Foto: brambora
Recept som objavila v knižke Leto v kuchyni. :D Veľmi chutné, pomerne lacné ale hlavne rýchle jedlo.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V mise zmiešame múku, vajcia, soľ a vodu. Vareškou vypracujeme cesto ako na klasické halušky. Vodu pridávame postupne, podľa hustoty cesta. Cesto nesmie byť husté, ale ani riedke.
- 2
Popritom si vo veľkom hrnci zohrejeme vodu, pridáme soľ a kvapku oleja. Sito na halušky položíme na hrniec, cesto doň "vykydneme" a do vriacej vody pretláčame vareškou cesto. Keď špecle vyplávajú na povrch, sú hotové.
- 3
Uvarené špecle vložíme do veľkej panvice, posypeme nastrúhaným syrom a zalejeme smotanou. Miešame, kým sa syr neroztopí a nezačne sa ťahať.
- 4
Cibuľu si nakrájame na tenké kolieska a opečieme ju na panvici do chrumkava. Špecle podávame posypané cibuľkou.
- 2
*****
Ten kto napísal tú kuchársku knihu Leto v kuchyni videl Späzle akurát tak z rýchlika. Ja som žil v Bavorsku v okrese Hof a dobre poznám bavorskú kuchyňu. Toto sú prachsprosté halušky aké ja pripravujem ku kuraťu na smotane a čudujem sa že taká znalkyňa svetových kuchýň ako je pani Puszta sa tu nad týmto paškvilom rozplýva. Ak by si chcela vidieť ako vyzerajú Späzle nemusíš ani chodiť do Nemecka, zabehni do predajne Lidl, tam ich bežne mávajú. Ja ich chodím kupovať do Rakúska do predajne Penny. A cesto je Boží dar, ktorý sa nekydá.
mily @concord komentar mozete adresovat dotycnej osobe co pisala knihu, pretoze nazov vymyslali oni. Pisali tam, ze specle su pretiahnutejsie ako nase halusky ale ako ich vytvorit nenapisali, takze... vykydnute cesto vam vadi (a boli tam uvodzovky, takze nebolo to myslene smrtelne vazne) ale nazyvat halusky prachsprostymi uz nie? to nie je bozi dar? ;) ale som rada, ze ste prejavili vobec zaujem si otvorit tento recept lebo u vas je aj to zazrak...