Applekaka - tradičný švédsky koláč

hjarta - fotkahjarta, 27. júna 2013
Applekaka - tradičný švédsky koláč
Foto: hjarta

Recept je zo svédskej kuchyne. Pre svédsku kuchyňu sú typické matjesy, ovocne - jablková paj, jablkové koláče, škoricové, palacinky s jahodami. Zapečené zemiaky so Zobraziť celý popisRecept je zo svédskej kuchyne. Pre svédsku kuchyňu sú typické matjesy, ovocne - jablková paj, jablkové koláče, škoricové, palacinky s jahodami. Zapečené zemiaky so smotanou a ančovičkami. Marinovaný losos, malé mäsové knedličky z mletého mäsa, karfiol. Tradične vo štvrtok varia hrachovú polievku s opečenou cibuľou a timiánom.

8-12
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

4 - 5 ks
1 hrnček
100 g
30 g
3/4 hrnček
2 ks
stipka
stipka
2 ČL




Postup

  1. 1

    Priprava- Formu si vymazeme a vysypeme struhankou. Ruru zohrejeme na 180 C. Jablka si ocistime a pokrajame na platky. Jablka naukladame do formy a zalejeme ich nasledujucou zmesou.

  2. 2

    zmes- zamiesame cukor s rozpustenym maslom a olejom, do toho zaslahame vajcia. Muku, sol, troska muskatoveho orieska a dve zarovnane cajove lyzicky skorice (nie škoricový cukor). Pecieme zhruba 45 minut.

  3. 3

    Kolac funguje tak isto fajn na plech, staci suroviny vynasobit dvoma, na vacsi plech viac a vysledok bude v rure o malicko vyssi nez na fotke. Tak smelo do toho. Dobru chut.

Diskusia k receptu

hjarta
@marianne- Dakujem za komentar, naozaj recept nie je zlozity, a veru ma dobru chut. Dakujem, pekny den.
malroxa
Pani Hjarta, super recept. Len prídavné mená sa píšu s malým písmenom. Teda švédsky, švédska, opravte si to pls. Dúfam, že ste sa nenahnevali. Strašne ma štve, aké pravopisné chyby robia ľudia na vareche :)
hjarta
@malroxa- Dakujem za komentar, samozrejme ze si to opravim. Dakujem za postreh. Nie, nenahnevala som sa! Ste mila, este raz dakujem. Krasny den.
micca
To nie je hodina slovenskeho jazyka a ten dotycny na ak zije mimo republiku tak nie sa co divit ja to do urcitej miery pichlava urazka.Je to o vareni tak si nemylte dojmy s pojmamy.Bez urazky.
hjarta
@micca- Dakujem za komentar. O aky problem ide. Napisala som nieco zle??? Verte mi ci nie, sem tam mi vypadnu slovenske slovicka, rozmyslam ako to pomenovat. Malo pouzivam slovencinu. Neurazila som sa. Dakujem krasny den.
mariamka
tento kolacik ma zaujal, pripomina mi tie nase "jablkove naopak", nema resp. nemoze sa vyklopit jablckami navrch ? tak by sa mi to pacilo :) hjarta prekvapujes, milo :)
pseudocognac
micca, nie tu sme mali absolvovat na zakladnej a strednej, teraz len aplikovat. Nechapem, preco tolerovat chyby, postupne tak uroven jazyka upadne. A aj zahranicni nech su radi, ze ich opravujeme, aspon nezabudnu spravne hovorit.
medovnicek
mám rada koláče nenáročné na prípravu, keď má človek málo času vtedy ocení, že príprava netrvá dlho:)
irenaw
jablkový a ešte aj jednoduchý si musím uložiť. nechystáš sa náhodou na tie smotanové zemiaky s ančovičkami? raz mi ich navarili a strašne mi to chutilo. tak by som si doma zaimprovizovala.
ochino
zdravím p.Hjartu- recept sa mi páči-hlavne že je jednoduchý,také recepty mám rád-určite vyskúšam...
-no baví ma ako z Belgicka opravujú SLOVENČINU do Švédska...
pripomína mi to jeden vtip-príde žena akože do neba a klepe na nebeskú bránu, ap. Peter zavolá- čo je? a tá žena: nehovorí sa ČO je, ale KTO je.. Peter na to- no pekné- zase ďaľšia učiteľka ide do neba...
prajem pekný deň všetkým...
hjarta
@mariamka- Dakujem za komentar, Neskusala som ho naopak, ale si myslim ze je to v podstate jedno. Ci bude ta zmes na vrchu, alebo naspodu. Som rada ze sa ti paci. dakujem a krasny den.
hjarta
@medovnicek- Dakujem za komentar. Potesilo ma. Ked som ten kolac piekla, cely byt vonal muskatovym orieskom a skoricou. Nadherne. Naozaj je dobry. Dakujem , krasny den.
hjarta
@ochino- Dakujem za komentar, Mne nevadi ze ma niekto opravi, ako som uz napisala, stane sa ze to prehliadnem, alebo zabudnem. Recept je naozaj dobry, u nas sa zjedol velmi rychlo, a velmi pekne vonia po skorici. Ten vtip sa mi velmi paci!!! nema chybu. Dakujem a krasny den.
kika1212
no a kde som bola, keď som toto prehliadla. A tak som potrebovala narýchlo zúžitkovať 3-4 jablká (boli krásne kým som ich doniesla z obchodu a za tri dni úplne sypké). No čo už, nabudúce. Ďakujem.
astheart
Asi z okolí Baltu, protože je to taky recept na ruskou jablkovou šarlotku, :). Ale mám ji moc ráda!
hjarta
@verunka1- Dakujem za komentar. Som rada ze Vas moj recept oslovil. Nech sa vydari a aj chuti. Krasny vecer.
cristinca
Applekaku podla Vasho receptu som uz piekla 2x-vzdy bola vynikajuca.Dakujem Vam za chutny a zaroven jednoduchy recept,v ktorom sa, "po svedsky", snubi sviezost jablcok a skoricova sladkost cesta.
tuomik
mne pravopis nevadí ale je tam iná chyba tuším sa to volá äppelkaka ;)
hjarta
@cristinca- Dakujem krasne za komentar, som velmi rada ze sa recept podaril a aj kolac chutil. Pekny den.
hjarta
@tuomik- Taktiez dakujem krasne za komentar, ale musim Ta trosku ja opravit, nakolko nemam na PC svedsku klavesnicu. Ale samozrejme sa to tak pise. Pekny den.
svedka
Jablcka sa zmiesaju so skoricou a cukrom a naukladaju na zmes-lepsie,ked v skorici postoja chvilku :) a ziaden olej,nikde... Men mycket god och saftig äppelkaka :)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia