Fedor Malík:
Zemiaková knedľa

Fedor Malík, 8. júna 2010     2 minúty čítania

Vy starší, len si spomeňte. Na šesťdesiate roky minulého storočia.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Vládcovia nás všetkých sa už trochu upokojili a svet k nám začal pomaly prenikať. Pašované šuštiaky z Viedne, dederónové košele z endéer, prvé obchody s polotovarmi. Bolo to čosi nevídané...

Jeden z prvých obchodov takéhoto druhu bol v Bratislave pri Blumentálskom kostole. Plné regále slivkových gulí a knedlí. Domáce gazdinky ten obchod ignorovali, bratislavské paničky si ho však nevedeli vynachváliť. Knedľu len nakrájaš, guláš kúpiš v konzerve a je hotový obed či večera. Paráda!
Pozri recepty na Lacné jedlá Manžel i deti frflali, lenivej mamičke to však vyhovovalo. Začala práve fungovať i televízia. Televízne prijímače sa za polstoročie neuveriteľne zlepšili. Knedle však zostali knedľami. Akurát, že dnes ich kupujú aj domáce gazdinky.

Knedľa je v českých a slovenských domácnostiach kráľovnou kuchyne. V tej českej akurát je ponuka bohatšia. Vďačne a často si z nej vyberám i ja. „Bramborový knedlík" je mojím favoritom. Je polkilový a na Morave nedám zaň ani pol eura.

Nechám ho rozmraziť, nakrájam na plátky a plátky ponechám zopár minút v paráku. V ďalších kastrólikoch osmažím údený „bauflek" a mladú cibuľku i s vnaťou. Tri, štyri plátky zemiakovej knedle a na nich voňavá cibuľka či bôčik.

Papanica je to taká lacná a taká chutná, že si môžete dovoliť i pohár drahšieho vína. Ja mám tentoraz naliate talianske. Ochranná známka „sadarmo". Je totiž naše. Zatiaľ ho synovi, šéfovi našej rodinnej firmy, nemusím preplácať...




Diskusia k článku

tinca
Zemiakovú knedľu nemusím, keď som chodila do Čiech služobne iné k obedu nebolo len vepřo-zelo a k tomu zemiakový knedlík. Možno ho nerobili dobrý a preto mám radšej naše kysnuté.
verka1
Jejej, my sme veru do tých polotovarov na Szaboovej ulici chodili. A to nie z lenivosti, ale s pracovnéhu vyťaženia mojej mamičky. Ale zemiakovú knedľu sme robili vždy doma, lebo je jednoduchá a výborná. Moja svokra si ju nevie vynachváliť a to je už 60 rokov výborná kuchárka.
sjuz
milujem zemiakové knedle! Keď ich mama narobila, šipla ich an mastný pekáč, aby sa nezlepili, aja som jej ich chodila "kradnúť" aj na studeno...mňam! K tomu sme najčastejšie mávali dusené hovädzie alebo bravčové na šťave, a hlávkový šalát, alebo uhorkový s kyslou smotanou. A keď zostali, nakrájali sa na kocky,a opiekli do chrumkava na panvici :)
tinca
@sjuz hoď na varechu recept na zemiakovú knedľu,rada by som si ju urobila, keďže mám takú zlú skúsenosť od našich susedov.
sjuz
tinca - hodím - lenže mamina mi vždy vravela - milá moja, záleží od zemiakov...:), musíš to mať " v rukách" :))
babidka
@tinca , na Vareche je niekolko receptov na zemiakovu knedlu .len skus vo vyhladavaci :-)
kuchticka
@tinca , ja ma najradsej zemiakove knedliky. Tie kysnute tiez niekedy spravim, lebo zemaikove sa ku vsetkemu nehodia, ale k "vepro knedlo zelo" ako hovoria v Cesku, sa predsa len hodi lepsie ten knedlik zemiakovy. Kysnuta knedla je len muka, ale zemiak je uz zelenina, preto mam radsej zemiakovy knedlik. Kedysi davno som dala recept na dobre zemiakove knedliky. ale i dnes som pripisala pod @sjuz recept ako ja knedliky robim.
furdica
naposledy som robila plnene zemiakove cesto z bryndzou pelmene tomu hovoria ale ako u nas neviem raz som to jedla v tatrách vynikajuce zo slaninkou a cibulkou upraženou tie česke knedle su mi akesi mazlave asi ich neviem robit
furdica
ale u nas sa vo velkom robia lokše z varenych zemiakov a hladkej muky len už nieto sporakov na ktorých sa to robievalo a na panvici to nie je ono tie zo Slov grobu čo tam sukaju podnikatelia vela zemiakov nevideli ale ludia si zvykli zabudli na dobrotu
celka
Stále si spomínam na dětstvo, ako mi chutili chlupaté knedlíky, ktoré sa robia z varených a surových zemiakov. Nikdy som ich nie bola schopna
uvariť ako moja mama a tata. Keď bola moja mama v nemocnici, tak otěc
navaril knedlí na celý týžděň a ja som je jedla na obed i na večeru.
bronislava
vždy som mala najradšej zemiakové knedle, dobré sú aj plnené údeným mäsom a k tomu kyslá kapusta
bambulka51
Môj manžel ich robieval našim deťom celé ich dectvo,veľmi ich mali radi.
dunkelmi
Tú éru šušťákov a dederóniek si pamätám. Dederónku som mal aj na prvom sv. prímani, aj z manžetovými gombíkmi, ale hľadam zemiakove knedlíky.






 



TOPlist