Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK fotorecept
Foto: nonna
Demikát je hútny, sýty, nahradí aj druhé hlavné jedlo. Chuť ovčieho mlieka okrem bryndzi, ktorú som použila 100%nú, podporila aj žinčica a vylepšili, zjemnili Zobraziť celý popisDemikát je hútny, sýty, nahradí aj druhé hlavné jedlo. Chuť ovčieho mlieka okrem bryndzi, ktorú som použila 100%nú, podporila aj žinčica a vylepšili, zjemnili parenice. Vzhľadom na použité suroviny jedlo má originálnu skladbu probiotických baktérií, ktoré sa v iných kyslomliečnych potravinách nevyskytujú, chrániacich tráviaci trakt.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
250 ml |
|
cca 25 g |
|
cca 25 g |
|
2 ks (na vývar) |
|
1 ks (na zahustenie) |
|
6,50 dl |
|
30 g |
|
1 ks |
|
2 strúčiky veľké |
|
1 ČL |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Očistíme a umyjeme zemiaky, ošúpeme cibuľu a cesnak.
-
3
Veľké zemiaky nakrájame na menšie kúsky, menší nastrúhame, cibuľu pokrájame na menšie kúsky, cesnak na plátky.
-
4
Zemiaky uvaríme v 0,70 l mierne osolenej vody asi 8 minút. Scedíme, vývar použijeme na demikát.
-
5
Rozohrejeme maslo a osmahneme na ňom len minútku cesnak a potom cibuľu asi 2 minúty, aby zostala pružnejšia, nie zmäknutá.
-
6
V žinčici rozmiešame ostrúhaný zemiak.
-
7
Opražené cibuľoviny zelejeme zemiakovým vývarom, trochu osolíme, pridáme kôpor.
-
8
Žinčicu postupne vmiešame do vývaru a varíme 8 minút.
-
9
K žinčicovej polievke postupne pridávame bryndzu a dobre nahladko rozhabarkujeme. Povaríme ešte 1-2 minúty.
-
10
Nakoniec pridáme parenice natrhané, nakrájané na kúsky asi 1cm dlhé.
-
11
Želám krásne a zdravé bačovsko-ovčiarske pochutnaníčko!
Pekné ráno!
Nuž, ja som si myslela, že každý priemerný Slovák vie, čo je pasterizácia, a pri akej teplote sa ničia baktérie. Ďalej som myslela, že rozoznáte rozdiel medzi sekundami a minútami. Vaša polievočka nebude zdrojom vzácnych probiotík, lebo ste tie probiotiká skrátka uvarili. Prečítajte si niečo o pasterizácii, aké nízke teploty stačia na zničenie baktérií, ono to skutočne existuje a nie je to môj výmysel. 15 sekúnd pri teplote 80 stupňov, sekúnd, nie minút. A prosím, nabudúce v diskusii so mnou používajte vecné argumenty, nie osobné invektívy.
Bryndzu som mala pravú zázrivskú, kupovanú na váhu, 100%, nie pasterizovanú, balenú som použila len na fotenie.......
ak ste mali váženú bryndzu,aky vyznam malo este kupovat tu balenu?odfotit ste mohla aj ten balicek vazenej,lebo takto privadzate gazdinky do neumyselneho omylu,nakolko kupia tu co vidia na fotke v domneni ze je 100%-ná.
:-D
ja som to vedeu ja som to vedeu ja som to vedeu že to si ty Marcelko môj zlatý z Fraštáku a dedko bača je v Zázrivej DDDDDDDD
Ja si nepotrebujem nič zvyšovať. O pasterizácii som sa učila najprv na ZDŠ a potom na gymnáziu na chémii. Ak si prečítaš môj prvý príspevok, tam nie je žiadne ego, ani žiadna hrubica. Čus.
Nerozumiem tvojej poslednej vete : "“všetko mám archivované a kopírované 777x.
????
A čo sa týka komentárov od @Bubavay , má pravdu!
Ja by som uvarila zemiaky a dala ich do taniera. Potom by som pridala žinčicu a bryndzu. Jednoduché a zdravé, keďže by sa základné zložky nevarili. Tým by sa zachovali všetky zdraviu prospešné látky.
Nechápem prečo tak útočíš pri každom tvojom recepte, vždy sú tam opodstatnené komentáre.