Açorda à Alentejana (Portugalská polievka)

slawek - fotkaslawek, 5. marca 2012
Açorda à Alentejana (Portugalská polievka)
Foto: slawek

Veľmi chutná a hlavne výdatná polievka s vôňou cesnaku a koriadrovej vňate, typická pre juh stredného Portugalska. Vždy, keď ju varím, spomeniem si na Zobraziť celý popisVeľmi chutná a hlavne výdatná polievka s vôňou cesnaku a koriadrovej vňate, typická pre juh stredného Portugalska. Vždy, keď ju varím, spomeniem si na prekrásne portugalské mesto Evora, kde som ju ochutnal prvýkrát.

4
porcie
15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 l alebo zeleninový
8 krajcov
3-4
3-4 strúčiky
 zväzok
2-3 polievkové lyžice
 štipka




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme vývar (hovadzí, slepačí alebo zeleninový) podľa vlastnej chuti a zvyku, ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj bujón v kocke. Ja som pripravil vývar z perličky a koreňovej zeleniny.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia uvaríme natvrdo a pokrájame na štvrtiny. Krajce chleba rozkrojíme po dĺžke na dlhšie užšie kúsky

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 2
  3. 3

    V mažiari

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 3
  4. 4

    rozotrieme cesnak spolu s koriandrovou vňaťou a soľou (najlepšia je hrubozrnná morská),

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme olivový olej a dobre premiešame.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 5
  6. 6

    Do polievkovej misy dáme horúci precedený číry vývar,

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 6
  7. 7

    Do tanierov uložíme chlieb a varené vajcia.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 7
  8. 8

    a hneď pridáme koriandrovo cesnakovú zmes s olejom.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte horúcu polievku

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 9
  10. 10

    servírujeme do

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 10
  11. 11

    pripravených tanierov.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 11
  12. 12

    Koriandrová vňať sa dá vypestovať aj doma v črepníku, nie je to však trvalka a preto ju treba včas odstrihnúť a použiť,

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 12
  13. 13

    inak zakrátko vybehne do kvetu alebo uschne. Dá sa uchovávať aj v mrazničke.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 13

Diskusia k receptu

lyali
Pre mňa výborný tip na príjemné ozvláštnenie vývaru :-) KK :-)
slawek
Ďakujem, som rád, že sa vám moje recepty páčia.
alena45
aj mňa recept zaujal, až na ten koriander. Neviem si zvyknúť na jeho arómu, (ver mi, skúšam to už tretí rok a nejde to) myslím, že to pôjde aj s petržlenovou vňaťou.
jamarlen
koriandrové pesto a lahodný vývarček z perličky, mňááám!
slavka2012
Ahoj Slawek, Tvoje recepty vyzeraju (a iste aj chutia) tak vyborne, ze som sa kvoli Tebe zaregistrovala na Varechu.
Tvoje kompozicie zo surovin, ale aj samotne servirovanie jedal je velmi esteticke a zasluzi si uznanie. Tesim sa na dalsie recepty od Teba
slawek
alena45: Určite je možné nahradiť koriander petržlenovou, zelerovou či akoukoľvek inou zelenou vňaťou, ale treba rátať s tým, že chuť bude iná, nie autenticky portugalská.
celero
Zaujímavá kombinácia. Určite vyskúšam. Pekné fotky a nádherná polievková misa :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia