Açma - Turecké maslové bagle

Autor receptu: nazarboncuk

Výborné turecké pečivo s maslom, na raňajky ako stvorené. Semienka černušky dodajú šmrnc aj tomu najobyčajnejšiemu pečivu, tak s chuťou do toho!

10 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. o väčšej misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Vo vlažnom mlieku necháme rozpustiť droždie s cukrom a necháme 10 minút postáť. Tento kvások potom nalejeme k múke, pridáme jedno celé vajíčko a jeden bielok (žĺtok odložíme na neskôr), maslo a olej. Vymiesime jemné nelepivé cesto (trvá to asi 10 minút), poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 180 °C. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 10-12 kúskov. Z každého vyvaľkáme kruh s priemerom asi 20 cm. Potrieme lyžičkou masla a stočíme ako roládu. Rukami ešte troška rozvaľkáme a konce stočíme každý opačným smerom. Vytvoríme kruh, konce dobre stlačíme. Položíme na papierom vystlaný plech a necháme 15 minút kysnúť. Potom potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžičkou vody a posypeme sezamom a černuškou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme do zlata, približne 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Podávame na sladko s maslom a džemom alebo na slano so syrom, olivami a pod.
  2. PS: Ak nemáte semienka černušky, môžete ju vynechať, no práve černuška dodáva týmto tureckým pečivám charakteristickú chuť. Dajú sa kúpiť v každom obchode s orientálnymi potravinami alebo objednať prostredníctvom internetu. Nájdete ju pod názvom černuška siata - Nigella sativa).