Foto: Pravda
Fedor Malík
Manželka mi z Budmeríc, kde učí na základnej škole, priniesla recept na „veľkonočný syr“. Pochádzal od pani Marty Šestákovej a tá priznala, že je to recept zo Šariša. Overil som si to v Prešove. Priateľ Miško Kozák mi potvrdil, že je to tak. A len tak na okraj utrúsil, že „syrek“ vymysleli tamojší Rómovia... Pozri Veľkonočné recepty Nič to, aj tak vám to bude chutiť. Dajte do hrnca liter plnotučného mlieka a uveďte ho do mierneho varu. Potom doň zamiešajte desať rozšľahaných vajec, pridajte trochu vegety, mletého i celého čierneho korenia. Varom sa mliečne i vaječné bielkoviny vyzrážajú.
Hmotu zlejte cez gázu a vytvarujte z nej peknú hrudku. Batôžtek zaveste a vytlačte z neho nadbytočnú kvapalinu. Na druhý deň hrudku nakrájajte na hrubšie plátky. Podávajte ju s údeným mäsom a konzervovanou cviklou. Alebo, podobne ako môj priateľ Rudko zo Zvončína, ju troška vyúďte studeným dymom.
Pozor však, v tomto prípade, nalievajte do čaše barikové víno. Môžete však i prírodne sladké. No k nemu sa hodia plátky sladkého „syra“. Ten si pripravíte tak, že do mlieka pridáte pár deka kryštálového cukru a za hrsť sušených hrozienok. Šibačom sa to bude páčiť a o rok ich tam máte opäť ako na koni.
Diskusia k článku