Foto: Pravda
Fedor Malík
Jeden z prvých obchodov takéhoto druhu bol v Bratislave pri Blumentálskom kostole. Plné regále slivkových gulí a knedlí. Domáce gazdinky ten obchod ignorovali, bratislavské paničky si ho však nevedeli vynachváliť. Knedľu len nakrájaš, guláš kúpiš v konzerve a je hotový obed či večera. Paráda!
Pozri recepty na Lacné jedlá Manžel i deti frflali, lenivej mamičke to však vyhovovalo. Začala práve fungovať i televízia. Televízne prijímače sa za polstoročie neuveriteľne zlepšili. Knedle však zostali knedľami. Akurát, že dnes ich kupujú aj domáce gazdinky.
Knedľa je v českých a slovenských domácnostiach kráľovnou kuchyne. V tej českej akurát je ponuka bohatšia. Vďačne a často si z nej vyberám i ja. „Bramborový knedlík" je mojím favoritom. Je polkilový a na Morave nedám zaň ani pol eura.
Nechám ho rozmraziť, nakrájam na plátky a plátky ponechám zopár minút v paráku. V ďalších kastrólikoch osmažím údený „bauflek" a mladú cibuľku i s vnaťou. Tri, štyri plátky zemiakovej knedle a na nich voňavá cibuľka či bôčik.
Papanica je to taká lacná a taká chutná, že si môžete dovoliť i pohár drahšieho vína. Ja mám tentoraz naliate talianske. Ochranná známka „sadarmo". Je totiž naše. Zatiaľ ho synovi, šéfovi našej rodinnej firmy, nemusím preplácať...
uvariť ako moja mama a tata. Keď bola moja mama v nemocnici, tak otěc
navaril knedlí na celý týžděň a ja som je jedla na obed i na večeru.