Foto: Pravda - Ivan Majerský
Nechajte údený hovädzí jazyk variť v osolenej vode s koreňovou zeleninou dobré dve a pol hodiny. Potom ho vyberte z kastróla a vložte do studenej vody. Ľahšie ho tak olúpete. Opracovaný jazyk potom nakrájajte na také akurátne plátky a pripravte si omáčku. Podľa našich starých mám – poľskú omáčku.
Do tmavej zápražky nasekajte červenú cibuľu, pridajte cukor, ocot, nastrúhaný tvrdý perník, lyžicu slivkového lekváru a všetko zalejte vývarom z jazyka. Omáčku chvíľu povarte, dochuťte a mixérom zhomogenizujte. Kto ako, nebráňte sa ani použitiu kyslej smotany a horčice.
Keď je všetko hotové, vyberte z kredenca tie najkrajšie biele taniere a začnite čarovať. Dve žufanky voňavej a chutnej omáčky, tri-štyri plátky jazyka. Ozdobte ho restovanou mandľovou drvinou a žltými kalifornskými hrozienkami. Zadržte sliny na jazyku a do pohára si nalejte „smotanové“ Rulandské biele. Najlepšie ročník 2009...
Diskusia k článku