Fedor Malík:
Veľkonočný bochánek

Fedor Malík, 30. marca 2010     2 minúty čítania

Hmlisto si pamätám, že kedysi, pred dvoma desiatkami rokov, som čosi podobné mal už na tanieri.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Bolo to u tety Aničky v Sudoměriciach na Morave. Anička to nazývala „bochánek“ a musím sa priznať, že to nebolo bohviečo. Akurát som rešpektoval, že to bola veľkonočná špecialita. Roky išli a ja som na bochánek zabudol. Až toť nedávno.

Manželka mi z Budmeríc, kde učí na základnej škole, priniesla recept na „veľkonočný syr“. Pochádzal od pani Marty Šestákovej a tá priznala, že je to recept zo Šariša. Overil som si to v Prešove. Priateľ Miško Kozák mi potvrdil, že je to tak. A len tak na okraj utrúsil, že „syrek“ vymysleli tamojší Rómovia... Pozri Veľkonočné recepty Nič to, aj tak vám to bude chutiť. Dajte do hrnca liter plnotučného mlieka a uveďte ho do mierneho varu. Potom doň zamiešajte desať rozšľahaných vajec, pridajte trochu vegety, mletého i celého čierneho korenia. Varom sa mliečne i vaječné bielkoviny vyzrážajú.

Hmotu zlejte cez gázu a vytvarujte z nej peknú hrudku. Batôžtek zaveste a vytlačte z neho nadbytočnú kvapalinu. Na druhý deň hrudku nakrájajte na hrubšie plátky. Podávajte ju s údeným mäsom a konzervovanou cviklou. Alebo, podobne ako môj priateľ Rudko zo Zvončína, ju troška vyúďte studeným dymom.

Pozor však, v tomto prípade, nalievajte do čaše barikové víno. Môžete však i prírodne sladké. No k nemu sa hodia plátky sladkého „syra“. Ten si pripravíte tak, že do mlieka pridáte pár deka kryštálového cukru a za hrsť sušených hrozienok. Šibačom sa to bude páčiť a o rok ich tam máte opäť ako na koni.



Diskusia k článku

frezia68
Pán profesor,vždy sa teším na Vaše recepty.Bývam v PO a syrek je tu naozaj známy,ale sladkú verziu nepoznám a ďakujem za nový poznatok.Krásne sviatky :-)
hannah22
Moja mama je od Michaloviec z Vinného, malá dedinka pod Vinanským hradom , rodí sa tam tiež dobré vínko, ale starší hovoria že Šírava to pokazila, neviem posúdiť. Hrudku si pamätam od detstva, jej slaná verzia nám deťom nechutila ale bola to tradícia, už 40 rokov robím sladkú verziu t.j. z hrsťou hrozienok a štipkou škorice a trošku cukru, a slanú s pažítkou a korením ,ktorú dokonca mama zapekala aby mala peknú farbu. Ďakujem za spomienku a teším sa na Vaše recepty, pekné sviatky ... :))
bronislava
Moja mama mala sesternicu v Sudoměřicích a možno,že odtiaľ sa naučila bochánek.






 



TOPlist