Bezlepkový piškótový koláč bez cukru (fotorecept)

Autor receptu: zuzuzu

Tento koláč je taká rýchla improvizácia. Dostala chuť na niečo sladké a keďže sa od nového roka snažím dodržiavať stravu podľa zisteného genotypu (v mojom prípade ZBERAČ), musela som skombinovať len potraviny a pochutiny, ktoré sú pre mňa prospešné. Výsledok bol celkom fajn, lebo moje chute boli uspokojené. :-)

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 165 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Oddelíme zĺtka od bielkov. Je jedno, akú múku použijete. Ja som zvolila radšej všetko bezlepkové (pšeno, alebo po česky jáhle a dnes som objavila bezlepkovú ovsenú múku, tak som tam fukla aj tú). Manžel je celiatik a ak by si chcel ďobnúť z koláčika, mohol to smelo urobiť. Čo sa aj stalo. :-) Len pre info: Genotyp zberač by mohol bez újmy konzumovať ešte jačmeň, ryžovú múku, quinou a amarant. Zakázaná je pšenica, sója a kukurica.
  2. Postup je vlastne identický, ako keď robíme klasické piškótové cesto. Vyšľaháme bielka, pridáme stéviu a šľaháme ďalej. Pridáme postupne žĺtka, a obe múky s lahodkových droždím. To droždie ani nemusí byť, ale mala som ho doma, dávnejšie som ho nepoužila a napadlo ma, že zvýšim nutričnú hodnotu tohto dezertu. :-) Keď je cesto hotové, vylejeme ho na miniplech vystlaný papierom na pečenie. Je to len z troch vajec, takže ho nie je veľa, preto ten najmenší plech aký doma máte. Na cesto pohádžeme rozlámané kúsky čokolády.
  3. Piškótu pečieme na 165 st.C cca 15 minut podľa rúry. Mňa ešte pred dopečením napadlo prisypať slnečnicové semiačka, ale nabudúce to urobím hneď. Fantázii sa medze nekladú, prisypať sa dá hocčo. A nakoniec sa dá piškóta potrieť lekvárom, alebo dať ovocie a poliať želatínou, atď. Ja som si otvorila domáci broskyňový kompót a pridala som mrazené maliny opláchnuté teplou vodou, čo bolo to najrýchlejšie riešenie. Dobrú chuť prajem!