Varenie ho baví:
Herec Jozef Vajda miluje lokše a domáci chlieb

Nora Krchňáková, TV Varecha, 16. mája 2021     5 minút čítania

Herec Jozef Vajda sa stará nielen o svoju dušu, ale aj telo – cvičí a dáva si pozor na stravu. Dôležité je podľa neho koľko lásky a pohody vložíte do prípravy jedla, pretože tak vám potom aj chutí.



Jozef Vajda bol hosťom v relácii TV Varecha, kde spolu so šéfkuchárom Petrom Slačkom predstavili vegánske produkty.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Herecká legenda Jozef Vajda má na konte množstvo ocenení. Okrem divadla, filmu a televízie sa charizmatický herec venuje dabingu a svoj hlas požičal Michaelovi Douglasovi, Sylvesterovi Stallonemu či Arnoldovi Schwarzeneggerovi.

Aký je váš vzťah k vareniu a ako sa stravujete?

Vzťah k vareniu mám veľmi pozitívny. Kedysi som to vôbec neovládal, ale popri mojej druhej manželke som sa to naučil a priznám sa, veľmi ma to baví. Keď nie variť, tak aspoň byť pri tom. Myslím si totiž, že koľko lásky a pohody dáte do jedla, tak vám potom aj chutí. Prijímať potravu je pre človeka veľmi dôležité a mal by sa zamýšľať nad tým, ako sa stravuje. Môj otec bol lekár a vždy ma učil – človek je ako vysoká pec, kúriš, kúriš, stále tam prihadzuješ, ale keď ju nečistíš, tak ti skape.

Aké sú vaše obľúbené jedlá?

Obľubujem jahňací guláš, ktorý roky varím pre priateľov vždy na Veľkú noc. Asi ako každý chlap veľmi rád mäso grilujem. Zatiaľ som mäsožravec, ale snažím sa obmedzovať mäso a jesť aj bezmäsitú stravu. Z bezmäsitých vecí mimoriadne obľubujem jedlá zo zemiakov – placky a lokše. A milujem doma pečený chlieb, lebo som odchovaný na domácom chlebe, ktorý moja babička vyťahovala z pece. Nikdy nezabudnem na tú vôňu čerstvého chleba s maslom, ktoré vymútila priamo doma.

Máte rád sladké alebo ho k životu nepotrebujete?

Sladkosti mám rád, ale, úprimne, odopieram si ich. Pretože mám rád aj víno, v ktorom je tiež dostatok cukru. Takže sa už potom snažím nejesť toľko cukru, aby som nemusel toľko behať...

Ste známy športovaním. Ako sa aktuálne udržiavate v kondícii?

Keďže teraz boli zatvorené všetky fitnescentrá, kurty aj športoviská, tak nám zostala príroda. A v nej turistika a beh. Štyri– až päťkrát do týždňa chodím do lesa a robím pravidelné túry spojené s behom – 10 až 15 kilometrov. Tie striedam s bežeckými 8– až 10–kilometrovými. Po týchto športoch sa rád okúpem v Dunaji, čiže aj sa otužujem. A môj milovaný koníček je koníček. Mám koňa a teraz na jar sa teším, ako si zajazdíme na zelenej tráve.

Žijeme v náročnej pandemickej dobe. Čo vám korona dala a čo vzala?

Korona mi dala viac voľného času a viac kontaktu s mojimi blízkymi. S mojou manželkou, dcérou, so zaťom a s vnúčatami. Mohol som si prečítať viac knižiek, viac sa v zamyslieť nad svojím životom. Počas pandémie som aj niečo nakrúcal pre televízie. Ale vypadlo mi divadlo a zistil som, ako veľmi ho milujem, pretože mi teraz ešte viac chýba. Počas pandémie som si uvedomil, ktoré veci sú pre mňa dôležité a ktoré menej dôležité.



Pozrite si videorecept, ktorý Jozef Vajda nakrútil v štúdiu TV Varecha spolu so šéfkuchárom Petrom Slačkom:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist