Bezlepkové veterníčky

katarinka123 - fotkakatarinka123, 9. júla 2015

veľmi chutné

60 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

2,5 dl
150 g
150 g
6 ks
Plnka:
1 l
3 bal.
5 PL
2 ks
1 bal. na šľahanie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    veterníčky: Dáme uvariť vodu s Herou, pridať múku, miešať až kým sa dne hrnca neurobí povlak; stiahnuť z ohňa a do teplého zašľahať vajíčka postupne po jednom 6 ks vajec. Povrch musí byť lesklý. Dať do vrecka a striekať na plech vystlaný papierom na pečenie buchtičky Piecť na 200 st. C cca 25 až 30 min. (podľa trúby). Ešte horúce prekrojiť.,

  2. 2

    plnka:Plnka: Z mlieka, pudingu, cukru, vanilk. cukru uvariť puding. Ja ho pre urýchlenie chladím v umývadle so studenou vodou. Do studeného zamiešať 1 šľahačkovú smotanu.

Diskusia k receptu

evanaaa
Neviem, prečo každý robí strašiaka zo stužených tukov, pritom vidím, koľko ľudí ich kupuje....báť by sme sa museli aj iných vecí. Kto nechce, nepoužije ich, a je!
Aj tak si @katarinka123 šikovná v tvojom veku, ja som ešte žiadne veterníčky nerobila.
1x luss44
eraserhead
evanaaa
ospravedlnuje Vás jednié vaša neznalosť ...., to že tieto odpadky ľudia kupujú nie je v priamej úmere ku kvalite
Stužené tuky a margaríny sú odpad a nepatria do kuchyne
katka78
@evanaaa stužené tuky obsahujú veľké množstvo trans mastných kyselín, ktoré sú hrozbou hlavne pre naše srdiečko a cievy. Bohužiaľ sú lacné a preto aj v potravinárskom priemysle hojne využívané. Nájdeme ich takmer všade - "maslové" sušienky, krémy a náplne, čokolády, čipsy, pukance do mikrovlnky, lístkové cestá a vôbec - obrovské množstvo ďalších potravín. Stužené tuky sú pre telo dosť škodlivé, no je na každého zvážení ako sa stravuje. Informácie sú dnes pomerne ľahko dostupné, kto má záujem, overí si, porozmýšľa, rozhodne sa. Áno, kupuje ich veľa ľudí, marketing je silný nástroj.
katka78
Účinky transmastných kyselín na zdravie:
- zvyšujú hladinu LDL (zlého) cholesterolu, a zároveň spôsobujú aj pokles HDL (dobrého cholesterolu) a hladinu triglyceridov v krvi
- zvyšujú riziko kardiovaskulárneho ochorenia
- sú stimulátorom aterosklerózy, degeneratívnych ochorení buniek a niektorých druhov rakoviny (rakovina hrubého čreva)
- značne prispievajú k obezite
- následne možné ochorenie diabetes typu II
- hypertenzia
- artritída
Zdroj:  www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/205-transmastne-kyse...
katarinka123
evanaaa dakujem:)...a co sa tyka stuzenych tukov....je to kazdeho vec si myslim:) nikde netvrdim ze su nejak mega extra skvele a uzasne a neviem co..ked ich pouzivat nechcete nemusite nikto nikoho nenuti:)
evanaaa
Ďakujem za ponaučenie, ale to, že som ich ja "odobrila", neznamená, že ich aj kupujem. Nepečiem, a ak, tak použijem maslo, na varenie oleje a mnou vytopenú masť. Len ma trochu štve, ako sa hneď niekto "múdry" nezabudne ozvať a poučiť ostatných vždy, ak sa vyskytne ten tuk v recepte. Prečítam si, pomysím si svoje a je na každom, čo použije, netreba upozorňovať.
evanaaa
@eraserhead , ja som o tých tukoch poučená dávno, čítala som toho dosť, ale ak by som sa všetkým chcela vyhnúť, znamenalo by to, nechodiť do obchodu, nenakupovať....ale sa snažím.
evanaaa
A ešte - ako diabetička som mala nedávno krvné výsledky na jednotku, teda, aspoň uspokojivé, čo sa týka celkového a zlého (LDLň cholesterolu aj lipidov.
slawi
Kolaciky su krasne!!!!!!!
Velky rozdiel v podani nazoru medzi @eraserhead a @katka78 .
@katka78 to podala velmi kultivovane a hned to znie inac.

Ako celiaticka viem ako vie bezlepkove cesto potrapit.