koláč bez cukru (fotorecept)
Foto: zuzuzu

Tento koláč je taká rýchla improvizácia. Dostala chuť na niečo sladké a keďže sa od nového roka snažím dodržiavať stravu podľa zisteného genotypu (v Zobraziť celý popisTento koláč je taká rýchla improvizácia. Dostala chuť na niečo sladké a keďže sa od nového roka snažím dodržiavať stravu podľa zisteného genotypu (v mojom prípade ZBERAČ), musela som skombinovať len potraviny a pochutiny, ktoré sú pre mňa prospešné. Výsledok bol celkom fajn, lebo moje chute boli uspokojené. :-)

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 165 °C

Suroviny

3 ks
2,5 pl
2 pl
2 pl
1 čl
primerane
Na zdobenie, ochutenie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Oddelíme zĺtka od bielkov. Je jedno, akú múku použijete. Ja som zvolila radšej všetko bezlepkové (pšeno, alebo po česky jáhle a dnes som objavila bezlepkovú ovsenú múku, tak som tam fukla aj tú). Manžel je celiatik a ak by si chcel ďobnúť z koláčika, mohol to smelo urobiť. Čo sa aj stalo. :-) Len pre info: Genotyp zberač by mohol bez újmy konzumovať ešte jačmeň, ryžovú múku, quinou a amarant. Zakázaná je pšenica, sója a kukurica.

    Bezlepkový piškótový koláč bez cukru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postup je vlastne identický, ako keď robíme klasické piškótové cesto. Vyšľaháme bielka, pridáme stéviu a šľaháme ďalej. Pridáme postupne žĺtka, a obe múky s lahodkových droždím. To droždie ani nemusí byť, ale mala som ho doma, dávnejšie som ho nepoužila a napadlo ma, že zvýšim nutričnú hodnotu tohto dezertu. :-) Keď je cesto hotové, vylejeme ho na miniplech vystlaný papierom na pečenie. Je to len z troch vajec, takže ho nie je veľa, preto ten najmenší plech aký doma máte. Na cesto pohádžeme rozlámané kúsky čokolády.

    Bezlepkový piškótový koláč bez cukru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piškótu pečieme na 165 st.C cca 15 minut podľa rúry. Mňa ešte pred dopečením napadlo prisypať slnečnicové semiačka, ale nabudúce to urobím hneď. Fantázii sa medze nekladú, prisypať sa dá hocčo. A nakoniec sa dá piškóta potrieť lekvárom, alebo dať ovocie a poliať želatínou, atď. Ja som si otvorila domáci broskyňový kompót a pridala som mrazené maliny opláchnuté teplou vodou, čo bolo to najrýchlejšie riešenie. Dobrú chuť prajem!

    Bezlepkový piškótový koláč bez cukru (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

kredenc
Toto je čo za, slušne piovedané, hlúposť - -dodržiavať stravu podľa zisteného genotypu ---
zuzuzu
Možno je to hlúposť, ale mám určité zdravotné problémy, takže experimentujem. Ak sa mi polepší, tak ok, budem pokračovať, ak nenastane zmena, možno vyskúšam niečo iné. Napr. skoro celý minulý rok som nejedla maso a bolo mi fajn, lepšie ako keď som ho jedla a absolútne mi nechýbalo.
pelagea
Výborné! Presne takéto recepty tu chýbajú...
ckatka
@zuzuzu - pripomina mi to stravovanie podla krvnych skupi (tiez vychadza z toho, ze prva krvna skupina na svete bola B (lovci - dobre travia masitu potravu, nemali by soju...), potom tusim nulka a niekde neskoro, ked uz clovek polnohospodaril tak vzniklo Acko (cize ja ako A - som typicky vegetarian, nemala by som jest napr maso, kravske mlieko a modernu slachtenu psenicu...). Faktom je, ze som tiez mala nejake zdravotne problemy a rozumne upravenie stravy s prihliadnutim na moju krvnu skupinu mi velmi pomaha. Zatial sa len ucim, ale postupne sem tiez budem pridavat moje recepty, ktore sa mi podarili :) Skoda ze tu nie je taka skupina (pretoze nie je to celkom bezlepkova a bezlaktozova dieta - lepok mozem napr v spalde...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia