Battenberg po slovensky

janocka84 - fotkajanocka84, 10. januára 2012
Battenberg po slovensky
Foto: janocka84

Battenberg je pôvodne britská špecialita. Jeho pôvod sa traduje na rok 1884, keď si pravnučka kráľovny Viktórie zobrala nemeckého princa z Battenbergu. Tento koláč Zobraziť celý popisBattenberg je pôvodne britská špecialita. Jeho pôvod sa traduje na rok 1884, keď si pravnučka kráľovny Viktórie zobrala nemeckého princa z Battenbergu. Tento koláč bol vytvorený pri príležitosti svadby a jeho 4 časti reprezentovali 4 nemeckých princov. Vzhľadom na neskoršie zlé vzťahy s Nemeckom sa všetko z nemčiny prekladalo a tak to bolo aj s priezviskom Battenberg - "Mountbatten". Napriek tomu si koláč meno zachoval. A prečo po slovensky? Najmä kvôli vlašským orechom, namiesto mandlí.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
175 g
175 g
140 g
50 g
1 KL
3 ks
malá štipka
1 ČL
1 malý pohár
Poleva:




Postup

  1. 1

    Surovín nepotrebujete veľa a koláč je veľmi nenáročný na prípravu. Namiesto bieleho cukru môžete dať aj hnedý a namiesto masla margarín. Do originál Battenbergu by išli ešte rôzne esencie a namiesto orechov mandle, čo by spôsobilo, že by cesto bolo oveľa svetlejšie ako to moje.

    Battenberg po slovensky - obrázok 1
  2. 2

    Mäkké maslo, cukor, múku, vajcia, orechy a kypriaci prášok zmiešame mixérom v miske.

    Battenberg po slovensky - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si už môžeme zapnúť rúru na 180°. Taktiež si pripravíme malý pekáč (môj má 20x24cm). Polovičku cesta si odoberieme a do druhej polovice dáme lyžicu akéhokoľvek červeného džemu a trošku červeného farbiva. Môžete kľudne vynechať jedno alebo druhé - slúži len na farebné odlíšenie cesta.

    Battenberg po slovensky - obrázok 3
  4. 4

    Pekáč vyložíme papierom na pečenie tak, že stred prehneme a zdvihneme tak, aby nám rozdeľoval pekáč na dve polovice. Do jednej rovnomerne rozotrieme svetlé cesto a do druhej tmavé.

    Battenberg po slovensky - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v rúre 25-30 min. Po upečení necháme cesto vychladnúť a následne prekrojíme obe cestá po dĺžke na polovicu. Vzniknú nám tak 4 rovnaké pásy. Jeden biely pás natrieme marhuľovým džemom a priložíme k nemu tmavý. To isté urobíme z ďalšími dvoma, tie natrieme taktiež lekvárom na spodnej časti a položíme na prvé dva pásy tak, aby sa vždy spájali dva pásy rozdielnej farby. Vznikne nám tak štvorcový tvar. Koláč celý dookola natrieme marhuľovým džemom. Marcipánovú hmotu som si kúpila, takže som ju len vyvaľkala na papieri na pečenie. Koláč som ňou obalia a pomocou papiera popritláčala. Vrch som ešte troška ozdobila a bol hotový.

    Battenberg po slovensky - obrázok 5
  6. 6

    Nestihol sa dlho ohriať, lebo priateľ sa už blížil s nožom :D A takto vypadal rez.

    Battenberg po slovensky - obrázok 6
  7. 7

    Ušli sa mi len tieto dva kúsky :D Celý zvyšok zjedol priateľ. Takže ak máte radi marcipán, zaručene uspejete...

    Battenberg po slovensky - obrázok 7

Diskusia k receptu

garanco
Krásny koláčik, určite aj veľmi chutný (ako si to zdokumentovala tými zvyšnými dvoma kúskami), veľmi sa mi páči úvod k zákusku, aj výborný fotopostup, príležitostne upečiem!
bejgi
nápaditý a krásny, nič zložité...peknučká marcipánová poleva :)
marijanka712
ja som sa ešte pred Vianocami na neho chystala, ale nedošla som k nemu tebe sa krásne vydaril a len ma utvrdil, že sa do neho pustím aj ja.
3sandra3
vyzerá úžasne , šťavnato,,, vyskúšam.... a ako sa urobí tá marcipánová hmota?
zdenka1009
Sympatický koláčik,orechy ,lekvár môže chutiť tak kyselkavo,,,,vyskúšam.
radulienka
Mňam, viem si predstaviť tú chuť, trošku ťažký, ale určite veeeľmi chutný...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia