Foto: pusta
Tento recept som našla na viacerých variacich weboch s arabskou kuchyňou, ktorú mám veľmi rada. Je populárny najmä v Libanone, Sýrii, Palestíne a iných Zobraziť celý popisTento recept som našla na viacerých variacich weboch s arabskou kuchyňou, ktorú mám veľmi rada. Je populárny najmä v Libanone, Sýrii, Palestíne a iných krajinách blízkeho východu. Základom je upečený baklažán zmiešaný s Tahini pastou s citronovou šťavou a s variáciou použitých korenín - rímska rasca, mleté čierne korenie, cayanské korenie, červená mletá paprika, lístky chilly papriky. Vybrala som jeden z týchto variantov a ponúkam recept.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
2 ks - cca 400 g, stredne veľký |
|
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti |
|
250 ml |
|
1/2 CL |
|
z 3 citronov |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL, posekaná |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Pripravila som si potrebné suroviny.
-
2
V mažiari som potlkla rímsku rascu.
-
3
Do misky som naliala Tahiny pastu. /dostať kúpiť v špecializovaných obchodoch, v obchodoch so zdravou výživou ale sa dá vyrobiť aj po domácky zo sezamových semienok./
-
4
Vytlačila som šťavu z citronov.
-
5
K Tahini paste som pridala potlčenú rímsku rascu / nedávať viac, je veľmi výrazná/, soľ,...
-
6
citronovú šťavu a celé som dobre zmiešala.
-
7
Baklažány som popichala po obvode vidličkou a piekla 30 minútv trúbe vyhriatej na 200 stupňov, správne upečený má byť takýto zvráskavelý.
-
8
Vychladnutý upečený baklažán som rozrezala na polovicu a dužinu som vydlabala do misy.
-
9
Pretlačila som ho tlačidlom na zemiaky, kto chce, môže roztlačiť vidličkou a kto to chce mať úplne jemné, môže rozmixovať pomocou ponorného mixéra.
-
10
Posekala som petržlenovú vňať a sušenú chilli papričku.
-
11
K roztlačenému baklažánu som pridala prelisovaný cesnak, Tahiny pastu ochutenú rímskou rascou, soľou a citronovou šťavou, celé som dobre premiešala, dala vychladiť do chladničky aspoň na 1 hodinu a tesne pred podávaním som nátierku posypala vločkami chilli papričky a posekanej petržlenovej vňate.
-
12
Táto nátierka sa môže podávať ako samostatné jedlo na malých tanierikoch dookola pokvapkaná olivovým olejom s arabským Pita chlebom alebo ako predjedlo v malom množstve alebo vo väčšom množstve ako príloha k hlavnému jedlu. Tiež možno posypať opraženými píniovými orieškami. Je to veľmi chutná baklažánová nátierka a výborne chutí aj natretá na chlieb alebo bagetu.
/tú pastu nepoznám,vôbec/
už nech mi rastú v záhrade,hned pridám recepty..:)
varecha.pravda.sk/recepty/mirza-ghasemi-/23457-recept.htm...
@huck , si veľmi všímavá. áno, na toprecepty.sk som vložila tento recept ja, tak ako ho spomínaš a úvodné foto je identické s fotografiou tam, lebo je to moja fotografia /len aby nedošlo k omylu, že som tú fotografiu vzala niekomu inému/. dakujem za pochvalu.
áno, dala toľko, ako píšem.
som rada, že zajtra spravíš :-)))
poprosím, potom daj vedieť, ako chutilo.
dakujem
a prajem ti úprimne, nech sa ti darí vo všetkom!!!
dakujem úprimne vám všetkým za krásne komentíky.
u nás nehrozilo, že zhorkne od tahini, veľmi rýchlo sa po baba ghanoush len tak zaprášilo.
však mi povieš, aké to bolo :-)))
dakujem
tak ako to ty píšeš, je skutočne výborný :P
dakujem za tvoje hlboké uznanie, ktoré hreje pri srdci <3
p.s. mám veľký prosík na teba. ak si v kontakte s @honestkou , prosím ťa, povedz hanke, že som jej už 3 x písala dlhý list. hovorila, že má niečo z pc a nedostáva poštu /ešte 29. júĺa, možno ani tieto jej v TS neprišli. pekne ju pozdravujem a verím, že je ona a rodinka OK.
dakujem ti.