Foto: Pravda
Fedor Malík
Dávajte prednosť vábnym mladým bielym a na červené ročníka 2009 si počkajte do jesene. Tie minuloročné ešte nevedia čítať ani písať... Pite, prosím, s rozumom, požiadajte o minerálku, zobnite si zo syra, ponúknite sa olivou.
A ak budete mať „za sebou“ zo dvadsať vzoriek, poobzerajte sa po stoloch hostiteľov. Niektorí sú lakomejší, iní prajnejší. Na misách budú pagáčiky, tyčinky, lupienky, praclíky, lokše, chlebík mastený i nemastený.
Pozri recepty na Dobroty k vínu a s vínom Ten mastený bude s cibuľou, nepite k tomu iršaj, tramín ani devín. Nátierkových chlebíkov bude v ponuke asi najviac. Nátierky bryndzové, hermelínové, nivové, tuniakové, sardinkové...
Ak prídete k nám, bude to opäť klasika. Skvelá bryndzová nátierka, ktorú Rakúšania napriek tomu, že nevedia, kde leží Liptov, nazývajú Liptauer... No a pre tých najbližších budú smotanové osúchy s kôprom a budmerické „scýskanyce“. Tie sú celkom iné ako tie dubovské!
Tie prvé sú s klobásou a tie druhé s oškvarkovou masťou. Apropo, oškvarky... v poslednom čase je s nimi problém. Niet ich a sú drahé! Kilogram oškvarkov sa dnes predáva za cenu troch kilogramov bravčového mäsa! Takže i oškvarkových pagáčikov bude v našich vínnych pivniciach tohto roku akosi pomenej...
Diskusia k článku