Americká zelerovo-tuniaková pochúťka - Túna fotorecept

sandra - fotkasandra, 28. júla 2010
Americká zelerovo-tuniaková pochúťka - Túna (fotorecept)
Foto: sandra

Recept na túto dobrotu mám od už raz spomínanej pani Vierky, pridala som pred časom jej recept na Záhorácku chrenovicu. Recept na túnu Zobraziť celý popisRecept na túto dobrotu mám od už raz spomínanej pani Vierky, pridala som pred časom jej recept na Záhorácku chrenovicu. Recept na túnu si priviezla z ďalekého USA, San Francisca. Dlho som tejto pochúťke odolávala, keď som sa totiž dozvedela, že hlavnou surovinou je zeler, takmer som ju "odpísala". Stačilo však ochutnať, a stala som sa závislou.

4-6
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

160 g konzerva
1 stredne veľký
1 ks menšia
1 ks (225 ml)
1 pohár malý (140 g)
 podľa chuti
 Podľa chuti
2 KL
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Americká zelerovo-tuniaková pochúťka - Túna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeler a cibuľu si nastrúhame na strúhadle s väčšími dierkami. Zalejeme olivovým olejom. Z tuniaka zlejeme šťavu a čisté mäso pridáme k zeleru. Pridáme majolenku a poriadne všetko vymiešame. Prípadne väčšie kúsky tuniaka rozdrobíme.

    Americká zelerovo-tuniaková pochúťka - Túna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podľa chuti osolíme a okoreníme, polejeme citrónovou šťavou. Olivy si nakrájame na menšie kúsky a primiešame k zmesi.

    Americká zelerovo-tuniaková pochúťka - Túna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Táto pochúťka sa podáva na teplej chrumkavej hrianke. Použila som balenie s "akože" americkým bielym toastovým chlebom. Keď americká pochúťka, tak americký chlieb :-). Inak nechutný chlieb, ako hrianka sa však k tejto pochúťke hodí výborne. Pokojne však môžete použiť aj hocijaký iný druh chleba, ktorý opečieme v hriankovači, alebo na sucho na panvici. Hrianka preto, lebo nátierka pustí úžasnú šťavu, ktorá by neopečený chlieb rozmočila. Takto hrianku krásne zmäkčí a pochúťka nám krásne v ústach chrumká.

    Americká zelerovo-tuniaková pochúťka - Túna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame na teplej hrianke a okamžite papáme. Ja už mám svoju porciu za sebou. Chce to bublinky, čiže chladené nealkoholické pivko. Dobrú chuť!

    Americká zelerovo-tuniaková pochúťka - Túna (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

martina34
vyzerá to fainovo, vyskúšam určite, som zvedavá ako to chutí :-)
alexdidi
ja zase zeler mám rada vôňou aj chuťou a tuniaka tiež...až na tie olivy...ale vyskúšam, aj s tým americkým chlebom toustovým...
kuchticka
@sandra , ja tomu chlebu hovorim "bezzubY", vobec ho nekupujem, ale toasty z neho k niecomu chutia. Da sa kupit i trochu zdravsi celozrnny s roznymi semienkami, ale stale je to ako spongia; teda dobre iba do toastru a potom niecim dobrym natriet.
kuchticka
Zabudla som, natirka tunaka s celerom je vyborna. Oni tu davaju do toho stavnate celerove "palice", ktore velmi jemno nakrajaju. Pestuju ho tu tak, aby boli dobre tie zelene palice, jedia ho i samotny, ako napr.mrkvu.
frezia68
@sandra vyskúšam novú pomazánku.....@kuchti čka:zaujímavé,tie stonky sa u nás až tak nevyužívajú,ale napr. @sr ácz ich používa s obľubou,za morom ináč.......
samanka
@sandratamer , to sme asi viacerí, že nám pri predstave zelera v jedle naskakovala husia koža. Len pred pár rokmi som prišla na chuť tejto zeleninke a dnes, keď ho čistím do polievky, schuti si zahryznem doň ako do jabĺčka. Tvoj-Vierkin šalát už aj vyskúšam na zajtrajšiu večeru, kombinácia ingrediencií je véééééľmi lákavá.
sandratamer
@alexdidi , tie olivy môžeš pokojne vynechať, nedávam ich vždy, len keď mám na ne chuť. @kuchticka , v pôvodnom recepte bolo, že je dobré do nátierky nakrájať aj stonkový zeler, márne ho však zháňam už niekoľko mesiacov, takže smolka... So soľou inak opatrne, tuniak v konzerve je nasolený, a olivy sú tiež slané, takže každú ingredienciu pridávať postupne a ochutnávať. Výsledná chuť v podstate závisí od vás, nemala by však byť potlačená chuť tuniaka, ani zeleru. To sú základné suroviny, ktoré dodávajú tejto nátierke jedinečnosť :-).
A ešte jedna vec, ak máte tuniaka v konzerve v olivovom oleji, pridáme celú konzervu a olivový olej potom ako ingredienciu treba vynechať. Výsledná chuť má byť jemne kyselkasto slaná. Ešte mi zostalo v chladničke, večer ju dorazím ako sa poznám :-)).
piglin
urcite vyskusam, zeler milujem v akejkolvek forme...
evanaaa
No, zeler bohvieako v láske nemám, ale myslím, že tu sa tá chuť stratí.Ináč, ten stonkový som dnes videla v Bille, ale vídavam ho aj v Kauflande. A aj olivy asi vynechám, ešte tam dosť chutí zostáva.
babav
@sandratammer , vyborny receptik!Robievam casto,je to nas oblubeny "tuna salat".Nepoznam ho vsak so zelerom,tak urcite vyskusam tvoju verziu.V mojom je cibula,aj ollivy ,nepridavam olej ,iba dobru majonezu;-)
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Toto určite vyskúšam, je tam všetko čo ľúbim. Robievam aj zelerový šalát z uvareného zeleru a nastrúhaného na hrubo. Ostatné ingrediencie sú ako do zemiakového majonézového šalátu, akurát miesto zemiakov sa použije zeler.
celka
Recept si ukládám, protože celer dobře ochucuje různé potraviny. Známá nás jednou
pohostila jednohubkama se strouhaným celerem a mrkví smíchanými
s majolkou a byla to lahůdka. S tuňákem to bude taky určitě moc chutné.
tinca
@sandratamer , tvoja túna vyzerá ohromne až na ten zeler,ale možno v tejto nátierke ho zjem. Alebo skúsim stonkový, ktorý ťažšie zohnať, ale dá sa. Ukladám do KK
moli
1 recept lepší a krajší ako druhý!Pôvodne som chcela žehliť ešte a som tu a mám pocit, že tu ešte "chvíľu" aj pobudnem.Ráno vstávam skoro do roboty a mne sa od "varechy" nedá odtrhnúť!Tak že žehlím až zajtra keď prídem z roboty? :O) Skvelý receptík Sandri, ktorý určite bude chutiť i mojim láskam-manželovi a synčekovi.Ukladám a minimálne vyskúšam.
lucylee
@sandra suroviny mám nakúpené, takže urobím manželovi, kukol na recept a hneď, že to chcem, tak potom dám vedieť ako mu chutilo :-)
sandratamer
Super :-D , opatrne so soľou (tuniak je nasoleny), radšej všetky suroviny na dochutenie dávkuj opatrne a potom pridávaj podľa chuti. Ach jo, zavidim :-D
lucylee
inak ja som tiež kúpila tuniaka, čo máš na obrázku, ale v olivovom oleji, takže olivový olej už nebudem pridávať a tak isto mám aj presne takú istú soľ-morskú a aj presne tú istú majolenku-od babičky bez konzervantov :)
lucylee
tak som robila a len sa po nej zaprášilo, manžel jedol pomenej, ležal v horúčkach celé sviatky, ale oco s bratom ju len tak zblajzli :-D
lucylee
nestihla som :) ukradli mi chlieb a jedli to s ním :-D
ivocka5
super:-) snažím sa zaradiť zeler do svojho jedalníčka v čo najväčšej miere, takže toto určite budúci týždeň vyskúšam :-)
paulinator
dnes som to vyskúšala a ešte nám málo bolo :)) vynikajúca pochúťka :)
sandratamer
Treba robiť z dvojitej dávky, a pozor, hrozí závislosť! :-D Som rada že chutilo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia