Foto: janocka84
Battenberg je pôvodne britská špecialita. Jeho pôvod sa traduje na rok 1884, keď si pravnučka kráľovny Viktórie zobrala nemeckého princa z Battenbergu. Tento koláč Zobraziť celý popisBattenberg je pôvodne britská špecialita. Jeho pôvod sa traduje na rok 1884, keď si pravnučka kráľovny Viktórie zobrala nemeckého princa z Battenbergu. Tento koláč bol vytvorený pri príležitosti svadby a jeho 4 časti reprezentovali 4 nemeckých princov. Vzhľadom na neskoršie zlé vzťahy s Nemeckom sa všetko z nemčiny prekladalo a tak to bolo aj s priezviskom Battenberg - "Mountbatten". Napriek tomu si koláč meno zachoval. A prečo po slovensky? Najmä kvôli vlašským orechom, namiesto mandlí.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Surovín nepotrebujete veľa a koláč je veľmi nenáročný na prípravu. Namiesto bieleho cukru môžete dať aj hnedý a namiesto masla margarín. Do originál Battenbergu by išli ešte rôzne esencie a namiesto orechov mandle, čo by spôsobilo, že by cesto bolo oveľa svetlejšie ako to moje.
-
2
Mäkké maslo, cukor, múku, vajcia, orechy a kypriaci prášok zmiešame mixérom v miske.
-
3
Medzitým si už môžeme zapnúť rúru na 180°. Taktiež si pripravíme malý pekáč (môj má 20x24cm). Polovičku cesta si odoberieme a do druhej polovice dáme lyžicu akéhokoľvek červeného džemu a trošku červeného farbiva. Môžete kľudne vynechať jedno alebo druhé - slúži len na farebné odlíšenie cesta.
-
4
Pekáč vyložíme papierom na pečenie tak, že stred prehneme a zdvihneme tak, aby nám rozdeľoval pekáč na dve polovice. Do jednej rovnomerne rozotrieme svetlé cesto a do druhej tmavé.
-
5
Pečieme v rúre 25-30 min. Po upečení necháme cesto vychladnúť a následne prekrojíme obe cestá po dĺžke na polovicu. Vzniknú nám tak 4 rovnaké pásy. Jeden biely pás natrieme marhuľovým džemom a priložíme k nemu tmavý. To isté urobíme z ďalšími dvoma, tie natrieme taktiež lekvárom na spodnej časti a položíme na prvé dva pásy tak, aby sa vždy spájali dva pásy rozdielnej farby. Vznikne nám tak štvorcový tvar. Koláč celý dookola natrieme marhuľovým džemom. Marcipánovú hmotu som si kúpila, takže som ju len vyvaľkala na papieri na pečenie. Koláč som ňou obalia a pomocou papiera popritláčala. Vrch som ešte troška ozdobila a bol hotový.
-
6
Nestihol sa dlho ohriať, lebo priateľ sa už blížil s nožom :D A takto vypadal rez.
-
7
Ušli sa mi len tieto dva kúsky :D Celý zvyšok zjedol priateľ. Takže ak máte radi marcipán, zaručene uspejete...
ja som robila na vianoce podla tohto receptu, teda s farbivom a marhulovym lekvarom a mozem povedat bol skvely :) myslim, ze ani variaciou s vlasskymi orechami sa neda nic pokazit :)