Bandurkove lokše

krasomil - fotkakrasomil, 2. júla 2011
Bandurkove lokše
Foto: krasomil

Lokše robim ku pasuľovej polivke a naučila me ich robic moja ženuška.

10
porcií

Suroviny

1000 g
400 g
3 g




Postup

  1. 1

    Stare bandurky od sušedy (z poslednej zasoby) mi na novinkoch otarhal a orezal. Bandurky mi umyl, narubal na kocky a dal do harčka s vodu a soľu varic.

    Bandurkove lokše - obrázok 1
  2. 2

    Zľal mi bandurky, podušil mi ich na kašu a ochabil mi ich vychladnuc. Vec mi do bandurkov pridal muku a zrobil mi z toho taki cesto jak vidzice na obrazku. Odrezal mi pejc centimetrovy falatok a rozvaľkal mi na table lokše.

    Bandurkove lokše - obrázok 2
  3. 3

    Tote lokše mi opikal na suchej rozpaľenej panvici. Hotove lokše mi rucil na tanir a pomascil mi ich s mašelkom.

    Bandurkove lokše - obrázok 3

Diskusia k receptu

andys
:) Ja som vedela, že toto môže byť len Tvoj recept ;)
frezia68
No,lokše fajnove s mešeľkom,ale p. Žideka ši v novinkoch nemušel pošpinic,šak tak še šumňe šmeje.A s čim rubeš bandurky?Sušeda (to je tota sto ročna,co še jej ručky trešu a tak dobre cukruje?) ma dobru pivničku,bo grule ešči šumne :-))) Aj ja chcem taku sušedu...
krasomil
@frezia68 pasuľa je fazuľa a bandurky take falaty režem, že to jak narubane, ne nakrajane. Sušeda tota storočna a nedam ani nepožičam, bo z neba mi padla jak Majka z Gurunu. Toten Židek še šmeje, jake šumne banduročky ma sušeda :-)))
frezia68
A aspoň z druhej strany totej zlatej sušedy ňeni voľna dajaka chalupka? Stačili by tak dve chyžky,ale s dobru pivničku.A ja zaš znam dobre nalivac :-)))
babav
Krasomil, pri citani tvojich receptov sa vzdy dobre pobavim,ale az potom ked rozlustim tvoje jedinecne narecie;-) .Vyrastla som na zapadnom Slovensku,tam sme "vypravali" velmi tvrdo,ale zrozumitelne;-))
Lokse sa ti krasne vydarili,take viem piect aj ja ,ale nie ku polievke ,
ale na sladko ,poliate rozpustenym maslom a posypane osladenym makom.
krasomil
@frezia68 nemaš dajaku vinnu pivnicu? Keby ši mala toho do poharika dos, ta prišol by mi ja byvat ku tebe.
krasomil
@babav o tych na sladko mi čul, bo mam sušedu zahoračku, ale druhu, ne totu storočnu a muj maly to ji z grankom (po záhorácky "í")
frezia68
@krasomil :sklamem ce.Nemam tu v PO vinnu pivnicu,ešči tak žimnicu,bo tu fúka a caly dzeň leje.Ceplomer ukazuje 10°Celsia,dobru nocku ci praje Frezia.
andys
@krasomil , ja som myslela, že tá vínna pivnička je na to, že si dáme zo dva poháre vínka a hneď budeme lepšie rozumieť Tvojej šumnej reči ;)
elekra
Lokše sú vynikajúce a Tvoje recepty sa čítajú ÚŽASNE! Pochádzam z Gemra, u nás sa "švaká", ale recept by som si asi netrúfla napísať naším nárečím. "Sánka dolu, šéfe!"
dedostano
Co budzem pisac šak každy Slovak by mal dakus rozmec z každeho nareča,i kedz dakedy vychodňarom rozumec cežko.
bimka
krásne napísané, aj ja také robím . Len ich omastím tak, že spražím maslo a pridám cukru a mlieka a prevarím, je to taká sladká máčanka....fajn...na Spiši ich voláme že GRUĽOV NÍKY..
hortenzia51
@krasomil tote tvoje lokše mi pripomenuli .jak šme cez prazdniny do baby chodili a lokše sme sebe aj z lekvarom,, mascili..no to bula dobrota,terajše dzeci nemaju takeho dobreho života,,no ta
znaš @krasomil ty mi pripominaš ANDERA-šak aj on je iz ,,mihalovec šak aj on zna tak dobre jak ty hutorec..
straka1
S lokšami si mi urobil radosť.Urobím ich-len čo si pozháňam ŠLIVKOVÝ LEKVÁR."Bo mi jak dzeci len tak to doma u maceri jedli."Vďaka za navrátenie sa do detských čias.Ináč ja pochádzam zo Zemplína.
janger
Mnam, mnam, krasne loksiky! @krasomilko , posli mi balicek :-))) A strasne sa mi paci, ako vsetko pises v tretej osobe (bandurky mi umyl, atd). Ja si vsetko musim robit sama ;-))).
marcy
maslo ,kryštál cukor ako plnka ( musel škrýpať pod zubami ) a biela káva ....vôňa pripečenej múky,vôňa domova :))
ankad
Lokse milujem, aj cela moja rodina. A to vychodnarske narecie, az mi srdce podskocilo, rozumela som vsetkemu - rozpomenula som si na nebohu "adoptovanu" babku v Calgary, ktora len takto s nami rozpravala a ja ku nej starym Modranskym narecim.
zinnajdha
i ja z Mihaľovec (bula, už ňe som ), a u nas še tote lokše jedza pomascene ňeľem z maslom, aľe i zo šmaľcom.
janger
@zinnajdha , ja som to pochopila, jasne :-))). Len pre nas 'nevychodnarov' to tak zneje, ako by to bolo v tretej osobe ;-).
marienka44
@Krasomil ,aka muka ide do loksov? Hladka alebo polohruba?
Ja som myslela, ze zemiaky sa maju uvarit v supke a potom ocistit a vymiesit s mukou. Nevedela som, ze sa varia osupane. :-!)
krasomil
@marienka44 ja davam polohrubu. U nas doma še varia bandurky ošupane. Varila tak moja mama, moja baba i prababa - i ja tak varim :-))))
ela77
@krasomil neprovokuj!!!!, že iba chlopi vedia variť, že,??? vychválili sme ťa, ale už chýbaš na vareche, aby sme sa aj pobavili. a huby si sľubil dať avízo a nič. Dnes som prišla sklamaná už tretí raz v tomto lete na Važci a nič.
ela77
Čo je @Krasomil , dúfam, že ťa nezjedol medveď na huboch, pridaj niečo. Treba nám zdvihnúť náladu. Ahoj.
jozka2
no a ja ich zas kazdu pomascim maselkom jak ty a sup pod perinku zeby nevychladli a s kyslym mlucom dobru chut mas jich krasne
vladi4444
tak na pasulovej polievke a loksach som vyraaaastol a doraz ich idzem robic.
dik za tip
matagata1
chlapče, ta som še dobre zašmiala, jak ši tu šumne popisal vyrobu bandurkovych lokšoch, to jak kej mi doma na Zempline bula:) My mašelko šumne spražime do ružova,maslo še muši šumne "spenic" žeby šumne voňalo a s takym mašelkom lokše pocirame a dakuščičko jich posolime, dzecom mocno smakuju, lem tote lokše by jedli ... :) Sluchaj a Ty taky fešak, jak na fotke?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia