Trendy:
Vianoce ako z cukru. Sladké, biele, chrumkavé

Bohuš Lenický - Pravda, 11. decembra 2009     2 minúty čítania

Nesneží? Nič to. Cengot rolničiek a vianočné melódie, ktoré sa nesú vďaka reklame z éteru už dobré dva mesiace, možno naštartovali aj posledných váhajúcich.

Už sa blížia, už sú takmer predo dvermi. Sviatky pokoja a mieru. A preto treba urobiť aspoň tri veci – začať honbu za darčekmi, dokonale vyčistiť obydlie a pre niektorých to najdôležitejšie - napiecť. Pozri recepty na Skvelé vianočné sladkosti Vianočné pečenie je totiž obrad. Predchádza mu (občas) rodinná diskusia na tému, čo napiecť. Medovníky? Mačacie očká? Medvedie labky? Biskupský chlebíček? Sú rodiny, ktoré sa riadia heslom husitov – na množství nehleďte.

A vypekajú ostošesť. O sladkosti tak majú postarané až do Troch kráľov. Prinajmenšom. Z pochopiteľných dôvodov sa domácnosti do škoricových, vanilkových a ďalších lákavých vôní začínajú ponárať už niekoľko týždňov pred Štedrým večerom.

Vyžaduje si to technológia pečiva a racionalizácia práce. Kto by už všetko stíhal v krajnom termíne?! Sortiment cukroviniek s prívlastkom vianočné je z jednej strany veľmi podobný, z druhej však prísne individuálny, takpovediac určený rodinnými tradíciami.

Medovníčky sú na sviatočných stoloch vari každej slovenskej rodiny. Aj vianočka je veľmi rozšírený druh, východniari si dokonca bez nej nevedia predstaviť jedenie kapustnice.

Máte už napečené? Ak je ešte miesto v špajzi na sladkú novinku, pustite sa do nej!




Diskusia k článku







 



TOPlist