Applekaka - tradičný švédsky koláč
Autor receptu: hjarta
Recept je zo svédskej kuchyne. Pre svédsku kuchyňu sú typické matjesy, ovocne - jablková paj, jablkové koláče, škoricové, palacinky s jahodami. Zapečené zemiaky so smotanou a ančovičkami. Marinovaný losos, malé mäsové knedličky z mletého mäsa, karfiol. Tradične vo štvrtok varia hrachovú polievku s opečenou cibuľou a timiánom.
8-12 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Priprava- Formu si vymazeme a vysypeme struhankou. Ruru zohrejeme na 180 C. Jablka si ocistime a pokrajame na platky. Jablka naukladame do formy a zalejeme ich nasledujucou zmesou.
- zmes- zamiesame cukor s rozpustenym maslom a olejom, do toho zaslahame vajcia. Muku, sol, troska muskatoveho orieska a dve zarovnane cajove lyzicky skorice (nie škoricový cukor). Pecieme zhruba 45 minut.
- Kolac funguje tak isto fajn na plech, staci suroviny vynasobit dvoma, na vacsi plech viac a vysledok bude v rure o malicko vyssi nez na fotke. Tak smelo do toho. Dobru chut.