Babičkine rožteky fotorecept

rosaneta - fotkarosaneta, 17. januára 2015
Babičkine rožteky (fotorecept)
Foto: rosaneta

Rožteky som upiekla podľa mojej babičky.

50
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
2 ks
1 ks
štipka
20 g
1 dcl
50 g
Plnka:
200 g
podľa potreby
Na obaľovanie:
2 ks

Postup

  1. 1

    V 1 dcl vlažného mlieka a 1 čaj. lyžičky kryšt. cukru a medzi prsty múky rozpustíme droždie. Necháme vykysnúť na kvások. Ostatné prísady vložíme do misy . Pridáme kvások .

    Babičkine rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto . Dáme ho na pol hodiny do chladničky.

    Babičkine rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pomúčenej doske ho potom rozdelíme na 2 polovice . Vyváľkame ho na plát , ktorý rozrežeme na rovnaké kusy - obdlžniky. Orechy zmiešame s kryštálovým cukrom a vlažnou vodou, aby nám vznikla plnka. Na každý obdlžnik dáme lyžičkou kúsok plnky a zatočíme do tvaru rožteka.

    Babičkine rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme rožteky, ktoré necháme ešte chvíľu vykysnúť. Dáme piecť.

    Babičkine rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 180 stupňov 15 - 20 minút.

    Babičkine rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené necháme chvíľu vychládnuť a obalíme ich vo vanilkovom cukre. Z tejto dávky mi vyšlo 50 kusov rožtekov.

    Babičkine rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chutia naozaj skvele:-)

    Babičkine rožteky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

denyany
Super! Zaujímavé, že cesto odpočíva v chladničke. Vyskúšam už možno zajtra.
alena45
keď je niečo "babičkine", to musí byť dobré. Moja stará mama varila len dobré jedlá. Jednoduché a vždy chutné.
mata3636
suroviny na cesto ako na žerbó rezy. no a keďže žerbó je skvelý koláč, aj tieto rožky budú skvelé. 5*
motyka
Zaujímavý a dobre popísaný postup. Výdatné. Nepoznám doposiaľ. Určite vyskúšam. Keď cesto ako žerbó, tak budú skutočne výborné.
Milujeme aj jednoduché recepty. Za tento díky.
cesminaz
Velmi pekne a urcite aj veeelmi chutne rozteky! Mne sa velmi pacia a urcite ich vyskusam ;-) Vdaka za recept.
havino
keby mali glazúru z vajca, iný pomer múk a tuku, dalo by sa povedať, rožteky na spôsob bratislavských, velmi vydarené ich máš
gulasik
ide víkend, poteším hladošov - takéto nám chutia. Tiež mi pripomínajú bratislavké r.
marienka44
@Rosaneta , to jedno vajce v surovinách je na potieranie?
Nemáš uvedené zvlášť vajcia na potieranie, preto si to myslím. Oprav ma, ak to nie je tak. Práve sa ich chystám robiť, sú nádherné. Dakujem za odpoved.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha