Bavorské Auszogne

archaa - fotkaarchaa, 10. septembra 2013
Bavorské Auszogne
Foto: archaa

Auszogne sú podobné našim šiškám, tvar je však iný, viac plackovitý a roztiahnutý v strede. Odtiaľ aj ten názov.

15
porcií
160 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g
1 kocka
80 g
125 ml
štipka
70 g
2 ks
Okrem toho:
 na vysmážanie
 na pomúčenie dosky
 na posypanie
trocha (roztopené maslo) na prsty




Postup

  1. 1

    Kysnuté cesto som pripravovala v pekárničke. Naplnila som ju najprv tekutými, potom sypkými ingredienciami, navrch som pomrvila droždie a zapla program “Cesto”. Ak pekárničku nemáte, vypracujte cesto ručne, potom ho nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Vykysnuté preložte na múkou vysypanú dosku a vytvarujte z neho väčší šúľok, ktorý pokrájajte na rovnaké diely. Malo by vám ich výjsť asi 15. Z dielov vyformujte guličky, ktoré nechajte prikryté ďalej kysnúť pol hodiny.

    Bavorské Auszogne - obrázok 2
  3. 3

    Olej na fritovanie dobre nahrejte a odloženým olejom si naolejujte trocha prsty.Vezmite jednu guličku cesta a v dlani ju jemne spľasnite. Potom prstami zo stredu vyťahujte do oválu, ako malé pizze. Okraje majú byť hrubé v strede cesto takmer priesvitné. Potom opatrne vložte do rozpáleného oleja. Nepečte viac naraz! Iba pekne po jednom. Vezmite polievkovú lyžicu a olejom z panvice, či fritézy ich v strede trocha polejte, aby sa nafúkol.

    Bavorské Auszogne - obrázok 3
  4. 4

    Vysmážajte z oboch strán do zlatohneda, potom vyberte a položte na servítku aby ste odstránili prebytočný olej. Takto upečte všetky guličky cesta.

    Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom

    Bavorské Auszogne - obrázok 4

Diskusia k receptu

pusta
krásne, ako všetky tvoje recepty :-)
5*****
sovka62
Aj mne pripomínajú langoš a keď si predstavím ich chuť, slinky sa mi zbiehajú. Ja by som na tanier pridala lyžičku džemu (hehehe, nenadarmo mi v detstve hovorili "lekvárová kráľovná!")
iwuska
ja ked sa raz za cas odhodlam na vyrobu langosov, tak si vzdy dam aspon jeden s lekvarom a praskovym cukrom :)
archaa
@sovka62 : veru ani ja nikdy neodolám a pridám si k nim aj trochu lekváriku...ale musím povedať, že už len same o sebe sú fantastické a na džem či lekvár si spomeniete až niekedy pri štvrtom kúsku... :D

@iwuska : tak potom je tento receptík pre teba ako stvorený...