Takto ich volala moja svokra, kým som sa nevydala, boli pre mňa dolky a lievance to isté. Tak sme robievali jedno i druhé, na Zobraziť celý popisTakto ich volala moja svokra, kým som sa nevydala, boli pre mňa dolky a lievance to isté. Tak sme robievali jedno i druhé, na striedačku a chutilo nám, hlavne preto, že tie bavorské sme jedávali s makom a ten sa k lievancom nehodil. Recept pridávam bez obrázku a fotografií postupu, pýtala ho @Pivonka v diskusii, tak chcem vyhovieť. Ak ich niektorá dobrá duša upečie a pridá úvodnú fotografiu, budem rada.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z mlieka, cukru, časti múky a droždia spravíme kvások. Múku preosejeme do misky, pridáme soľ, vajce, kvások a toľko vody, aby sme zamiesili redšie cesto. Ak bude príliš tuhé, budú tuhé i dolky. Necháme 15 minút stáť, premiesime a necháme kysnúť ešte pol hodiny. Cesto dáme na múkou posypanú dosku. Vykrajujeme kolieska, ktoré pečieme na platni (alebo na suchej panvici? To nemám vyskúšané). Upečené vložíme do hrnca s vriacou vodou a hneď vyberieme. Vložíme ich do misky, v ktorej máme rozpustené maslo a misku dobre ponatriasame, aby sa dolky obalili maslom. Držíme na teplom mieste. Keď ich budeme mať všetky upečené, do misky nasypeme mak a cukor, premiešame a už si len zaželáme dobrú chuť.
varecha.pravda.sk/recepty/pernik-na-struhanie/6048-recept...
Neviem či to je ono,ale my to voláme "hruba lokša".