Bábovka zo škoricových guľôčok (fotorecept)

Autor receptu: eldina

chcela som vyskúšať trochu inú bábovku, síce je fantastická , ale guličky vystreľovali po celej trúbe...dlho som sa tak nesmiala pri pečení...:)

70 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: /uvádzam v recepte vanilkový cukor, tak som to našla, ale ja nemám, používam vanilkovú esenciu, tú dávam aj do cesta/
  2. maslo si dať rozpustiť, z uvedeného množstva potom odliať do cesta... Cesto: urobiť kvások a zo surovín na cesto vymiesiť cesto...nechať vykysnúť...
  3. potom ešte domiesiť múkou, aby sa cesto nelepilo a trhať z neho kúsky,vytvárať guličky../tu je vhodné mať viac vnúčeniec alebo malých detí, nechať ich túto piplačku robiť .:))/ ja som, žiaľ, vo veku, ked vnúčatá ešte nemám a vlastné deti prídu do kuchyne, len ked chcú jesť..:)
  4. medzitým si dať zovrieť zvyšok masla, cukor , škoricu a vanilkový cukor /alebo vanilka esenciu/...formu na bábovku vytrieť maslom či olejom..guličky namáčať v sirupe /počkať, kým trochu vychladne.../ a ukladať do bábovkovej formy..
  5. potiaľto to ešte vyzeralo fajn....naplnila som formu, kým som mala guličky...:)
  6. piecť v trúbe na 180 °C cca 30 minút...a tu začala zábava...:) našťastie mi napadlo dať na dno trúby papier na pečenie /predsa len, bol tam cukor/ a asi po 15 minútach som počula buchot...pozerám do trúby a guličky začali rásť a odpadávať zhora ..:) padali na mriežku a odtiaľ na dno trúby..:) rodina nechápala, aký koláč to pečiem, ked im nosím na stôl po jednej guličke /z dna, nech tam nehoria/..:))..../prsty mám celé spálené od vrelého karamelu/..:)
  7. na bábovku dať väčší tanier či tácku, otočiť , prikryť utierkou a nechať pár minút , bábovka vypadla aj sama...:)
  8. takže , rada pre Vás /grátis/- bud urobte cesto z polovičnej dávky alebo, ak ste megalomani a máte doma 2 bábovkové formy, urobte z tej dávky do oboch... bude dosť...:))...ale inak som spokojná, "bábovka" je super /aj mäkká, aj fajnová/