Fedor Malík:
Vínne pivnice

Fedor Malík, 25. mája 2010     2 minúty čítania

Práve sedíte v motorovom tátošovi a smerujete pod Malé Karpaty. Jarné otvorené vínne pivnice vás priťahujú. Máte na to dva dni a aj tak to všetko nestihnete.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Vyše stodvadsať pivníc a v každej z nich zo desať vín. Každý z vás ľúbi čosi iné, jeden vlašák, druhý chardonnay, tretia voňavučký otonel. Buďte prezieraví, víno chlipkajte, hovorte s ním, diskutujte s vašimi priateľmi.

Dávajte prednosť vábnym mladým bielym a na červené ročníka 2009 si počkajte do jesene. Tie minuloročné ešte nevedia čítať ani písať... Pite, prosím, s rozumom, požiadajte o minerálku, zobnite si zo syra, ponúknite sa olivou.

A ak budete mať „za sebou“ zo dvadsať vzoriek, poobzerajte sa po stoloch hostiteľov. Niektorí sú lakomejší, iní prajnejší. Na misách budú pagáčiky, tyčinky, lupienky, praclíky, lokše, chlebík mastený i nemastený.
Pozri recepty na Dobroty k vínu a s vínom Ten mastený bude s cibuľou, nepite k tomu iršaj, tramín ani devín. Nátierkových chlebíkov bude v ponuke asi najviac. Nátierky bryndzové, hermelínové, nivové, tuniakové, sardinkové...

Ak prídete k nám, bude to opäť klasika. Skvelá bryndzová nátierka, ktorú Rakúšania napriek tomu, že nevedia, kde leží Liptov, nazývajú Liptauer... No a pre tých najbližších budú smotanové osúchy s kôprom a budmerické „scýskanyce“. Tie sú celkom iné ako tie dubovské!

Tie prvé sú s klobásou a tie druhé s oškvarkovou masťou. Apropo, oškvarky... v poslednom čase je s nimi problém. Niet ich a sú drahé! Kilogram oškvarkov sa dnes predáva za cenu troch kilogramov bravčového mäsa! Takže i oškvarkových pagáčikov bude v našich vínnych pivniciach tohto roku akosi pomenej...




Diskusia k článku

evas13
Aj ja som si všimla, že oškvarky sú nekresťansky drahé. Nekupujem ich, ale len s nostalgie obzerám. A pritom nebolo nič lepšieho ako dobrý chleba s oškvarkami. Och idem sa radšej napiť vody.
rusalkablack
ja si oskvarky vyrabam sama doma, mam kvalitnu bravcovu mast aj skvele oskvarky- je s tym vela prace, ale ta chut je neporovnatelna
mstepo
oddnes jej už ináč ako Liptauer :D :D :D






 



TOPlist