Foto: Shutterstock
Sladené kondenzované mlieko v obchodoch nie je najlacnejší špás. Mnohí z nás hľadajú možnosti, ako ušetriť a najčastejšie sa to dá tak, že si namiesto kupovaného výrobku vyrobíme jeho domácu verziu. A podobne je to aj s domácim Salkom.
Recept naň, ktorý sme našli na jednom zo zahraničných webov, vyzeral na prvé prečítanie jednoducho, tak sme sa ho rozhodli vyskúšať.
Stačia len 3 suroviny
V originálnom recepte bolo použitých 200 ml plnotučného mlieka, 200 g práškového cukru a 20 g masla.Keďže sme si neboli istí výsledkom, urobili sme kondenzované mlieko len z polovičnej dávky, teda zo 100 ml mlieka, 100 g práškového cukru a 10 g masla. Vo výsledku sme z tohto množstva surovín vyrobili 135 gramov domáceho Salka.
Ako sme postupovali
Do hrnca sme naliali mlieko, pridali práškový cukor a maslo. Zohrievali sme na miernom ohni, než sa zmes začala variť.Keď zmes začala vrieť, nastavili sme časovač presne na 10 minút a varili na miernom plameni. Počas varenia sa na zmesi tvorila pena, ale tak to malo podľa receptu byť.
Foto: Jarmila Horváthová
My sme zmes počas celých 10 minút miešali, aj keď to v recepte nebolo napísané – pre istotu, aby sa mlieko nepripálilo. Po 10 minútach sme zmes zložili zo sporáka a preliali do pripraveného čistého suchého pohára.
Foto: Jarmila Horváthová
Vtedy bola zmes ešte pomerne tekutá. Naplnený pohár sme vložili do hrnca so studenou vodou a kondenzované mlieko nechali vychladiť. Po niekoľkých hodinách začala zmes skutočne hustnúť a dosiahla typickú konzistenciu Salka.
Foto: Jarmila Horváthová
Ako chutilo?
Chuťovo bolo domáce sladené kondenzované mlieko na nerozoznanie od kúpeného a vyšlo nás podstatne lacnejšie.Plechovka Salka s obsahom 397 g v obchodoch stojí orientačne okolo 3 eur, v prípade tohto receptu by ste na podobnú gramáž potrebovali približne 300 ml mlieka, 300 g práškového cukru a 30 g masla - čo keď si spočítate vyjde minimálne o polovicu menej, než kupovaný výrobok.
Diskusia k článku