Babičkina slávnostná torta

Autor receptu: lakocinka

Narodeniny, Vianoce ... , pri žiadnej ozajstnej rodinnej oslave nesmela chýbať vôňa, lahodná chuť a vždy kreatívna výzdoba babičkinej tortičky. Asi tak neodolateľne a jedinečne voňala preto, že bola pečená vždy s veľkou láskou a vždy špeciálne pre toho komu bola určená. Dodnes sa v rodine pečie a teší sa, myslím, veľkej obľube. Je vždy spoľahlivá. Niekoľkokrát som ju piekla na prianie i na väčšie slávnostné príležitosti pre priateľov.

Postup

  1. Uvedené množstvá sú na väčšiu okrúhlu formu, píšem ich tak, ako ich mám od babičky. Ale musím priznať, že krému robím o polovicu viac, sme totiž vééľmi čokoládoví. Takže cesto: Najprv za hrsť cukru odložíme bokom a ostatný vymiešame s 12timi polievkovými lyžicami vlažnej vody. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tiež lyžičkou mletej kávy, alebo kakaa, alebo jednoducho už nič, podľa chuti a prípadne farebného zámeru.
  2. Primiešame žĺtky a vyšľaháme si bielka so zvyšným odloženým cukrom a "so štipkou soli Lucinka", hovorievala babka.
  3. Sneh pridávame postupne "zľahúčka dušička, zľahúčka ..."
  4. Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy a jemne "vyženieme vareškou od stredu k bokom, aby sa nevydula". Neviem ako to babička vedela, mávala ju krásnu rovnú. Mne sa väčšinou, napriek dodržaniu postupu aspoň trošku vyduje. Tortičku pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 3/4hodinu, môže byť aj dlhšie.
  5. Krém: Práškový cukor, kakao a celé vajíčka dáme je misy z jenskeho skla a šľaháme nad parou. Treba k tomu trocha trpezlivosti. Zvyknem si k tomu sadnúť na dres a vypiť si pri šľahaní kávu. Šľaháme nepretržite, aby sme z krému nemali praženicu. Je to celkom dobrý tréning, lebo "šľahať treba tak 20 minút". POZOR: Vody nemie byť v hrnci priveľa, aby sa nedotýkala misy, keď vrie.
  6. Krém je hotový, keď má krásnu konzistenciu, lepí sa na okraje misy, troška zhustne a hlavne keď sa popálite, ak namočíte prst, táto skúška k tomu jednoducho patrí. Znamená to, že sa vajíčka pekne prevarili. Do horúceho ešte pridám pár kociek horkej čokolády.
  7. Krém necháme dostatočne vychladnúť. Medzitým si vyberieme maslo z chladničky, aby nebolo studené. "Je veľmi dôležité, dušička, aby bolo maslo a krém rovnakej teploty!" Môžem len potvrdiť. Ak túto zásadu nedodržíte, "zrazí sa". Ale z toho sa dá väčšinou tiež vykorčuľovať. Keď sa mi nepodaril, babička jednoducho dala misu s krémom do nádoby s teplou vodou a trpezlivo miešala, konzistencia sa nakoniec krásne napravila. Krém po dokonalom vychladnutí zmiešame s maslom a máme vymaľované. Potom už len plníme nakrájaný korpus, alebo pláty ako v prípade tejto torty ja. Cesto zvyknem jemne pokvapkať zmesou uvarenej čiernej kávy a rumu. Zdobíme podľa chuti, času a energie. Výhoda tortičky je v tom, že je ľahká, ale pritom dobre drží tvar.
  8. Prajem príjemnú a radostnú prípravu a dobrú chuť!