Bavorské dolky

sovka62 - fotkasovka62, 15. februára 2017

Takto ich volala moja svokra, kým som sa nevydala, boli pre mňa dolky a lievance to isté. Tak sme robievali jedno i druhé, na Zobraziť celý popisTakto ich volala moja svokra, kým som sa nevydala, boli pre mňa dolky a lievance to isté. Tak sme robievali jedno i druhé, na striedačku a chutilo nám, hlavne preto, že tie bavorské sme jedávali s makom a ten sa k lievancom nehodil. Recept pridávam bez obrázku a fotografií postupu, pýtala ho @Pivonka v diskusii, tak chcem vyhovieť. Ak ich niektorá dobrá duša upečie a pridá úvodnú fotografiu, budem rada.

50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 ml
podľa potreby
20 g
1 ks
20 g
1/2 ČL
Na posýpku:




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru, časti múky a droždia spravíme kvások. Múku preosejeme do misky, pridáme soľ, vajce, kvások a toľko vody, aby sme zamiesili redšie cesto. Ak bude príliš tuhé, budú tuhé i dolky. Necháme 15 minút stáť, premiesime a necháme kysnúť ešte pol hodiny. Cesto dáme na múkou posypanú dosku. Vykrajujeme kolieska, ktoré pečieme na platni (alebo na suchej panvici? To nemám vyskúšané). Upečené vložíme do hrnca s vriacou vodou a hneď vyberieme. Vložíme ich do misky, v ktorej máme rozpustené maslo a misku dobre ponatriasame, aby sa dolky obalili maslom. Držíme na teplom mieste. Keď ich budeme mať všetky upečené, do misky nasypeme mak a cukor, premiešame a už si len zaželáme dobrú chuť.

Diskusia k receptu

pivonka
@Sovka , ešte raz ďakujem, presne toto som mala na mysli. V diskusii píšem, že sme ich mávali aj s perníkom, aby sa nemuselo mlieť toľko maku, a orechov, lebo doliek bývalo veľa. Bol kupovaný a my, deti, sme ho mali za povinnosť nastrúhať. Neviem, či ho ešte dnes dostať kúpiť, asi ťažko. Ale ja si pamätám, že ty si dávnejšie pridala recept na perník na strúhanie, tu by sa zrejme tiež uplatnil.
 varecha.pravda.sk/recepty/pernik-na-struhanie/6048-recept...
sovka62
@Pivonka , my sme ich jedávali len makové, môj muž na sladké jedlá nič lepšie ako mak nepozná, ale vyskúšam, aspoň pre seba a možno zachutí aj jemu, ktovie...
jeka
Pamätám a,že ja som niečo takéto jedla,keď som bola ešte dieťa,ale my sme to upiekli a pokrájali zaliali teplou vodou ,vodu potom zliali a poliali maslom a makom.
Neviem či to je ono,ale my to voláme "hruba lokša".
edinoz
Mám tento recept od kamošky pod názvom cigánske dolky. Dajú sa robiť do "rezervy",to znamená že po upečení na suchej panvici ich nedám do horúcej vody,ale do mrazničky. Keď prídu vnuci ráno ich vyberiem,poobede hodím do horúcej vody,hneď do roztopeného masla,posypem makom alebo orechami a na olovrant je výborná pochúťka.
sovka62
Výborný nápad, aj ja tak spravím, pree nás dvoch ich na obed bude stačiť pár a ostatné počkajú na ďalšie použitie.
sovka62
Vyzerajú výborne, lepšie ako tie, čo som videla pripravovať na "Trnavskom rínku". Tam ich piekli mladé dámy, rovno pred očami záujemcov. Ochutnala som jednu, neodolala som, ale nepochutnala som si. Boli ako guma, ledva som ich požula. Musím ich zase raz spraviť, už sme ich nemali dosť dávno.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia