Bábovka zo škoricových guľôčok fotorecept

eldina - fotkaeldina, 24. marca 2013
Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)
Foto: eldina

chcela som vyskúšať trochu inú bábovku, síce je fantastická , ale guličky vystreľovali po celej trúbe...dlho som sa tak nesmiala pri pečení...:)

70 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
cca 500 g
1/2 bal
štipka
6 PL
30 g (alebo Hera)
200 ml
70 ml
Sirup:
110 g (alebo Hera)
110 g
1 bal
2 ČL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /uvádzam v recepte vanilkový cukor, tak som to našla, ale ja nemám, používam vanilkovú esenciu, tú dávam aj do cesta/

    Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    maslo si dať rozpustiť, z uvedeného množstva potom odliať do cesta... Cesto: urobiť kvások a zo surovín na cesto vymiesiť cesto...nechať vykysnúť...

    Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    potom ešte domiesiť múkou, aby sa cesto nelepilo a trhať z neho kúsky,vytvárať guličky../tu je vhodné mať viac vnúčeniec alebo malých detí, nechať ich túto piplačku robiť .:))/ ja som, žiaľ, vo veku, ked vnúčatá ešte nemám a vlastné deti prídu do kuchyne, len ked chcú jesť..:)

    Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    medzitým si dať zovrieť zvyšok masla, cukor , škoricu a vanilkový cukor /alebo vanilka esenciu/...formu na bábovku vytrieť maslom či olejom..guličky namáčať v sirupe /počkať, kým trochu vychladne.../ a ukladať do bábovkovej formy..

    Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    potiaľto to ešte vyzeralo fajn....naplnila som formu, kým som mala guličky...:)

    Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    piecť v trúbe na 180 °C cca 30 minút...a tu začala zábava...:) našťastie mi napadlo dať na dno trúby papier na pečenie /predsa len, bol tam cukor/ a asi po 15 minútach som počula buchot...pozerám do trúby a guličky začali rásť a odpadávať zhora ..:) padali na mriežku a odtiaľ na dno trúby..:) rodina nechápala, aký koláč to pečiem, ked im nosím na stôl po jednej guličke /z dna, nech tam nehoria/..:))..../prsty mám celé spálené od vrelého karamelu/..:)

    Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    na bábovku dať väčší tanier či tácku, otočiť , prikryť utierkou a nechať pár minút , bábovka vypadla aj sama...:)

    Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    takže , rada pre Vás /grátis/- bud urobte cesto z polovičnej dávky alebo, ak ste megalomani a máte doma 2 bábovkové formy, urobte z tej dávky do oboch... bude dosť...:))...ale inak som spokojná, "bábovka" je super /aj mäkká, aj fajnová/

    Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)  - obrázok 8

Diskusia k receptu

niniatko
keď som ju robila 1x poriadne som sa nasmiala i ja... síce nestrieľali po celej rúre, ale sirup mi krásne povytekal von, takže dobrý dôvod všetko poriadne vydrhnúť :D
jakamaka
No toto je recept ako pre mňa...Teda pre moje vnúčatá -tie budú mať radosť, keď budú môcť z cesta robiť guličky...a keďže mladšia dcéra "fičí" na škoricových jedlách, tak sa aj tej zavďačím. :):):):):) Vďaka za dobrú inšpiráciu.
eldina
@stacy77777 vidím, že už viacerí sa nasmiali pri tomto koláči..:) javorový sirup som ešte nikdy nejedla, priznávam...
elysa
aj mne sa táto bábovečka páči...
denyany
určite vyskúšam a skúsim zapojiť aj deti/tiež nájdu kuchyňu len v prípade hladu/ a skúsim sa vyvarovať tej streľby, lebo rúru som len nedávno čistila.
jakamaka
Tak to som potešená... Často sledujem, čo pečieš..a práve včera som myslela, že čo sa stalo, už dávno žiaden recept od Teba.. len čo odídem od PC, tak hneď dva Tvoje recepty...To ma teší :):):)
jakamaka
No a dobre si ma inšpirovala tou vanilkovou esenciou..Vlani som si robila sama vanikový cukor, dokonca aj vanilku som mala v alkohole, lebo normálny vanilkový cukor s etylvanilínom nie je moja parketa.. a tak plánujem, zase si urobiť svoj vanilkový cukor... no a keď píšeš o vanilkovej esencii... tak si ma inšpirovala... Vďaka.
eldina
@jakamaka ten vanilkový cukor sa chystám už roky urobiť, ale som lakomá dať viac ako 2 € za strúčik vanilky..:) esenciu dávam /šprtnem/ do každého sladkého cesta, sú voňavejšie
eldina
@jakamaka ten vanilkový cukor sa chystám už roky urobiť, ale som lakomá dať viac ako 2 € za strúčik vanilky..:) esenciu dávam /šprtnem/ do každého sladkého cesta, sú voňavejšie
samanka
@eldina nemusíš kupovať vanilku za 2 €, na nete sa dá aj lacnejšie kúpiť. A tá bábovka je bombová, alebo "granátová"? Vyskúšam upiecť z 300 g múky.
elysa
dievčence aj ja si robím vanilkový cukor sama a včera som si kúpila nové "paličky" v Lidli - 2 kusy za 1,19€
angast
@eldina
my dôchodci z Malého Lopašníka vždy s napätím očakávame každý tvoj recept. Veľmi sa nám páčil ten o tých zdravých guľkách. Teraz
je to znova s guľkami a to nás teší. Máme však obavy, keď sú tie
guľky polepené sirupom , či budeme môcť otvárať ústa a či sa nám nezlepia protézy . Prosíme ťa v tomto o radu , či si radšej tieto
dobroty nemáme užívať bez. Nádherný deň ti prajeme.
eldina
@angast :))))))))))))))))))))) guľky, to je moje...:)) povedala by som to takto-dôchodca, so zalepenými ústami, zje menej...čo viac si priať, pri dnešných výškach dôchodkov? tak šup, šup, pár zjesť a potom už len šetriť....:)...../osobne si myslím, že radšej zalepené ústa ako riť, to vravím ako zdravotník/..........:))..........pekný deň aj do Malého Lopašníka....:))
angast
@eldina
si veľmi zlatá , že si nám tak obratkom odpovedala a budeme sa
držať tvojej odbornej rady "radšej zalepené ústa ako r.."
Ešte krajší deň ti prajú tvoji fanúškovia.
eldina
@angast heslom "Radšej zalepené ústa ako riť" , vlastne získavate radu 3v1...lebo : šetrenie, relatívne štíhla postava / tým pádom aj dobrý TK, snád aj cukor, ale v tomto konkrétnom recepte neviem, neviem/ a v poriadku stolica..:) čo viac si môže želať dôchodca?...:)) ....svojím fanúšikom vždy rada odpoviem a poradím...:)
tiginko
dobree @eldina :-) ale si mu naložila, starčekovi jednému vyrývačnému :-) Prepáč, ale ja tento tvoj vystreľujúci koláčik piecť nebudem, nerada čistím trúbu. Radšej upečiem niečo kľudnejšie :-)
angast
@eldina
fakt si ceníme tvoje odborné rady a ušetrené peniažky môžme rozfofrovať v nejakom e. salóóne
eldina
@tiginko to nebolo vyrývanie...milujem taký humor...:) veľmi ma ten koment potešil...:)...ale počuj, prve naopak, len to ty upeč, ale vtedy, ked bude už aj tak potrebné čistiť trúbu..:).....ten papier na dne bol super nápad /neskromne sa chválim/, nič nebolo špinavé, len som ho zahodila
eldina
@angast som rada, že zdravíčko tak výborne slúži...:))..budeš vlastne bojovník proti kríze, ked nepcháš peniažky do pančuchy, ale ich posúvaš dalej /aj ked pri "zasúvaní"/...:)
angast
@eldina
cítim v kostiach, že budeme sakramentský zvození. Je tu dosť precitlivelých osôb. Nechcel by som ti spôsobiť nepríjemnosti.
Ja som už odpísaný , ale o teba sa bojím aby ti nenadali , ako
jednej varechárke.
eldina
@angast vidíííííš? toto mi nenapadlo!!....a ja takto plytvám..:)..ešte že mám Vás, mojich milých, z Malého Lopašníka...zaslúžili by ste si meno Veľký Lopšník, ked už tam máte takých mysliteľov..:)
eldina
@angast to nemám strach....aspoň u seba si môžem písať ako chcem..:) sadol si mi svojím humorom, pobavil si ma...:) nemusí to tu byť len o "varení"...:) aj preto sa snažím/ked sa mi veľmi nezdarí recept/ písať trochu sarkasticky na svoj účet..:)...
jakamaka
Dnes to tuná tými pohotovými radami až tak srší- tiež mám rada odľahčený humor... alebo humor na odľahčenie situácie...:):):):)
Lebo "nikto nepotrebuje úsmev väčšmi ako ten, komu ani jeden nezostal na rozdávanie"...:):):)
jakamaka
:):):) Nuž ale niekomu to nepomôže ani keby to bolo diamantom vyryté a zlatom orámované :):):)
tiginko
no neviem deti, tetušky a ujovia zaslúžilí - výborní to kuchári, si stále nostalgicky spomínajú na skvelé časy, keď ešte bolo na Vareche seríozne. Neradím ich veľmi popudzovať, lebo nám odídu skvelé recepty, ako je tu v poslednom čase módou
angast
dnes je krásny deň, ani krupicové haluške sa mi nerozvarili. Keď je človek v dobrej spoločnosti, tak sa aj dobre darí.
pusta
@angast , nie si k vôli tej varechárke odpísaný :D, myslíme tú istú. tiež milujem tento humor ako @eklina...smiechom mladne aj dôchodca :D i dôchodkyňa :D
vtipné komentáre sú vždy lepšie ako tie jedovaté
pusta
@eklina , mne sa tá bábovka páči. už som robila podobnú - je výborná
izabella929
náhodou je zaujímavá tým, že je výnimočná...nie každodenná a v tom je jej čaro.-)))))
evanaaa
Ja som sa tiež smiala pri predstave lietajúcich guliek, nedalo by sa to, aspoň spočiatku pečenia prikryť? Škoda, škoricové mám rada a pre mňa je škorica aj užitočná - pomáha znižovať KC, ale na druhej strane je to dosť sladké, takže nie pre mňa.
Aj na @pusta som sa smiala, vraj @eklina ( ako - vzteklina, hihi).
sovka62
Ale som sa nasmiala, na guľkách - cestovateľkách,na šporovlivej gazdinej, ktorá ich holými prstami zachraňuje z dna rúry a najlepšie na komentároch.
Pár razy som robila Zlaté halušky, podľa receptu, ktorý sem prd časom pridala @hub árka35, podobný recept ako tvoj, ale tie sú orieškové a v rúra sa chovajú zodpovedne, nestrieľajú. Sú výborné, z toho súdim, že aj tvoje budú veľmi dobré, škoricu milujem, tak vyskúšam.
pusta
treba dať menej guliek do bábovkovej formy, nie na husto, dalej od seba, iba do výšky 2/3-tín bábovkovej formy, pretože ešte riadne nakysnú a tým značne zväčšia svoj objem. bábovka bude ľahučká, nadýchanejšia. ved aj sama @eklina píše, že "megalomani" môžu urobiť 2 bábovkové formy. :D
cesminaz
Velmi velmi zaujimavy "vyzor" takyto som este nevidela... pekne...;-)
zitar
Joj, či som sa pobavila, strieľajúce gule, musím ich vyskúšať, len kto bude tú rúru čistiť?...
francuzska1
srandicky srandy, tak to ma byt, to je korenie zivota;-)))!!!
@edlina , uz som sa bala, ze co je z tebou, ale nastastie ta ozivila strelba v rure;-)))
kedze som megaloman a mam 2 babovkove formy, chcem sa spytat, ze ak by som z tvojej jednej babovky urobila 2, tiez budem musiet cistit ruru? lebo neporiadku po dcerke mam doma habadej... ale zasa pozitivne na tom recepte je, ze konecne moze pomahat a to sa jej bude naaaaaramne pacit, lebo ona kuchynske prace a naradie zboznuje, moj malicky 22mesacny zlatusik;-))) tak sa tesim, ze si mi tu dala recept aj pre nu, a posiela tete eldinke boztek a tiez odkazuje, ze rada pride 'poupratovat' aj k vam;-)))
pusta
dávam každému do pozornosti, že hotovú ešte horúcu bábovku treba ihned po upečení vyklopiť, lebo karamel veľmi rýchlo tuhne a potom ju z formy ani nevydolujete :D
eldina
@francuzska1 je milé, ked si niekto o mňa robí starosti...:) rúru netreba čistiť, ale pre istotu daj dolu, na dno papier na pečenie, nič tým nepokazíš..aj ja som dala a to som ešte netušila, čo ma čaká..:) nemalo by nič "vypadávať, ked nenadB
eldina
@francuzska1 je milé, ked si niekto o mňa robí starosti...:) rúru netreba čistiť, ale pre istotu daj dolu, na dno papier na pečenie, nič tým nepokazíš..aj ja som dala a to som ešte netušila, čo ma čaká..:) nemalo by nič "vypadávať, ked nenadžgáš formu ako ja... lebo je to kysnuté cesto a kedže rástlo, tak guľky "odpadávali"...inak pohodička..a zlatúšikovi posielam božteky späť, nech len pečie a špiní maminke kuchyňu...)
eldina
@evanaaa nič nebude vytekať, ked sa urobí bud z polovičnej dávky alebo sa to rozhodí do dvoch foriem/veľa žien má doma dve formy na bábovku/...:)...len mne to nenapadlo-aj ked kysnuté cesto mám " v malíčku"...:) nuž, čo, učíme sa stále logike...:)
francuzska1
eldina a este jedna vec ma napadla, kedze sporlivych je nas tu viacero;-)) ked sa pod babovkovu formu supne vacsi plech, nemusis ani vykladat papierom, usetris na papieri he he;-)
eldina
@francuzska1 vieš čo? nie som si istá, lebo napr.ja mám trúbu, čo pečie aj zdola a ak by tam bol plech, možno by dosť to teplo izoloval a je možnosť, že by zdola bola surová...:)..ale niečo hovoríš-kríza je...:)...na niektoré veci používam papier na pečenie aj viac x..lebo nie vždy je špinavý od koláča...
pusta
@Eldina ja soom ti ho nedala :D sama si sa tak premenovala v odpovediach na komentáre :-)
pusta
@Eldina ja soom ti ho nedala :D sama si sa tak premenovala v odpovediach na komentáre :-)
eldina
@pusta ja? ved ja sa nepodpisujem..:) .../poradím ti, ked píšeš mne, na mojej stránke, nemusíš mi písať meno so zavináčom, príde mi to automaticky aj bez toho/..:)
pusta
@Eldina , inak aj ja používam pečiaci papier ako ty alebo teflonovú foliu na pečenie :-)
pusta
ja som totiž technický antitalent a pc analphabet...hahaha, to sa sama sebe posmievam. rada sa smejem a mám rada neupejpaných, nekomplikovaných veselých ľudí :-)
lusinkab
Tak toto je teda ina kava :-) najprv to zacalo s gulockami :-) ktore ma
@angast tak rad (to len medzi recou :-)))) ) ...citala som tvoj recept ako nejaku kriminalku,ze ako sa zahada nakoniec vyriesi :-) a potom s jednym dychom precitala ceeeeeeeeelu tu dlhu diskusiu tak mi ani telku dnes vecer netreba pozerat o zabavu uz mam postarane :-))))) inaksie receptik aj babovka vyzeraju super takze ked bude forma urcite vyskusam ... planujem kupit ale kedy to este neviem :-)))) prajem pekny vecer
lusinkab
tak tento recept je teda gol :-))) ty rada takto experimentujes co? no nasmiala som sa aj na tom :-) nie ja si ju kupim sama s niekoho ineho kartou :-) ja to tak robim a moj ma rad sladke takze vsetko co potrebujem na pecenie alebo varenie tak mi s ochotou karticku podsunie ale este ma zdravi rozum,lebo mu uz rok hucim,ze chcem KitchenAid mixer a na to ani moje zenske zbrane nefunguju :-))))
francuzska1
asi sme sa nepochopili s tym plechom, aj mne pecie rura aj z dola aj z hora, podla toho ako nastavim, ten plech som myslela dat na mriezku a na to formu na babovku;-)))
ale ja som si povedala, ze nic tam netreba davat, lebo formu nenapcham az na prasknutie ako ty;-), resp. ako som spominala pouzijem obidva co mam;-))) s
ale zasa ako hovori evanaaa, lepsie vyhodit papier ako umyvat plech;-0)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia