Bábovka s kyslou smotanou fotorecept

ywett - fotkaywett, 6. marca 2011
Bábovka s kyslou smotanou (fotorecept)
Foto: ywett

;-)

15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

3
170g
250ml
1
250g
1
4 polievkové lyžice




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny.

    Bábovka s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyšlaháme celé vajcia s cukrom a vanielkovým cukrom.

    Bábovka s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme kyslú smotanu

    Bábovka s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A múku rozmiešanú s kypriacim práškom do pečiva

    Bábovka s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bábovkovú formu (205 mm x 205 mm) si vymastíme a vysypeme múkou a časť vymiešaného cesta vylejeme do pripravenej formy.

    Bábovka s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do zvyšku cesta primiešame kakao a vylejeme na bledé cesto do formy. V rúre vyhriatej na 180 °C bábovku pečieme asi 40 minút. Po upečení a vybratí formy ju položíme na mokrú utierku (potom nemáme problémy s oddelením formy od bábovky).

    Bábovka s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť!

    Bábovka s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jarca
Babovecka ako lusk, ukladam a vyskusam
dorisa
Včera sme ťa s @bejda7 spomínali,že nevidíme od teba recept, a už si tu, vďaka, aj ja mam recepty na babovku , zas iné, tých nie je nikdy dosť. Samozrejme, recept si ukladám. Ďakujem.
pacik
Vyzerá super, ja pečiem so sladkou smotanou, ale túto určite vyskúšam :-)
pietroo
Nerozumiem poznámke v bode 6 - Po upečení a vybratí formy ju položíme na mokrú utierku (potom nemáme problémy s oddelením formy od bábovky). V akej polohe treba formu položiť na utierku ? Ako sa piekla, alebo obrátene ? Aký to má vplyv na oddelenie od formy ? Žeby rýchlejšie ochladenie formy ? Ďakujem vopred za vysvetlenie.
cica2
@pietroo , recept som našla na nete akurátne som pozmenila suroviny... a tam bola táto rada že po upečení a vybratí formy ju položíme na mokrú utierku a dala som ju v takej polohe na mokrú utierku ako sa piekla, fakticky som celú formu (spodok a boky) obalila tou mokrou utierkou. Myslím že to pomohlo k rýchlejšiemu ochladeniu formy a tentoraz sa mi dala pekne vyklopiť...lebo minule sa mi polovica prilepila a bola škaredá...tiež sa mi to zdalo čudné že aký to môže mať vplyv a preto som to aj vyskúšala
cica2
ďakujem za milé komentáriky a určite vyskúšajte...dá sa poliať aj citronovou polevou ale to som už nestíhala :)...@dorisa , tak preto sa mi čkalo:))....áno pár dní som tu nebola a už som pozerala koľko úžasných (aj vašich ) receptov tu za tých pár dní pribudlo ;-)
bejda7
Krásne si ju urobila,aj mne sa páči keď bábovky môžem obmieňať...ďakujem už je v KK:)
1x miffy
klaura
peknučká bábovka ... s kyslou smotanou som ešte nerobila ... ale stojí za vyskúšanie ... :)
sovka62
Včera som piekla bábovku (inú) v teflónovej forme, ale aj tak som ju vymazala a vysypala, pre istotu. Tiež som horúcu formu obalila mokrou utierkou a keď su odstátu išla vyklopiť, polovica sponej časti ostala vo forme, tak sa mi odvďačila. Najradšej by som ju bola treskla do koša, ale prišli vnučky a tak im chutila, že ju skoro celú zjedli.
pacik
Skúsila som napustiť studenú vodu do drezu a na chvíľu tam strčiť po upečení formu aj s bábovkou. Vypadla z nej po chviľke jedna radosť.
dorisa
Mne sa zatial vždy pekne vyklopila každá bábovka,ale ju nechavam vo forme vychladnut cca 10-20 min.
mamenka
Krásna bábovka. V rodine sú za také dačo veľmi vďační.
Ja pre istotu mám silikónovú formu, hoci som jej dlho nedôverovala.
Mám aj sklenenú, aj teflónovú, aj plechovú a dokonca aj hlinenú s glazúrou. Najviac sa mi ale osvedčila silikónová. Nie je až tak drahá a za tú istotu to stojí. Vyskúšajte.
jerica
Tvoja bábovka je aká má byť stará klasika mramorová,pekne sa ti vydarila,ja si natriem maslo s maruľovým lekvárom. Jednoducho,rýchlo.
piczur
so smotanou som ešte nemala tú česť vyskúšať, ukladám, pečiem, ďakujem
babkamt
vyzerá pekne ,určite vyskúšam,len je problém,že čo si napečiem,sama si to musím aj zjesť,lebo manžel mal zlé výsledky krvi,tak on teraz štrajkuje,ale ako dojem koláčik,čo som piekla v nedelu,vyskúšam
cica2
ďakujem všetkým za milé komentáre:) Velmi je dobrá a ešte aj na druhý deň, hoci zostalo už len pár kúskov, teda tri:))...@bejda7 , tiež rada obmieňam:)...@sovka62 , aj mne sa to už raz stalo ale hlavne že chutila, hoci polovicu bábovky sme museli zoškrabávať ale táto sa krásne dala vyklopiť @pacik , dobrý nápad:)) @dorisa , videla som aj tvoje, krásne sa ti vydarili @mamenka , silikónovú formu ešte nemám ale stálo by za pokus hlavne u mňa ju vyskúšať, vďaka za radu @babkamt , mrzí ma to a držím palce aby sa manželovi čím skôr výsledky zlepšili!
cica2
@zuzana78 tak to ma mrzí....ja túto bábovku už mám viackrát odskúšanú a ja som nemala hustú, kedže sa tam dala aj smotana a mne sa dala vyklopiť.... ja som vyskúšala aj od druhej vareškárky, tak ak chceš skús tieto:  varecha.pravda.sk/recepty/gastanova-babovka-fotorecept/15...

alebo  varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-babovka-fotorecept/194...


a ešte:  varecha.pravda.sk/recepty/orechova-babovka-rychlovka/1711...
marianna76
nádherná, mám rada také moc kakaové, je jednoduchá, rýchla, určite skoro urobím.
baculata
Ja som ju piekla asi pred mesiacom, kupila som novu formu na bábovku, nemala chybu, preto som zvolila tento recept,lebo tam ide kyslá smotana, nesklamala ma, výborná.
michsamant
Dnes chcela piect dcerka, tak si vybrala tuto babovku. Miesto kyslej smotany sme pouzili domaci nesladeny jogurt a urobili sme ju celu hnedu, lebo deti to tak chceli :) Je vyborna. Dakujeme za recept.
1x ywett
evas13
Cica vyskúšam, lebo bábovky máme radi.
cica2
@michsamant máš šikovnú dcérku a velmi sa teším že ste si vybrali moju obľúbenú bábovku a dokonca ste si ju aj vylepšili, vďaka za inšpiráciu....videla som foto na Fb, krásne sa vám vydarila a ďakujem že si napísala :-)....mám radosť že aj vám chutila :-)) @evas13 potom napíš :-)
astheart
Teď zrovna je v troubě... Těsto se mi zdálo taky husté, takže do bílé části jsem přidala šťávu a kůru z limetky, a tím se tedy těsto trochu naředilo. Do tmavé části jsem dala jen 2 lžice kakaa a bylo to hodně husté, 4 by to určitě nesneslo; trochu jsem to naředila mlékem, aby obě části byly stejně husté. Tak uvidíme.....:=)
cica2
@astheart túto bábovku už mám viackrát vyskúšanú, fakt neviem prečo aj u teba, bolo cesto husté...ale súper si si poradila...neviem či to záleží aj od múky?....ja som nemala to cesto až tak husté a kakaové býva vždy hustejšie ako to bledé....dúfam že aspoň chutila :-)
3sandra3
výborná bábovka,,, páči sa mi to zdravé zloženie... ukladám
cica2
@3sandra3 ďakujem, dúfam že budeš s receptom a chuťou bábovky spokojná, potom napíš, keď vyskúšaš :-)
arriska
/Users/AdrianaAkmuchametov/Pictures/iPhoto knižnica.photolibrary/Masters/2014/04/27/20140427-130222/10258319_10203626951897562_7206712713009987724_n.jpg
arriska
Snazila somsa pridat foto :D nepodarilo sa :D babovka je krasna a vyborna :) este som do nej pridala cokoladu :D cokoladu pridavam vsade kde sa da :D
1x ywett
ywett
@arriska , ďakujem, mám radosť, že si bola s receptom spokojná :)...ja tiež ľúbim čokoládu, bábovku si ešte vylepšila :)...a ak chceš pridať foto, tak pošli sem redakcia@varecha.sk. a admini ju sem vložia
alexola
@ywett moja nebola tak pekne mramorovaná ako Tvoja, ale chuťou skvelá :) ďakujem za inšpiráciu :)
1x ywett
lubosek
diikes za fajn recept ukladam a peciem z Irskych produktov dufam ze to bude vysoko MNAMOOZNEE ako to tvoje.
julijanka
Bohovska,piekla som ale 55minut,,lebo po 40 nebola ešte prepečený,múka Pohronský Ruskov top,ďakujem a odporúčam
maris38
Tento recept určite nikomu neodporúčam. Cesto je extrémne husté, nie je tam žiaden olej, maslo, mlieko, nič tekuté. Tmavá časť je este hustejšia pretože 4 kytice kakaa sú fakt veľa, musela som doliať aspoň trochu mlieka. Bábovka je po dopečeni malá a horká, nie je ani v polovičke klasickej formy na bábovku. Škoda ingrediencií na bábovku, ktorá skončí v komposte, ale moja chyba, mala som si uvedomiť pred pečením, že recept bude hustý a nepoužiteľný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia