Battenberg fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 19. novembra 2011

Tento recept je skoro ako original, ale nie uplne. Do original battenberg sa dava cervene farbivo do polovicky cesta a jednotlive casti cesta sa Zobraziť celý popisTento recept je skoro ako original, ale nie uplne. Do original battenberg sa dava cervene farbivo do polovicky cesta a jednotlive casti cesta sa spajaju marhulovym lekvarom.

10-12
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
180 g
180 g
3 ks
150 g
2 KL
50 g
1 KL
na potretie:
na obalenie:




Postup

  1. 1

    Najprv som vyslahala maslo s cukrom. Potom som postupne za staleho slahania pridala vajicka. Muku s praskom do peciva a pomletymi mandlami som si najprv premiesala v osobitnej miske. Takto pripravenu muku som potom nasypala na rozslahane maslo a spolu premiesala.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovicku cesta som naliala do pripravenej misky na pecenie. Do druhej polovicky cesta som pridala 2 PL malinoveho lekvaru. Kto chce mat pravy battenberg tu je treba do cesta pridat jednu,dve kvapky cervenej farby.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formu na pecenie velkosti 21/21 cm som vylozila papierom na pecenie a tiez som ju tymto papierom predelila na polovicku. Do jednej polovicky som dala blede cesto a do druhej polovicky tmave cesto. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vychladnuteho kolaca som zrezala vrch a zarezala som boky. Kazdy plat cesta som rozrezala na tri rovnako hrube casti.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Najprv som pracovala s dvoma bledymi a s dvoma tmavymi platkami. Malinovym lekvarom som spojila blede a tmave cesta dokopy.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lekvarom som potom potrela spodnu dvojicu platkov a na nu som potom polozila druhy par platkov cesta.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto to vyzeralo z predu.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mandlovu hmotu, myslim ze sa to vola marcipan som si medzi dvoma papierami na pecenie vyvalkala na hrubku asi 2 mm.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cely kolac som potrela malinovym lekvarom a polozila som ho do prostriedku vyvalkanej mandlovej hmoty.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Najprv som prelozila pravu stranu marcipanu a zarezala som ho na vrchej strane.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som prilozila lavu stranu marcipanovej hmoty a odrezala som ju na hrane kde sa obidve strany spajali.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Cely kolac som zabalila do papiera na pecenie a marcipan som popritlacala ku kolacu.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Takym istym sposobom som potom este spojila posledne dva platky cesta. Z tychto platkov bol uz len taky maly polovicny kolacik.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Maly kolacik, ale ked sa ozdobi, je vhodny aj na darcek.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    No a toto su odrezky co mi zostali pri zarezavani cesta. Myslela som si, ze urobim z nich gulky. No nebolo treba. Pokym som kolac dokoncila muz mi vsetky odrezky pojedol.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Este som odfotila mandlovu pastu ktoru som pouzila. Ale ako som spominala, myslim si, za sa to u vas vola marcipan.

    Battenberg (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

celeblith
jeeej to sa mi paaci :)
asi vyskusam v ramci vianocnych pokusov :)
a to cesto je tak tuhe, ze na rozdelenie mi staci papier? nezleje sa mi to dokopy? ci radsej pre takych nemotornych piect vo forme, napr. na biskpsky chlebik a radsej na dva krat ?:)
anykama
Hlavne efektné .Neni suchý ? Ja ho skúsim naplniť maslovou plnkou.
zirafninka1
Battenberg mam v pc ulozeny z roznych stranok snad 5x...ze raz vyskusam. Mozem vsetky vymazat, pretoze konecne mam recept v slovencite, bez farbiv a aj s fotopostupom. Uzasne! Dakujem!
3sandra3
mne sa tiež páči... vyskúšam... čo znamená slovo : Battenberg?
tatranka
Páči sa mi to veľmi.Len mám obavu,či zákusok nie je suchý.Postrádam tam nejaké navlhčenie cesta,alebo krém,tak ako u punčoviny.Či všetko vynahradí ten lekvár?Ináč recept som si už uložila je veľmi pekný,až elegantný.
nika60
Pekný koláčik nie je ani náročný,páči sa mi vyskúšam . Gratulujem.
tinca
@palokuchky júj Danka tak toto je excelent,ukladám, perfektný fotopostup a ten obrázok s mašličkou ma dostal.
pivonka
Vždy sa poteším, keď sa na Vareche objaví niečo nové. Veľmi pekný vizuálny efekt. Myslím, že suchý by nemal byť, keď je v ceste maslo. Isto aj na chuť výborný.
bibia1
nádherné fotopostup, a výsledok je suprový - ukladám
fotos sa mi veľmi páčia
babkamt
Niečo podobné sme dostali ako výslužku zo svadby..Recept ukladám,príležitostne vyskúšam.Krásne sa ti vydaril.
lyali
Originál, neoriginál, Tvoj Battenberg je krásny! Mandľovému zákusku neodoláaam, pomóooc :-) Páči sa mi nápad piecť dvojaké cesto na jednom plechu. KK :-)
anina43
krásny koláčik - piškot s lekvárom, raz dva by bol zjedený , dobrý nápad
babav
Krasny je....troska pracny,ale vysledok stoji za to .....
palokuchki
Dakujem vam vsetkym za komentare. Velmi ma tesi, ze sa vam kolacik paci. @celebith , nebol vobec problem. Cesto sa neroztieklo. Musela som ho aj trochu roztierat. Ja som si ten prostredny papier pripla o vrch formy stipcami, aby sa mi neposunul ked som nalievala cesto.Daj pozor v com to budes piect. Cesto by nemalo byt velmi tenke. Ked sa upecie malo by byt asi 2-3 cm hrube. @anykama , @tatranka , kolac nebol suchy. V ceste je maslo a ten malinovy lekvar nebol velmi husty, takze sa trochu nasiakol do cesta. No ak niekto si chce tam dat nejaku plnku, tak kludne. Ved treba si to upravit podla vlastnej chute. @zirafninka1 , ja som tento kolac prvykrat videla asi pred piatimi rokmi. Odvtedy som sa strojila, ze ho musim niekedy vyskusat. Som rada, ze som sa do toho odhodlala. Kolacik ked sa pekne ozdobi a zabali je velmi vhodny darcek. @3sandra3 , popozerala som sa na google o povode a mena tohto kolaca. Linka ktoru prikladam  foodhistorjottings.blogspot.com/2011/08/battenburg-cake-truth.html...
hovori, ze kolac bol upeceny na oslavu svadby Princa Ludovita z Buttenbergu s vnuckou Kralovnej Viktorii Princeznou Viktoriou. No na druhom mieste som nasla, ze slovo buttenburg je pouzite ked sa hovori o niecom co ma byt velmi zvyraznene, aby to videlo na dialku. Napriklad ako stvorcovy vzor na policajnych a zachrankovych autach.
valeri
Jednoducho krása Daniela.Určite ho vyskúšam, len škoda, že u nás bežne nie sú dostať také mandľové hmoty a podobné veci :-((
marikafil
Koláčik je krásny, u nás veľmi nejdú na odbyt plnené krémové, tento len s lekvárom bude určite chutiť. Ukladám, vyskúšam. A @valeri - u nás veru je dostať marcipánová hmota, dokonca bežne po celý rok v Jednote a takto pred sviatkami aj v Kauflande a v Lidli - stačí trochu popozerať.
cica2
a samozrejme si receptík ukladám, možno sa odhodlám a ak sa mi tak podarí, je to pekné aj ako darček, vďaka za peknú inšpiráciu:)
marijanka712
velmi pekný zakusok a hlavne dobre vypadá , cesto nemôže byť suché lebo je maslove , ale pokvapkať so sirupom by mu nevadilo,ukladám a vyskúšam najmä cez horúce leto je to osviežujúce a plnka sa zbytočne nerozteká....
jerica
Danielka, krása & zlaté Tvoje ručičky.
3sandra3
ďakujem Ti za super výklad,,, tak som zase o niečo múdrejšia :-)
babi
Danielka, ako vždy výborné a mňa si veľmi potešila týmto receptom, llebo ja nemám rada veľmi krémové zákusky.
Foto s mašličkou, je milé. Hneď by som taký dárček od teba prijala.
To, že si nepoužila farbivo, ale lekvár, je podľa mňa lepšie .
janger
Danka, krasny, efektny zakusok! Tiez dobry napad s tym pecenim dvoch ciest v jednom plechu.
babidka
velmi pekne , zaujimave a urcite dobre ! Recept si odkladam , zda sa mi to krasne a slavnostne - prilezitost na jeho upecenie sa coskoro urcite objavi :-)
danda3
To je krásny koláčik, určite vyskúšam, veľmi sa mi páči.♥
palokuchki
Dakujem vam vsetkym za vase komentare. Je to trochu neskoro, nejako som to prehliadla. Ospravedlnujem sa. No ale vzdy je lepsie neskoro ako nikdy. @danda3 mi to pripomenula svojim komentarom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia