Fedor Malík:
V chráme gastronómie

Fedor Malík, 3. apríla 2009     2 minúty čítania

Guy Martin je jeden z najslávnejších kuchárov na svete. V Michelinovskom sprievodcovi z roku 2000 jeho reštaurácia Grand Véfour v Paríži dostala tri hviezdičky.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Tri roky predtým vydal jednu z najlepších kuchárskych kníh – Gurmánske recepty. V tom istom roku prebral z rúk
francúzskeho ministra kultúry Rad rytiera za oblasť umenia a literatúry. Jeho umenie, jeho kulinársku poéziu, treba spoznať. Pošťastilo sa mi. So skupinou priateľov sme Guyov chrám gastronómie navštívili... Bolo to úžasné.

Na úvod nás privítali ročníkovým šampanským a požiadali, aby sme si obliekli čierne zástery. Na každom z troch poschodí vynoveného paláca v centre Paríža boli moderné kuchyne, v ktorých sa zvŕtali majstri kuchári. Hneď na prízemí ma očarila grilovaná polenta s minibiftekom, marinovaným v jereze (v španielskom sherry).

Možno aj preto, že sa k tomu podávalo úžasné červené víno Clos Fourtet 2001. Kto mal chuť na údenú kačičku so sušenými paradajkami a baklažánovým pyré, musel ísť o poschodie vyššie. Tam sa nalievalo opäť červené – Médoc–Bordeaux zo Château Beau–Rivage ročník 2002. Najlepším vínom večera bolo však burgundské.

Dámy, ktoré nás sprevádzali, sa zhromaždili pri dezerte „minestrone de mangue“. Nešlo o polievku, ale o jemne nakrájané mango, zaliate kokosovým mliekom a citrónovou šťavou. Dezert bol excelentný. Vraj jeden z Guyových najlepších... Pozri recepty na tradičné koláče



Diskusia k článku







 



TOPlist