Fedor Malík:
Veľkonočná fašírka

Fedor Malík, 22. marca 2016     2 minúty čítania

Dies viridium, Zelený štvrtok. Už čoskoro budú môcť kresťania hodovať. Vo štvrtok, na Veľký piatok a na Bielu sobotu načim ešte zachovať pôst.


Foto: Pravda
Väčšina našich domácností má vo štvrtok „vybielené“. Či skôr „vyzelenalé“. Na tanieri bude špenát a vajce. Dna-nedna, pár lyžíc špenátu si z povinnosti musíte dať. Nuž a „špenát“ si nemusíte pripraviť len z lístkov byliny Spinacia oleracea. Skúste to inak. Naše staré matere pripravovali „špenát“ i z lístkov mladej žihľavy či cvikly. Aj s vajcom to môže byť inak. Nebude to vajce natvrdo varené, bude to vajcová fašírka.

Na jej prípravu potrebujeme päť vajec, štyri zemiaky, lyžicu hrubej krupice, cibuľu, pár strúčikov cesnaku, majorán, mleté čierne korenie a soľ. Uvarené vajcia s cibuľou zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme roztlačené varené zemiaky, rozdrvený cesnak, krupicu, soľ a korenie. Všetko riadne zhomogenizujeme, vyformujeme úhľadné fašírky, obalíme ich v klasickom trojobale a vypražíme na rozpálenom repkovom oleji. A máme na tanieri hustý, mliečno–špenátový prívarok, teplé vajcové fašírky a varené zemiačky.

Bude to chutné a bude to veľkonočné. Čo už na tom, že ten „šťaveľovo-fytový“ špenát narúša metabolizmus vápnika i fosforu v organizme...



Diskusia k článku

venusa
U nas špenát bez povinnosti a 1 ci 2 x ročne sa da zniesť, žihľava este ani nerasi. Zato pazitka na všetkom možnom. Prečo ten chmúrny pohľad? U vás slniečko nesvieti ?
olga42
Dobrý recept vyskušam a už sa teším.Ďakujem.






 



TOPlist