Foto: slawek
Veľmi chutná a hlavne výdatná polievka s vôňou cesnaku a koriadrovej vňate, typická pre juh stredného Portugalska. Vždy, keď ju varím, spomeniem si na Zobraziť celý popisVeľmi chutná a hlavne výdatná polievka s vôňou cesnaku a koriadrovej vňate, typická pre juh stredného Portugalska. Vždy, keď ju varím, spomeniem si na prekrásne portugalské mesto Evora, kde som ju ochutnal prvýkrát.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme vývar (hovadzí, slepačí alebo zeleninový) podľa vlastnej chuti a zvyku, ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj bujón v kocke. Ja som pripravil vývar z perličky a koreňovej zeleniny.
-
2
Vajcia uvaríme natvrdo a pokrájame na štvrtiny. Krajce chleba rozkrojíme po dĺžke na dlhšie užšie kúsky
-
3
V mažiari
-
4
rozotrieme cesnak spolu s koriandrovou vňaťou a soľou (najlepšia je hrubozrnná morská),
-
5
pridáme olivový olej a dobre premiešame.
-
6
Do polievkovej misy dáme horúci precedený číry vývar,
-
7
Do tanierov uložíme chlieb a varené vajcia.
-
8
a hneď pridáme koriandrovo cesnakovú zmes s olejom.
-
9
Ešte horúcu polievku
-
10
servírujeme do
-
11
pripravených tanierov.
-
12
Koriandrová vňať sa dá vypestovať aj doma v črepníku, nie je to však trvalka a preto ju treba včas odstrihnúť a použiť,
-
13
inak zakrátko vybehne do kvetu alebo uschne. Dá sa uchovávať aj v mrazničke.
Tvoje kompozicie zo surovin, ale aj samotne servirovanie jedal je velmi esteticke a zasluzi si uznanie. Tesim sa na dalsie recepty od Teba