Banánový koláč

momi - fotkamomi, 18. januára 2015
Banánový koláč
Foto: momi

Moj syn pri každom nakupovaní z nákupného vozíka vykrikuje "banániky banániky". Banániky poctivo kúpim, ale doma kupodivu stratia svoj povodný šarm a synček o Zobraziť celý popisMoj syn pri každom nakupovaní z nákupného vozíka vykrikuje "banániky banániky". Banániky poctivo kúpim, ale doma kupodivu stratia svoj povodný šarm a synček o ne (ako aj o akékoľvek iné ovocie a zeleninu) prestane javiť záujem. Čo s banánmi? Čo s prezretými banánmi? Príprava tohto koláča je super jednoduchá a chutí výborne.

8-10
porcií
7 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

140 g
2 ČL
75 g
75 g
80 g
1 ks
60 ml
2 ks
Čokoládová poleva:
250 ml
100 g
Ozdoba:
 hrsť




Postup

  1. 1

    Všetko ingrediencie rozmixujeme do hladka v mise.

  2. 2

    Do vymastenej a kakaom vysypanej okrúhlej formy nalejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 C cca 40 minút. (podľa typu rúry, priebežne kontrolujeme).

  3. 3

    Medzitým si pripravíme polevu - zohrejeme šľahačku, pridáme kúsky čokolády, za stáleho miešania varíme, odstavíme, keď sa začnú tvoriť bublinky, ale nesmie to prejsť varom. Ešte teplou polevou polejeme ešte teplý koláč. Posypeme orieškami. Kto má rád može koláč pred naliatím polevy potrieť džemom.

Diskusia k receptu

sovka62
Asi som kúštik staršia ako tvoj syn, ale potrebu nakupovať banány máme spoločnú. Na rozdiel od neho, ja ich aj jem, zväčša na raňajky. Tiež ma hnevalo, že rýchlo zhnednú, ja síce zjem aj tie, mám rada také riadne zrelé, lenže ak ich treba zjesť tri naraz, nadšenie ma prechádza.
Ale poučila som sa, v ktorýchsi babských radách som sa dočítala, že keď stopky banánov zabalíme (mikroten, fólia, dokonca alobal, ale ten som neskúšala), budú dozrievať pomalšie. A predstav si, funguje to, päť banánov na päť dní v pohode vydrží a ten posledný je najlepší, najsladší, a ešte stále nie fľakatý.
A zo synovej averzie k zeleninke a ovociu si nič nerob, mám tri deti, päť vnúčeniec, tiež odmietali a nakoniec to začali jesť, niektoré skôr, niektoré neskôr, hlavne ho nenúť, nech si nevypestuje odpor.
momi
sovka62 velka vdaka za radu s uchovavanim bananov. ja mam depresiu z vyhadzovania jedla, takze kazda dobra rada ako nieco dlhsie uchovat, alebo inak vyuzit, pouzit, recyklovat ma tesi.
yana
Ja kupujem práve také skoro až prezreté a ak nestíham jesť ošúpem a zamrazim. Ľahko sa to oddeľuje a zo smoothie mi to urobí zmrzlinu.
rebeka14
sovka62 ďakujem za veľmi dobrú radu s tými banánmi ....ja banány veľmi nemusím... zjem ich jedine, teda skôr vypijem.keď si ich rozmixujem s vodou a sojovým mliekom.,ale moja dospelá dcéra ich zas zbožňuje...tak každý to máme inak.....
evanaaa
Jem každý deň jeden banán, málokedy vynechám....ale kupujem zelené a tvrdé, podľa možnosti, nie veľa, tak zo dva - tri a o deň-dva zasa, takže mi dozrievajú postupne. Tiež mám rada sladšie,a le už nemôžem, dvíhajú cukor, ale aj tak ich jem. A ako vidím, dobrý je z nich aj tento koláč s banánovou chuťou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia