Fedor Malík:
Veľkonočná panenka

Fedor Malík, 29. marca 2016     2 minúty čítania

V Pezinku sa nás po roku opäť zišla veselá kopa. V známom vinárskom hoteli šesť päťčlenných komisií hodnotilo takmer sedemsto vín na 21. ročníku Vínnych trhov.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Dva dni sa pracovalo a svieže vína posledných ročníkov boli viac ako dobré. Zvíťazili tradične tí najlepší. Smutní boli len Modrania. Všetky tituly šampiónov ich obišli...

Na konci degustácie sme zasadli k spoločnému stolu. Bolo pár dní pred sviatkami jari a tak sme čakali čosi „veľkonočné“. Šéfkuchár Igor opäť prekvapil. Žiadna ryba, žiadna baranina, žiadne kozľa. Na veľkom vyhriatom bielom tanieri sa ocitla bravčová panenka.

Bola ružová, mäkučká a šťavnatá. Podávala sa s restovanými talianskymi dubákmi a so zemiakom pečeným v šupke. Ten bol nakrojený a zaliaty smotanovým maslom. Všetkým chutilo, len toho víťazného fraštackého bieleho rulandu sa neušlo každému...

Takú panenku si na Veľkú noc pripravím i doma. Len ju trochu vylepším. Pred opečením na horúcom oleji ju potriem pastou z morskej soli, cesnaku a lístkov rozmarínu. Ten mi vonia akosi „veľkonočne“. Nuž a panenku popečiem o minútku dlhšie. U nás sa ružové mäso jednoducho „nenosí“. S vínom problém nebude. Nalejeme si naše biele z modranského honu Šnaudy. Nebude o nič horšie ako to Fussmannovo z Hlohovca.



Diskusia k článku

venusa
Krehké panenkove masko s dubákmi ohromná kombinácia. Ja som ju veľkonočne spotvorila na rezniky. Toto vyskúšam, to mi ladí. Smotanove maslo som prvý krát okúsila na domácej malej buchietke na čaji o piatej za 7 kopcami-:)






 



TOPlist