Fedor Malík:
Vinum sume vetus...

Fedor Malík, 22. októbra 2009     2 minúty čítania

Za študentských čias som zbieral kadečo. Dobré známky v škole, bol som filumenista a mal som i taký malý slovníček, do ktorého som si zapisoval latinské príslovia.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Do školy už nechodím, nálepky nezbieram a v tom malom slovníčku si občas zalistujem. I nedávno som v ňom našiel jedno pekné, vraj stredoveké príslovie: Vinum sume vetus, si vis veterascere laetus. Popíjaj staré víno, ak chceš starnúť veselo. Pozri recepty na hydinové pochúťky Bum! Starému vínu sa vyhýbam a čo sa staroby týka, nuž tá veselá nie je. To príslovie nie je príliš trefné. So starobou nič neurobíme, ale piť v nej staré naoxidované vína... tak to teda nie. Milujem vína mladé a vyzreté. Nie však staré a prezreté.

Mladé vína však nepijem „len tak“. Mala by byť k nim dobrá „papanička“. Dobrá znamená ľahká, polodiétna, mierne pikantná. Lovím v pamäti a netrvá mi to dlho. Nie som teda až taký starý. Ráno som bol na hubách a čerstvé kura máme v chladničke. Urobím kura s hubovou plnkou.

Stredne veľkú cibuľu najemno nakrájam a potom ju opražím na olivovom oleji. Keď je zlatistá, pridám do nej pol kila jemne nakrájaných mladých masliačikov. Zmes osolím a dusím do mäkka. Až potom do nej pridám dve vajíčka a dochutím ju pažítkou. Naplnené kura vložím do pekáča a dám do dobre vyhriatej rúry.

Kura podlejem vodou, potieram maslom a pečiem do zlata. Žiadna ryža, žiadne zemiaky. Podávam zásadne so širokými rezancami. A v pohári nemám staré víno. V pohári sa mi trbliece zmes malagy a bouvieru. Ročník 2009. Je to chutné a je mi dobre. Usmievam sa. Starnem veselo...



Diskusia k článku







 



TOPlist