Açorda à Alentejana (Portugalská polievka)

slawek - fotkaSlawek, 5. marca 2012 11:38
Ďalšie recepty »

Açorda à Alentejana (Portugalská polievka)Foto: slawek

Veľmi chutná a hlavne výdatná polievka s vôňou cesnaku a koriadrovej vňate, typická pre juh stredného Portugalska. Vždy, keď ju varím, spomeniem si na prekrásne portugalské mesto Evora, kde som ju ochutnal prvýkrát.

4
porcie
15 min
príprava
90 min
tepelná úprava

Suroviny

1,5 l alebo zeleninový
8 krajcov
3-4
3-4 strúčiky
 zväzok
2-3 polievkové lyžice
 štipka
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Najskôr si pripravíme vývar (hovadzí, slepačí alebo zeleninový) podľa vlastnej chuti a zvyku, ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj bujón v kocke. Ja som pripravil vývar z perličky a koreňovej zeleniny.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia uvaríme natvrdo a pokrájame na štvrtiny. Krajce chleba rozkrojíme po dĺžke na dlhšie užšie kúsky

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 2
  3. 3

    V mažiari

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 3
  4. 4

    rozotrieme cesnak spolu s koriandrovou vňaťou a soľou (najlepšia je hrubozrnná morská),

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme olivový olej a dobre premiešame.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 5
  6. 6

    Do polievkovej misy dáme horúci precedený číry vývar,

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 6
  7. 7

    Do tanierov uložíme chlieb a varené vajcia.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 7
  8. 8

    a hneď pridáme koriandrovo cesnakovú zmes s olejom.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte horúcu polievku

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 9
  10. 10

    servírujeme do

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 10
  11. 11

    pripravených tanierov.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 11
  12. 12

    Koriandrová vňať sa dá vypestovať aj doma v črepníku, nie je to však trvalka a preto ju treba včas odstrihnúť a použiť,

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 12
  13. 13

    inak zakrátko vybehne do kvetu alebo uschne. Dá sa uchovávať aj v mrazničke.

    Açorda à Alentejana (Portugalská polievka) - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist