Výživné bataty:
Máte radi hranolky či lupienky? Vyskúšajte ich urobiť zo sladkých zemiakov

Kulinární studio MAFRA, 17. apríla 2023     3 minúty čítania

Batatom najviac svedčí pečenie, nesklamú ani v podobe obľúbených chuťoviek.



Foto: Kulinární studio MAFRA

Batat alebo povojník batatový je tropická rastlina, ktorej koreňovým hľuzám hovoríme sladké zemiaky.

Jedna rastlina – rôzne názvy

Oranžová odroda sladkých zemiakov, ktorým hovoríme bataty, sa v Severnej Amerike nazýva jam a na novom Zélande a v Polynézii jej hovoria kamura.

Základné odrody sú oranžová, červená a zlatá, ale sú aj japonské odrody Kokei s výrazne fialovou šupkou a dokrémova zafarbenou dužinou alebo s odtieňom červenej repy. Aj chuť je trochu odlišná.

Pečenie im pristane

Sladké zemiaky môžete rovnako ako klasické zemiaky variť, vyprážať, piecť v celku v šupke aj zapekať. Vyskúšali sme všetky tieto možnosti. Podľa nášho názoru chuti sladkých zemiakov prospieva pečenie. Cukry, ktoré obsahujú, skaramelizujú a štruktúra sa zjemní.

Ako na to?

Mesiačiky v šupke, tenké hranolčeky či lupienky okoreňte a premiešajte s kvapkou oleja. Na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre pečte mesiačiky pri teplote 220 °C asi 35 minút, hranolčeky asi 25–30 minút a lupienky pri teplote 170 °C asi 30 minút.

Aj na pyré alebo polievku

Bataty pečené v šupke môžu byť aj skvelým základom na pyré alebo na lahodnú výdatnú polievku. Na pyré domäkka upečené bataty ošúpeme a potom rozmixujeme so zmäknutým maslom a štipkou soli. Na polievku orestujeme v hrnci trochu karí pasty. Pridáme pretlačené upečené bataty, zalejeme vývarom, smotanou a rozmixujeme.

Vychutnajte si bataty na rôzne spôsoby:










ANKETA: Už ste doma pripravovali niečo z batatov?

87,5%



12,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist