Užitočné rady:
Na čo si dať pozor, aby ste si jahody užili v tip-top kvalite

Veronika Lucáková, 30. mája 2024     3 minúty čítania

Starostlivosť o kvalitu jahôd až do ich konzumácie začína už pri nákupe, pokračuje správnym skladovaním a spracovaním.



Foto: Shutterstock

Výber

Pri nákupe jahôd si vyberajte plody, ktoré sú pevné, lesklé a intenzívne červenej farby. Stonky by mali byť zelené a svieže. Vyhnite sa jahodám, ktoré sú mäkké alebo majú škvrny. Obzvlášť si dajte pozor na pleseň, aj jedna plesnivá jahoda v kelímku dokáže znehodnotiť zvyšok. Nestačí, že ju vyhodíte, napadnuté môžu byť aj ďalšie jahody, len to na nich ešte nie je vidieť.

Skladovanie

Jahody skladujte v chladničke, ideálne v pôvodnom obale z obchodu či trhu. Uistite sa, že nádoba, v ktorej sú jahody uložené, má dostatočné vetranie. Napríklad jahody zo supermarketu sú väčšinou balené v perforovaných plastových obaloch, takže majú vetranie.

Jahody môžete aj preložiť do plytkej nádoby, aby sa čo najmenej prekrývali a zakryť plastovou fóliou, tú kvôli vetraniu prepichnite.

Umývanie

Jahody umývajte až tesne pred konzumáciou, aby ste predišli tvorbe plesní. Neumývajte ich pod tečúcou vodou, lebo ich jemný povrch sa môže ľahko narušiť a voda sa dostane do ovocia. Najlepšie je jahody umyť vo vodnom kúpeli v miske. Umyté jahody poukladajte na kuchynské papierové utierky a veľmi jemne osušte, pozor, aby ste ich nepostláčali. Potom odstráňte stopky s lístkami.



Foto: Shutterstock

Mrazenie

Prebytky jahôd je skvelé odložiť si do mrazničky. Je dobré dodržať niekoľko zásad, ktoré zabezpečia, aby ste si jahôdky vychutnali aj po rozmrazení.



Foto: Shutterstock

Umyté a osušené jahody poukladajte na malú tácku alebo tanier, vyložený potravinárskou fóliou, vedľa seba tak, aby sa nedotýkali a tácku vložte do mrazničky. Nechajte niekoľko hodín mraziť.

Zamrznuté jahody potom preložte do uzatváracieho mraziaceho vrecka. Vďaka predmrazeniu sa jahody vo vrecku navzájom nezlepia.

Pozrite si aj náš videonávod, ako správne mraziť jahody:


Rozmrazovanie

Keď sa rozhodnete mrazené jahody použiť, jahody z mrazničky vyberte, rozložte ich na tanier alebo do misky a nechajte v chladničke pozvoľna niekoľko hodín rozmrazovať. Vďaka tomu zostane štruktúra ovocia zachovaná a plody až tak veľmi nezmäknú.



ANKETA: Mrazíte si jahody aj ako pyré?

40,0%



60,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist