Babkine uhorky fotorecept

marianne - fotkamarianne, 4. júna 2012
Babkine uhorky (fotorecept)
Foto: marianne

Neviem ako inak ich nazvať,ako decko som sa išla za nimi potrhať.Babička naj na svete odtrhla zo záhrady pár uhoriek,zaliala kyškou,osolila,okorenila,k tomu krajec chleba Zobraziť celý popisNeviem ako inak ich nazvať,ako decko som sa išla za nimi potrhať.Babička naj na svete odtrhla zo záhrady pár uhoriek,zaliala kyškou,osolila,okorenila,k tomu krajec chleba alebo varený zemiak a bola hostina.Na taniere sa nestihlo nakladať,jedli sme priamo z misy,to boli časy,tie jednoduche jedlá z detstva majú čosi do seba:-). Dúfam,že ten jednoduchý recept neurazí,ide leto,tak som dala na osvieženie....

10 minút
príprava

Suroviny

2 ks
500 ml




Postup

  1. 1

    Šalátove uhorky nakrájame na strúhadle na jemne kolieska.Osolíme,okoreníme,prípadne dáme vňaťky z jarnej cibuľky zalejeme zakysankou alebo mozeme aj (bielym jogurtom,kyslou smotanou) a tot vsjo.Zajedáme vareným zemiakom alebo krajcom chleba...

    Babkine uhorky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    alebo aj takto:-)

    Babkine uhorky (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

nonna
Áno, áno, aj mojha babička robila ako šalát, ale so smotanou, čiže bol sýtejší, tuším primiešala aj žĺtok, ale to nie som si istá a kôpor. Tiež sme ho milovali.
helga2
Tieto uhorky robím aj ja ešte teraz,sú výborné .Ja ešte pridám vajíčko uvarené na tvrdo.Dávam pochúťkovú smotanu alebo biely jogurt.
rybarkuchar
Uhorky, uhorky, uhorky - to môžem v akomkoľvek množstve a v akejkoľvek úprave - len nech chrúpu pod zubami.
Mimochodom Gréci a Rusi vedia s uhorkami čarovať.
soncya
vynikajúce, dávam aj štipku cukru a cesnak, gréci tvrdia, že je to Tsatsiky, a ono je to hen len náš uhorkový šalát.. :o)
michsamant
V Indii tomu hovoria uhorkova raita, asi tiez odkukali od tvojej babicky ako greci :)
rea1
aj u nas sa to robi uz niekolko generacii. s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. ja si pridavam cesnak a navrch sypem kopor. vecer v lete za plnu misku a ani chlieb mi k tomu netreba.
marianne69
...ale u nas sa im hovorilo OHARKY @miska ,len som to nechcela napisat do nazvu,aby ma zase nesperovali v jazykovom okienku:-))
afataga
bulhari to robia ako studenu polievku vola sa to tarator, je to redsie a v horucave super, niekde sa dava aj cesnak a kopor, ja kopor nemusim, takze ak to urobis redsie, mozes to v lete podavat ako polievku
ula2
...u nás dávame tiež korenie a voláme to starkyne uhorčičky...))
ancicka
Ja si v leto občas urobím s bielým jogurtom.Je to fajnotka.
medovnicek
u nás sa také nerobilo, ale tá kombinácia sa mi páči a jednoduché jedlo neuberá na chuti, myslím si, že my sme sa v detstve takýmito jedlami oveľa zdravšie stravovali ako terajšie deti
margaretka28
Robievam s kyslou smotanou a je to strááášne moc dobré,babka to tiež jedávala s chlebom,mne to stačí aj samotné.
sovka62
U nás aj so smotanou a kôprom, občas i s cesnakom, k tomu kúsok čerstvého chlebíka, alebo pečiva, najlepšia večera v horúci letný deň.
Dobre si spravila, že si recept pridala, čo ak niekto túto dobrotu nepozná, nebola by to škoda!?
sora2
Ja to nepoznám, u nás sa to nerobí, a musím len uznat, že je to škoda, dakujem za recept, urcite vyskusam
marianne69
dakujem za komentariky,sa tesim,ze tieto babickovske recepty,ktore sa dedia z generacie na generaciu,sa stale v rodinach traduju..:-) @medovnicek a @sora2 uz koli vam sa to tu oplatilo dat,pretoze je to jednoduche a vynikajuce letne jedlo,ktore je skoda nevyskusat,ak ste ho este nerobili a kto vie? mozno sa bude tradovat aj u Vas.....
irenaw
mňam, mala som obdobie, že som len takto jedla uhorky, niekedy ešte cesnak...
letisia
Pri čítaní Vašich komentárov som si uvedomila, že ja som nikdy nezažila babičkine dobroty. Obe babičky už mojom detstve boli ťažko choré. Ale ten recept robievam, so zakysankou nie, ale určite vyskúšam aj s ňou. No a kôpor musí byť, niekedy aj cesnak. Moje deti vyžadujú aj trošičku práškového cukru. Ak nedám, tajne si pridajú. Potvorky :-)
martinis
Nuž, nestretol som sa s niečim podobným a treba uznať, že je to jednoduché, ale geniálne. Klobúk dolu ! :))
mracik9
Tak takéto niečo som jedla prvý krát ako mladá slečna, keď som bola na dovolenke v Rusku. Bolo to s fantastickou kyslou smotanou,doma som k tomu pridala paradajky,dodnes to milujem.
waocipa
tieto uhorky robím aj ja-v mojom rodisku v Poľsku hovorime tomu mizéria...
janger
@marianka , pripomenula si mi moju babicku, 'oharky', sa hovorilo aj u nas, 'kyska' byvala tiez....
nesi
U nás sú to ogarky s kyslou smotanou (pochúťková) a tiež ľahká večera nemusí byť ani chlebík ale keď je veľký hlad tak sa vždy dá a je to osviežujúce hlavne teraz v týchto horúčavách
dominika118
Super si ma inšpirovala. Práve som to pripravila, len som použila kyslú smotanu, ešte trochu citrónovej šťavy a roztlačený cesnak. Ďakujem:)
fridecanka
Marianne dakujem za receptik ešte som to nejedla,určite vyskušam,najlepšie jedla boli v našom detstve,že.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia