Applekaka - tradičný švédsky koláč

Autor receptu: hjarta

Recept je zo svédskej kuchyne. Pre svédsku kuchyňu sú typické matjesy, ovocne - jablková paj, jablkové koláče, škoricové, palacinky s jahodami. Zapečené zemiaky so smotanou a ančovičkami. Marinovaný losos, malé mäsové knedličky z mletého mäsa, karfiol. Tradične vo štvrtok varia hrachovú polievku s opečenou cibuľou a timiánom.

8-12
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Priprava- Formu si vymazeme a vysypeme struhankou. Ruru zohrejeme na 180 C. Jablka si ocistime a pokrajame na platky. Jablka naukladame do formy a zalejeme ich nasledujucou zmesou.
  2. zmes- zamiesame cukor s rozpustenym maslom a olejom, do toho zaslahame vajcia. Muku, sol, troska muskatoveho orieska a dve zarovnane cajove lyzicky skorice (nie škoricový cukor). Pecieme zhruba 45 minut.
  3. Kolac funguje tak isto fajn na plech, staci suroviny vynasobit dvoma, na vacsi plech viac a vysledok bude v rure o malicko vyssi nez na fotke. Tak smelo do toho. Dobru chut.