Foto: Burgenland Tourismus/Lois Lammerhuber
Pri Neziderskom jazere nájdete až
300 druhov vtákov.
Nádherná prírodná rezervácia dáva domov takmer 300 druhom vtákov. Počas celého roka môžete obdivovať ich krásne jazerá, stredoveké dediny, či barokové kláštory a zámky.
Vínom sa pýšia vo svete
Vďaka priaznivému podnebiu a geografickej polohe krajiny sa tu rodí skvelé víno. Ako sami smelo tvrdia, nikde inde na svete nechutia plné vína sviežejšie a svieže vína lahodnejšie. Burgenlandské vinárske oblasti patria medzi najkrajšie na svete. Kvalite ich vína prispieva mierna panónska klíma, výborná pôda a v neposlednom rade aj obratnosť tamojších vinárov.
Foto: Burgenland Tourismus/Lois Lammerhuber
Na jeseň sú vínne pivnice plné hostí.
Krátke leto a prudké zmeny počasia prispeli k tomu, že vinári sa museli vo viniciach obracať, aby zachránili aspoň časť úrody kvalitného hrozna. Toto spôsobilo najslabšiu úrodu za posledných 25 rokov, aj preto bude vína z tohto ročníka menej.
Za kvalitným jedlom k susedom
Burgenlandskí pestovatelia sa môžu pochváliť až 3000 druhmi paradajok, a samozrejme biozeleninou mimoriadnej kvality z oblasti Seewinkel (Jazerný kút). Do miestnych reštaurácií sa zas dostanú len tie najlepšie a najkvalitnejšie mäsá, z domácich zvierat stojí za zmienku napríklad druh ošípanej Mangalica, ďalej stepný hovädzí dobytok Graurinder pasúci sa v národnom parku a potom nespočetné množstvo rýb priamo z Neziderského jazera ako zubáč, kapor, štuka, či sumec.
Foto: Burgenland Tourismus/Rita Newman
Čerstvé ryby sú v tejto často Rakúska mimoriadnou
lahôdkou.
Na jeseň sa oplatí sem vycestovať aj kvôli ponuke diviny, keďže sa začína poľovnícka sezóna, pochúťkou je tiež sezónna tekvica a množstvo chutných čerstvých húb.
V príjemných reštauráciách s prívetivou obsluhou vám ponúknu špeciality z bohatého výberu bioproduktov, je len na vás či sa rozhodnete pre výživné sedliacke jedlá alebo rafinované kulinárske pochúťky. V každom prípade sledujte, či sú reštaurácie označené hviezdičkami, alebo kuchárskymi čapicami. Čím viac takýchto označení reštaurácia má, tým viac návštevníkov v nej nájdete. Svedčia o kvalite a do takto označených reštaurácii určite neváhajte vstúpiť.
Čerešne do všetkého
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Rosmarie Strohmayerová ako "veľvyslankyňa čerešní"
doma pripravuje 5 druhov čerešňových marmelád.
Práve v Leithabergu je pôda vhodná na pestovanie stromov čerešní, pestujú sa tu už dokonca dlhšie ako víno. Odkôstkované čerešne sa najčastejšie hlboko zamrazia a takto sa distribuujú počas celého roka do sveta.
Obľúbeným výrobkom z burgenlandských čerešní je pečeňová paštéta s čerešňami, takisto chuťovo veľmi zaujímavá čerešňová horčica. A potom sú to tradičné výrobky obľúbené v kuchyni, ako napríklad čerešňové marmelády, či likéry. V burgenlandských domácnostiach pečú gazdinky z čerešní vychýrené čerešňové štrúdle a bublaniny, v reštauráciách vám zas ponúknu vynikajúcu čerstvú rybu z Neziderského jazera poliatu pikantnou čerešňovou omáčkou, prípadne studenú čerešňovú polievku.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Pečeňovo-čerešňová paštéta je miestnou špecialitou.
Na otázku, či je Rosmarie taká patriotka, keď nosí náhrdelník s príveskom čerešní a pulóver s vyšitými čerešničkami odpovedala len stručne: „Som taký patriot, že ich mám aj na spodnej bielizni!“
Ľudia v tomto nádhernom regióne si vážia dary, ktoré im dávajú pôda, lesy a jazerá. Snažia sa vyťažiť maximum z ich lokality, najmä preto, že sa nemôžu pýšiť vysokými horami ako na východe krajiny. Tam sa môžete lyžovať do sýta, ak však bažíte po kulinárskych zážitkoch, určite navštívte kulináriou preslávený Burgenland. Nebudete ľutovať.
Zdroj údajov použitých v článku:
- http://www.Burgenland.info
- http://www.Burgenland.info
Diskusia k článku