Vyskúšali sme:
Rovnako chutné a aj lacnejšie? Otestovali sme recept na domáce Salko. A takto to dopadlo...

Jarmila Horváthová, 7. februára 2024     3 minúty čítania

Vedeli ste, že sladené kondenzované mlieko sa dá pripraviť aj doma? Tak sme sa do toho pustili, aby sme zistili, či to naozaj funguje.



Foto: Shutterstock

Sladené kondenzované mlieko v obchodoch nie je najlacnejší špás. Mnohí z nás hľadajú možnosti, ako ušetriť a najčastejšie sa to dá tak, že si namiesto kupovaného výrobku vyrobíme jeho domácu verziu. A podobne je to aj s domácim Salkom.

Recept naň, ktorý sme našli na jednom zo zahraničných webov, vyzeral na prvé prečítanie jednoducho, tak sme sa ho rozhodli vyskúšať.

Stačia len 3 suroviny

V originálnom recepte bolo použitých 200 ml plnotučného mlieka, 200 g práškového cukru a 20 g masla.

Keďže sme si neboli istí výsledkom, urobili sme kondenzované mlieko len z polovičnej dávky, teda zo 100 ml mlieka, 100 g práškového cukru a 10 g masla. Vo výsledku sme z tohto množstva surovín vyrobili 135 gramov domáceho Salka.

Ako sme postupovali

Do hrnca sme naliali mlieko, pridali práškový cukor a maslo. Zohrievali sme na miernom ohni, než sa zmes začala variť.

Keď zmes začala vrieť, nastavili sme časovač presne na 10 minút a varili na miernom plameni. Počas varenia sa na zmesi tvorila pena, ale tak to malo podľa receptu byť.



Foto: Jarmila Horváthová

My sme zmes počas celých 10 minút miešali, aj keď to v recepte nebolo napísané – pre istotu, aby sa mlieko nepripálilo. Po 10 minútach sme zmes zložili zo sporáka a preliali do pripraveného čistého suchého pohára.



Foto: Jarmila Horváthová

Vtedy bola zmes ešte pomerne tekutá. Naplnený pohár sme vložili do hrnca so studenou vodou a kondenzované mlieko nechali vychladiť. Po niekoľkých hodinách začala zmes skutočne hustnúť a dosiahla typickú konzistenciu Salka.



Foto: Jarmila Horváthová

Ako chutilo?

Chuťovo bolo domáce sladené kondenzované mlieko na nerozoznanie od kúpeného a vyšlo nás podstatne lacnejšie.

Plechovka Salka s obsahom 397 g v obchodoch stojí orientačne okolo 3 eur, v prípade tohto receptu by ste na podobnú gramáž potrebovali približne 300 ml mlieka, 300 g práškového cukru a 30 g masla - čo keď si spočítate vyjde minimálne o polovicu menej, než kupovaný výrobok.



ANKETA: Je podľa vás kupované Salko drahé?

94,0%



6,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist